Palindromy (Palindromes)

23. 9. 2005 - 2:26 | Téma | red

Palindromy (Palindromes) zdroj: tisková zpráva

Matematicky stavěné, ale odvážné je melodrama Todda Solondze o trablích třináctileté holky s potraty, porody a pedofilií. Ve filmu Palindromy (Palindromes) se režisér Todd Solondz dostává na samý práh nihilismu. Připadá mi jako konzervárník, který systematicky otvírá tabu-konzervy: otevřít, nechat být

Ve filmu Palindromy (Palindromes) se režisér Todd Solondz dostává na samý práh nihilismu. Připadá mi jako konzervárník, který systematicky otvírá tabu-konzervy: otevřít, nechat být. Otevřít, nechat být. Bez zbytečných gest a hluku. Někdy to stačí. U Solondze určitě.

Palindromy jsou věnovány památce Dawn Wienerové, hlavní postavě ze Solondzova staršího a průlomového Welcome to the Dollhouse (1995). Palindromy začínají na Dawnině pohřbu. Dawn měla 13letou sestřenku Avivu a ta je hlavní hrdinkou nového režisérova snímku, který je možná o něco chladnější a divácky náročnější, než ty předchozí, pořád jde ale o film, který si budete pamatovat proto, že vám jeho výjevy budou vystupovat na mysl ještě pěkných pár dní.

Palindromy Aviva. To jméno se čte odpředu stejně jako odzadu – je to palindrom - odtud název filmu. Aviva je jednou bílá, jednou černá, jednou holka, jednou žena a jednou dokonce i kluk a to se ani nutně nemusí jmenovat Aviva. Kapitol mají Palindromy stejně, jako Aviv a jejich hereček - celkem osm.
Některé jsou vrcholně poetické: v segmentu „Huckleberry“ vidíme malého Willa Dentona, kterak za titulního popěvku s pojízdným zavazadlem kráčí podél silnice. Potom obilným polem. Skončí u řeky, kde nasedne do plastového člunu a odpluje.
Jiné kapitoly jsou ohromně dramatické – v „Henry“ je dospívající Aviva (Hannah Freiman) patologicky posedlá touhou mít miminko a její matka Joyce (Ellen Barkin) jí ho neméně vehementně rozmlouvá.
Palindromy V pozdější „Mama Sunshine“ se potom Aviva ztělesněná korpulentní Sharon Wilkinsovou dostává do křesťanské komunity, v níž se Mama Sunshine (Debra Monk) s pomocí Ježíše stará o (od narození) různě postižené děti. Skvostná misie, dokud Mamin muž Bo (Walter Bobbie) nezačne plánovat vraždu doktora, který provádí potraty.

Obrazově jsou Palindromy jsou sérií pohledů, které Tom Richmond nasnímal s jemným načervenalým filtrem. Nejsou ani tak tragické jako Nachtweyovy výjevy, ani tak provokativní jako obrázky Newtonovy a neodrážejí ani skrytý půvab charakteru, jak to umí Anton Corbijn.
Solondzovy výjevy jsou kruté, chladné a záměrně vzdálené. Režisér vyznává podobnou školu, jako Harmony Korine ve svých maloměstských skicářích typu Gummo. Ani Solondz nemá problém zásobit plátno „nefilmovými“ typy – pokud se do kina chodíte dívat na krásné lidi, tak Palindromy vynechte. Tady není krásná ani jinak půvabná Jennifer Jason Leigh.
Podobně jako v režisérově průlomovém Welcome to the Dollhouse Solondz v Palindromech mapuje život dětských outsiderů. Základním tématem je potrat, který je dnes v euroamerické kultuře především americkým problémem. Solondz zobrazuje aspekty potratu i porodu „palindromicky“ – je tu možnost aktivního života i přetrvávající trauma, je tu milované i nemocné děcko. Moment se zárodkem v igelitu vyznívá poněkud naprázdno, zatímco ze druhého plánu útočící pedofilie bodá jak žihadlo. Tento prvek také zvýrazňuje závěrečná, velmi odvážná sekvence.

Palindromy Palindromy jsou ve své podstatě matematické melodrama. Na základní vzorec (holčička Aviva lomeno potrat/pedofilie) Solondz navléká různé herečky, které proplouvají svými prostředími i ději podobně, jako Huckleberry. Nemyslím ale, že se režisér snaží diváka znejistět za každou cenu. Svou hru vyšperkovává rafinovanými drobnostmi – Aviva Mama Sunshine i Aviva Bob (Shayna Levine) mají stejné oblečení. Joyce Victor je zase matkou jedné a všech filmových Aviv.

Palindromům by neškodila větší angažovanost režiséra, díky níž by se proud vyprávění pročistil a zrychlil, ale zase dívat se na Welcome to the Dollhouse II. je přece zbytečnost.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.