Patriot: Speciální edice (The Patriot: The Special Edition) - DVD

23. 2. 2009 - 13:42 | Téma | red

Patriot: Speciální edice (The Patriot: The Special Edition) - DVD Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Režie: Roland Emmerich Hrají: Mel Gibson, Tcheky Karyo, Joely Richardson Region: 2 Délka: 158 min

dvd_patriot
Režie: Roland Emmerich
Hrají: Mel Gibson, Tcheky Karyo, Joely Richardson
Region: 2
Délka: 158 min.
Verze: widescreen (2,35:1)
Zvuk/jazyk: Dolby Digital 5.1 (angličtina), Dolby Surround (maďarština)
Titulky: české, anglické, polské, islandské, hindské, hebrejské, bulharské, německé, tureské, dánské, švédské, finské, řecké, norské, arabské, maďarské

Děj
Držte si kapsy! Po Dnu nezávislosti a Godzile přichází další Emmerichův promyšlený útok na vaše peněženky. Tentokrát na DVD. Patriot musí být pro běžného diváka (rozuměj takového, jenž v televizi kouká na to, co zrovna běží, a do kina chodí na doporučení známého jedné známé) zážitek s velkým Z.

A co si budeme povídat, o to tvůrcům také šlo. Chytře připravili hostinu z pestrobarevných davových bitevních scén, dialogů, na něž jsme zvyklí z televizních seriálů, nějakou tu slzičku v dětském očku, odporného padoucha, kterého lze spravedlivě nenávidět, a do čela stolu posadili Mela Gibsona jako jistotu, kdyby se něco zvrtlo. Prostě dobře vymyšlená mozaika, sestavená chytrým obchodníkem bez uměleckých ambicí. Po profesionální stránce - všechna čest. Záleží už jen na vás, jestli chcete, aby vám filmy dávaly nějaký smysl, nebo - a nechci to nijak zlehčovat či odsuzovat - po smyslu moc nepátráte.

Děj Patriota se odehrává v osmnáctém století, kdy se Američané vzbouřili proti svým Britským kolonizátorům. Občan Mel Gibson je nejdříve proti válce, ale pak prohlédne, a pochopí, kde je jeho místo... (tolik k patosu).

Obraz a zvuk
Vizuálně je film velice kvalitní, ostrý jak břitva, výborné barvy. Zvuk se také nemá za co stydět - je zřetelný, dynamický, s perfektními prostorovými efekty.

Výbava
Co do bonusových materiálů je Patriot vybaven tak, jak se na kasovní trhák sluší a patří. V první řadě zde najdeme komentář režiséra Emmericha a producenta Deana Devlina. Pokračujme dvojicí dokumentů: V Opravdových patriotech (True Patriots) se nás budou tvůrci deset minut snažit přesvědčit o autentičnosti a smysluplnosti svého díla, v Umění války (The Art of War) pak budeme dalších deset minut poslouchat a sledovat povrchní povídání o natáčení.

Docela zajímavý je "interaktivní", dohromady opět desetiminutový, sestřih výroby speciálních efektů (ustřelení hlavy dělovou koulí, umělý přístav, bitva u Yorktownu, francouzské loďstvo, pohled z okna na digitální armádu). Pěkná je možnost porovnání výtvarných návrhů z kresleného scénáře s výslednou scénou z hotového filmu. Radost mi vždycky udělá zařazení vystřižených scén - tentokrát jich na disku máme celkem sedm, všechny okomentované. Trochu kalí nadšení, že komentáře jsou otitulkované toliko v holandštině. Výbavu uzavírají informace o hercích a tvůrcích a rozsáhlá galerie fotografií. Z nich jen několik bylo pořízeno v zákulisí natáčení, většinou se jedná o propagační fotografie z filmu. Pokud je to váš šálek čaje, na dévédéčku samosebou nechybí nezbytný trailer.

Hodnocení

dvd_recenze
Film 3/5 - Oslnivá podívaná pro běžného diváka.

dvd_recenze
DVD 5/5 - Vše, co má mít prvotřídně vybavený disk.

Koupit na Vltavě

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.