Parodie na Jamese Bonda? Vděčné téma, které pořád táhne

24. 10. 2015 - 17:00 | Téma | Vojtěch Karlík

Parodie na Jamese Bonda? Vděčné téma, které pořád táhne zdroj: tisková zpráva

James Bond nás ovlivnil úplně všechny. A zatím si prosím stojíme. V dobrém i zlém agent 007 zasel nápady v hlavách tisícovek filmařů, kteří se vážně i nevážně pokoušeli natočit totéž a samozřejmě s různými výsledky. My jsme se tentokrát zaměřili na bondovské parodie, které lze označit za ty dobré. A není jich zrovna málo. Nejnovější Bond se jmenuje Spectre a dorazí do kin již 5. listopadu. Takže nabízíme bondovsky odlehčený článek.

Hned na začátku je nutné si položit otázku, jaké filmy vlastně do takového přehledu patří, protože samotný fakt, že je ve snímku agent dělající ze sebe trotla, ještě nelze považovat za bondovskou parodii. Na druhou stranu třeba takový Austin Powers ze sebe hlupáka dělal a zcela po právu sem patří. Zkusili jsme však naše pomyslné nůžky rozevřít trochu více a najednou se do našeho listu vešlo mnohem více filmů.

Bond rajcuje úplně všechny. Jak vidíte na úvodním obrázku, láká nejen filmaře, ale například i internetovou komunitu, která si ráda zgustne třeba na parodování obyčejného artoworku. Ve filmu však musí být jasně dáno, že hlavní postava je také tak trochu super agentem.  Vtip spočívá v tom, že vše podělá. U parodií na Bonda nám však samotné zesměšnění žánru nevadí, vlastně jej vnímáme tak trochu jako legrační a odlehčenou poctu našemu idolu. Bond je prostě tak nad věcí a tak dobrý, že mu vtipy ze sebe sama vůbec nemusí vadit.

Spy (2015)

 Melissa McCarthy se vymyká klasické představě o holloodských hvězdách možná jen proto, že Hollywood mnoho hvězd jako je ona prostě nevyrobil. Herecký rejstřík této dámy při těle není zrovna velký, ale její činorodé, akční a velmi svéhlavé dámy jsou velmi oblíbené a na diváky fungují. Ve filmu Spy (Špión) hraje Susan Cooperovou, která pravuje pro CIA. její práce se však odehrává pouze za stolem. Jednoho dne však agentura potřebuje do akce nasadit někoho, koho protivníci neznají a ona jediná připadá v úvahu. Samozřejmě dojde na výběr zbraní, akční scény, ale také velmi vtipné a dobře napsané dialogy. Sy je solidní parodií, která baví, ale z Bonda si bere to nejlepší.

zdroj: Cinemart

Austin Powers (1997)

Austin Powers je dnes již kultovním filmem. Pro herce Mike Myerse to byla druhá šance, kterou dostal poté, co si jej fanoušci spojovali jen s postavou Wayna Cambella z filmu Wayne´s World. Pro českého distributora to byla další příležitost prokázat vrozený kretenismus tím, že k názvu Austin Powers někdo přidal ještě přízvisko Špionátor. Přesto musíme uznat, že první díl z roku 1997 přinesl fakt skvělé situační scény, perfektního padoucha a zcela neskrývanou sympatii k Bondovi.

zdroj: Archiv

Get Smart (2008)

zdroj: Archiv

Film Get Smart (Dostaňte agenta Smarta) je do jisté míry parodií na bondovky, ale musí se dodat ještě jedna pravda. Původní seriál se vysílal již v roce 1965. Vtip filmu spočívá v klasickém schématu, do akce je poslán Maxvell Smart - analytik. V hlavní roli Steve Carell a Anne Hathaway. Film se může pochlubit výborným obsazením a v roce 2008 sázkou na titulního herce, který si užíval velkou popularitu.

Burn After Reading (2008)

zdroj: Archiv

Po přečtení spalte není vyloženě parodií na filmy s Jamesem Bondem, je to však parodie na všechny ty šestákové hrdiny a jejich zapeklité případě. V hlavních rolích je zde celá řada idiotů, který režisérská dvojice bratří Coenů připravila pořádnou dávku problémů. Za všechno navíc může fixní idea trenéra z fitka Chada (BRad Pitt), kterému se do rukou dostanou vzpomínky bývalého agenta americké tajné služby ve výslužbě. Bizarní komedie plná zvratů.

Johnny English (2003)

zdroj: Archiv

Mít rád film Johnny English znamená přijmout fakt, že v něm hraje Rowan Atkinson. Více asi není třeba dodávat. Baví-li vás skeče tohoto britského komika a snesete-li je natažené do neúprosné délky ve filmu o agentovi Englishovi, pak hurá do toho.

Zdroje: YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.