Planeta opic (Planet of the Apes) - DVD

23. 2. 2009 - 13:37 | Téma | red

Planeta opic (Planet of the Apes) - DVD Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Remake slavné Planety opic z roku 1968 se v loňském roce ujal režisér Tim Burton velkolepě

Planet_of_Apes
Remake slavné Planety opic z roku 1968 se v loňském roce ujal režisér Tim Burton velkolepě. Dotvořil příběh o amerických astronautech hodlajících provést rutinní operaci, při které se však zapletou do červí díry a ztroskotají na prapodivné planetě ovládané opicemi. Ovšem opicemi, řekněme s lidským chováním. Opicemi, pro něž je lidská rasa podřadná a bezvýznamná. Již době vzniku "první" Planety opic hledali diváci ve filmu mnoho narážek především v souvislosti s problémem segregace či probíhající válkou ve Vietnamu.

Planet_of_Apes

Planeta opic je však ve svém druhém vydání především sci-fi pro milovníky ohromného množství efektů a monstrózně znějící hudby (na soundtracku "starší" Planety opic se podepsal Jerry Goldsmith, hudbu k novější verzi již zkomponoval Danny Elfman).

Kostra story i nové Planety opic je jednoduchá. Utiskovaný astronaut se rozhodne odhalit tajemství planety tím, že spolu s několika spřátelenými opicemi a "zbylými" lidskými bytostmi prorazí do tajného paláce v Zakázané zóně. Závěr obrazově výtečného filmu dává prostor pro překvapení podobně, jako tomu bylo i u starší verze Planety.

Režie: Tim Burton Hrají: Tim Roth, Helena Bonham Carter, Michael Clarke Duncan

Region: 2 Délka: 119 min.

Verze: widescreen (1,85:1)

Zvuk/jazyk: DTS (anglicky)

Titulky: české, chorvatské, švédské, hebrejské, maďarské, islandské, dánské, polské, holandské, portugalské, turecké, finské, norské, anglické pro neslyšící

Obraz a zvuk
Vynikající obraz nechali tvůrci DVD v širokoúhlém formátu, takže příjemnou podívanou zažijí především majitelé televizorů 16:9. Úžasný zvuk DTS pak rozzvučí panelákový obývák natolik, že se přijde podívat i operní pěvkyně bydlící o dvě etáže výš.

Výbava
U nás Planeta opic vychází na dvou DVD. Na prvním je ústřední součástí samotný film s možnosti vloženého obrazu v obraze s komentáři režiséra Burtona a skladatele Elfmana. Druhý disk je nafouknutý především dokumenty z průběhu natáčení. Je možné vidět školu pro opičí pohyby či se podívat, jak vypadá takový běžný den filmové filharmonie. Zatímco film je možné sledovat i s českými titulky, bonusy nabízí vedle originální verze již jen podtitulky holandské.

Hodnocení
Film 4/5 – Sci-fi pro opravdové fajnšmekry a obdivovatele počítačových efektů. DVD 5/5 – Možná ještě něco chybí, ale zmrzlinu už musí divák najít jinde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.