Osmaosmdesátiletý herec Lubomír Lipský se chystá na další roli

11. 12. 2011 - 17:39 | Téma | red

Osmaosmdesátiletý herec Lubomír Lipský se chystá na další roli zdroj: tisková zpráva

Osmaosmdesátiletý herec Lubomír Lipský, jenž nyní exceluje v pražském Divadle ABC v komedii Pan Kaplan má třídu rád, se už pomalu začíná připravovat na další roli. Měla by jí být postava profesora v komedii ze života Bedřicha Smetany The Greatest Hits of Bedřich Smetana.

"Po dvou letech po mé vážné chorobě budu poprvé studovat novou roli. Jsem zvědav, jestli se to vůbec naučím, bude to prubířský kámen," řekl Lipský ČTK při křtu knihy Karla Ulíka Lubomír Lipský a jeho bratr Oldřich v jeho rodném Pelhřimově.

Lipský má v Pelhřimově, známém jako město rekordů, společně se svým bratrem vlastní muzeum - Síň Lipských. Expozice připomíná řadu divadelních a filmových rolí Lubomíra i režisérskou a scenáristickou práci jeho bratra Oldřicha. Podle Lipského není vyloučeno, že i on sám by se mohl objevit v seznamu rekordmanů. "Mohl bych mít možná rekord v počtu premiér, kterých jsem během své dlouholeté kariéry odehrál kolem tří stovek," uvedl herec.

Lubomír Lipský

Kniha, která byla pokřtěna, nabízí sestřih jeho životních epizod, rozhovorů, bonmotů i skečů. Publikace obsahuje i vzpomínky Jana Skopečka, týkající se seriálu Tři chlapi v chalupě, Miroslava Horníčka i Jiřího Šlitra a spoustu neznámých fotografií. "Je to tajnůstkář, nic mi o přípravě knihy neřekl, bylo to pro mě překvapení," poznamenal Lipský směrem k autorovi.

Ulíkova kniha obsahuje i oblíbené Hlustvisihákovy skeče nedávno zesnulého autora Bedřicha Zelenky s omezeným troubou, který má funkci, nic nechápe a neví, že nic neví. Nejprve v nich byl Lipský natvrdlým vrátným, do jehož rajonu zavítal návštěvník s neobvyklým jménem. V průběhu času se naopak Lipský sám stal Hlustvisihákem a toto jméno se stalo synonymem komické nechápavosti.

Lubomír Lipský st., František Filipovský zdroj: tisková zpráva

Lipský se na filmovém plátně poprvé objevil v roce 1946 v partyzánském dramatu V horách duní, naposledy točil film Školní výlet, který do kin teprve přijde.

Mezi tím ztvárnil na 180 rolí včetně televizních. Od roku 1950 do konce let osmdesátých byl členem Městských divadel pražských, kde hraje dodnes.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.