Philip Seymour Hoffman – drogový konec Trumana Capoteho

3. 2. 2014 - 10:06 | Téma | Vojtěch Karlík

Philip Seymour Hoffman – drogový konec Trumana Capoteho zdroj: tisková zpráva

Herec Philip Seymour Hoffman zemřel. Pro někoho je to informace, kterou ihned vypustí z hlavy. Zemřela prostě jen nějaká další celebrita. Každý umírá, no ne? Ani já zrovna nepatřím k vyznavačům, co si lehají na záda z každého nekrologu. Tohoto herce jsem měl opravdu rád. On byl prostě jiný. Byl to démon, který zahrál cokoliv a každou jeho postavu si stále velmi dobře pamatuji.

Už včera, kdy slavný oscarový herec zesnul, se objevily spekulace, že za vším byla závislost na tvrdých drogách. Což by asi mohla být i pravda, že Philip Seymour Hoffan se dokonce svěřil médiím, že jednu dobu bral cokoliv, po čem se dalo alespoň trochu sjet. Navíc prý u něj zdravotníci a policie při ohledání nalezli injekční stříkačku. Informaci by nepřímo potvrzoval i fakt, že v roce 2012 byl kvůli drogám Hoffman na léčení.

Od Lebowského až na vrchol

Ať už jeho soukromý život byl jakýkoliv, jeho herecká kariéra byla prostě úžasná. Ještě dnes si pamatuji, kde jsem na něj poprvé narazil. Bylo to v roce 1998 v pražském kině Evald na projekci filmu Big Lebowski. Hrál tam slizouna Brandta, co posluhoval „tomu skutečnému“ Lebowskému. Pamatujete si na něj? V obleku a kravatě vypadal opravdu bizarně. Byla to malá a epizodní role, kterou si však většina fanoušků kultovního filmu rychle zapamatovala pro jeho až nesnesitelný zajíkavý smích. Kariéra Philipa Seymoura Hoffamana začala však o dost dřív. Narodil se v roce 1967, a přestože je díky množství filmů považován za „hollywoodského herce“, většinu života žil, tvořil a nakonec i smutně zemřel v New Yorku. Studoval na Tisch School of Arts, což je prestižní škola, která se studenty směřuje především na divadelní prkna. Právě na divadelních prknech začal sbírat svoje první ostruhy. Nicméně už v první polovině devadesátých let si jej několikrát vyhlédli různé produkce pro film a on se pomalu a jistě začal prosazovat v práci pro velká studia.

Capote

Už v roce 1992 jsme jej mohli vidět ve snímku Vůně ženy, kde se objevil po boku Al Pacina, který za svoji postavu plukovníka Franka získal Oscara. Ve stejném roce si stihnul Hoffman zahrát hned v dalších třech filmech menší role a podobně tomu bylo i v dalších letech. Ten skutečný průlom však nepřišel v roce 1998 epizodní postavou v Big Lebowském, na to šlo opravdu o příliš epizodní roli, ale o rok později, kdy se objevil ve snímku Talentovaný pan Ripley. I zde se jednalo o vedlejší roli, ale jeho Freddie Miles už byl postavou k zapamatování. Ve všech dalších filmech hraje stále lepší a výraznější postavy, je schopen do nich promítnout i kus svého talentu. Provází tak Juda Lawa v Návratu do Cold Mountain a v hannibalovské sérii Červený drak si zahrál bulvárního novináře. Jeho životní snímek se jmenuje Capote (2005) a Philip Seymoure Hoffman v něm ztvárnil titulní postavu spisovatele Trumana Capoteho, který se rozhodne napsat reportáž o čtyřech vraždách farmářské rodiny. Příběh pojednávající o vzniku nejslavnějšího díla tohoto výstředního spisovatele dokonce spoluprodukoval.

Konec? Ještě Hunger Games

Za svoji roli získal nejen Oscara a Zlatý Glób, ale celou řadu dalších cen. Tímto filmem vstoupil tehdy již známý herec mezi elitu a začal toho náležitě využívat. V dalších filmech už nebyl tím, kdo hrál vedle někoho slavného, ale sám se stával tím slavným. Z posledních let tak bodoval ve filmech jako Soukromá válka pana Wilsona, Než ďábel zjistí, že seš mrtvej, Umění lhát a další. Díky sérii Hunger Games se s ním ještě příští rok setkáme. V letošním roce by měl do kin dorazit další snímek Antona Corbijna A Most Wanted Man, kde se objeví v jedné z hlavních rolí.  Nezapomeňte na něj. Philip Seymoure Hoffman patřil k nejlepším současným hercům. Jeho cesta na vrchol byla dlážděna celou řadou vedlejších rolí, ale přesto se nakonec prosadil. Během své filmové kariéry se navíc i nadále věnoval divadelní režii. Philip Seymoure Hoffman byl nadaným, výjimečným hercem. Nezapomeňte na něj. Údajný drogový konec berme s rezervou, na druhou stranu o jeho závislosti americká média věděla a občas o ní i psala.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.