Pán prstenů (Lord of the Rings) – preview

30. 9. 2008 - 8:43 | Téma | red

Pán prstenů (Lord of the Rings) – preview Placeholder | zdroj: tisková zpráva

V polovině ledna se konečně čeští fandové žánru fantasy dočkají premiéry snad nejočekávanějšího fantasy filmu v dějinách

pan_prstenu
V polovině ledna se konečně čeští fandové žánru fantasy dočkají premiéry snad nejočekávanějšího fantasy filmu v dějinách. Stejnojmenná knižní předloha od J. R. R. Tolkiena se stala základním kamenem pro vznik celého žánru nejen literatury, ale zábavy vůbec, a získala miliony fanoušků po celém světě. O to více se připravovaný film ocitá pod drobnohledem těšících se fantasistů a těžkou palbou nesplnitelných nároků na kvalitu.

Prvním pokusem o zfilmování tohoto velmi náročného příběhu se stalo napůl hrané napůl animované dílko natočené v roce 1978, které ovšem nikdy nebylo pořádně dokončeno a je téměř neznámé. Po dvaceti letech ovšem pomalu dozrál čas a především umění filmových efektů k dalšímu pokusu o přenesení tohoto velmi těžkého a představami spoutaného tématu na stříbrné plátno.

pan_prstenu
Samotný příběh je tak dlouhý a spletitý, že pro jeho kvalitní zpracování nemůže stačit délka jednoho filmu. I tak je částečně upraven, některé pasáže knihy budou vynechány, sem tam je nějaká sekvence pozměněna, například velmi kontroverzní je údajné výrazné přidání důležitosti (a tím i času na plátně) postavě Arwen Večernice, kterou hraje známá herečka Liv Tyler, pravděpodobně díky absenci hlavní ženské postavy v původním příběhu. Lucasovy Hvězdné války byly první předzvěstí filmových tri- či vícelogií a téměř čtvrtstoletí trvalo, než se filmoví producenti odhodlali pro další velkolepé projekty rozložené do více filmů. A pán prstenů je první v tom, že se nečeká na úspěch prvního dílu, ale natáčí se najednou celá trilogie.

pan_prstenu
Hodně diskuzí vyvolal výběr režiséra Pána prstenů. Očekávalo se, že se práce ujme někdo slavný a zkušený, mluvilo se i o Georgi Lucasovi. Tato přetěžká úloha však byla vložena na bedra nepříliš známého převážně horory poznamenaného amerického režiséra Petera Jacksona. A z prvních záběrů a ukázek příšerek a stvůr vytvořených počítačovou animací je Jacksonova zkušenost s horory znát.

Dalším závažným problémem byl výběr lokality pro exteriéry a hlavně volba představitelů hlavnich i vedlejších postav. Volba místa natáčení padla na kouzelnou a rozmanitostí bohatou krajinu na Novém Zélandu, kde lze najít místa vhodná jak pro scény z líbezného Kraje, majestátních Mlžných hor i hrůzného Mordoru. A přes počáteční diskuze se vydařil i výběr herců, mezi kterými jsou jak zvučná jména (Liv Tyler, Eliah Wood, Viggo Mortensen, Sean Bean, či agent Smith z Matrixu Hugo Weaving), která přilákají komerčněji založené diváky, tak i herci méně známí, leč o to vhodnější pro své role.

Fantastické filmy se nikdy neobešly bez tuny vizuálních efektů. Dnešní doba nabízí již velmi široké možnosti jejich využití a na plátnech se už dnes může objevit téměř jakákoliv fantasie i těch nejšílenějších tvůrců. A Pán prstenů bude velmi bohatý na filmové efekty, tak bohatý, až hrozí, že celý film bude stát právě jen na nich. Ovšem na základě vypuštěných ukázek je nutno říct, že to bude velmi efektní podívaná.

A už dnes je patrný další fenomén dnešní doby. Peníze vládnou světem. Teprve dnes se koná světová premiéra a už i u nás se dají sehnat nejrůznější upomínkové předměty. Sběratelské kartičky, plakáty, dokonce i plastové figurky ve stylu McDonalds či hvězdných válek. Velmi patrná je snaha o komercionalizaci a o zavedení nového konzumního fenoménu Pána prstenů. Obvykle se takto divokou reklamou nahrazuje nedostatečná kvalita filmu, každopádně to značně snižuje kulturní a umělecký dojem již týdny před samotným uvedením do kin. Pan Tolkien se teď jistě musí obracet v hrobě.

Odkazy:

Podívat se na zveřejněné trailery a ukázky z filmu
Oficiální stránky
Herecké obsazení

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.