Oscarovým králem je Milionář z chatrče

2. 4. 2009 - 9:02 | Téma | red

Oscarovým králem je Milionář z chatrče zdroj: tisková zpráva

Podrobnosti o 81. rozdílení Oscarů. V kalifornském Los Angeles proběhlo v neděli 22. února 2009 už 81. udílení Cen filmové akademie - Oscarů

V kalifornském Los Angeles proběhlo v neděli 22. února 2009 už 81. udílení Cen filmové akademie - Oscarů. Britský snímek Milionář z chatrče byl vyhlášen za nejlepší film roku a získal sedm dalších sošek. Romantické drama Podivuhodný případ Benjamina Buttona obdrželo ze třinácti nominací pouze tři trofeje.

PŘEHLED VÍTĚZŮ A NOMINOVANÝCH

Romance Milionář z chatrče je jasným vítězem večera. Získala přídomek nejlepšího filmu roku, oceněni byli též režisér Danny Boyle, scenárista Simon Beaufoy (za adaptaci povídkového souboru Vikase Swarupa) či kameraman Anthony Dod Mantle. Jediným mužem, který během včerejšího ceremoniálu dostal hned dvě ceny, je indický skladatel A. R. Rahman. Má Oscara za nejlepší hudbu a společně s textařem Gulzarem také za nejlepší původní píseň, kterou byla vyhlášena Jai Ho. Zbývající dvě ocenění posbíral Milionář z chatrče za nejlepší střih (Chris Dickens) a nejlepší zvuk (Ian Tapp, Richard Pryke a Resul Pookutty).

Favorizovaný snímek Podivuhodný případ Benjamina Buttona ze třinácti nominací proměnil pouze tři, navíc v okrajových kategoriích, jakými nejlepší výprava a dekorace, masky a vizuální efekty bezpochyby jsou.

Herecká ocenění putovala k favoritům. Nejlepším hercem v hlavní roli se stal Sean Penn za ztvárnění titulního hrdiny v biografii Milk. Je to již druhý Oscar pro osmačtyřicetiletého Američana. Nejlepší herečkou byla vyhlášena Kate Winsletová, jež dramatem Předčítač proměnila svou šestou nominaci. Třiatřicetiletá herečka v budoucnu možná zaútočí na rekordy Meryl Streepové, která má patnáct nominací, z toho dva Oscary. Nedostalo se na slavný manželský pár Brad Pitt a Angelina Jolie; on se o zlatou sošku ucházel za Podivuhodný případ Benjamina Buttona, ona za krimidrama Výměna. Za vážné kandidáty byli považováni držitel Zlatého glóbu Mickey Rourke (The Wrestler), Frank Langella (Duel Frost Nixon) či právě Streepová (Pochyby).

Tragicky zesnulý Heath Ledger byl oceněn Oscarem za výkon ve vedlejší roli. Vysloužili si ho za úlohu psychopatického kriminálníka Jokera v comicsovém snímku Temný rytíř. Stal se tím po Peteru Finchovi (Network, 1976) druhým hercem, který obdržel Oscara posmrtně. V ženské kategorii se zlaté sošky dočkala španělská herečka Penélope Cruzová coby vášnivá Maria Elena v letní komedii Vicky Cristina Barcelona.

Ocenění se vyhnulo Petru Forejtovi, jedinému českému uchazeči o Oscara za loňský rok. Před jeho ozvučením snímku Wanted upřednostnili akademici film Milionář z chatrče.

Nejlepším animovaným snímkem se podle očekávání stalo poselství VALL-I. V osmileté historii této kategorie se studio Pixar radovalo z Oscara již počtvrté, obhájilo loňský triumf, kdy zvítězil snímek Ratatouille. Nejlepším cizojazyčným snímkem je velká neznámá: japonské komorní drama Okuribito (Odchody). Film režiséra Jodžira Takity porazil hlavní kandidáty, izraelský Valčík s Bašírem a německý Der Baader Meinhof Komplex. Mezi dokumenty zvítězil příběh provazochodce Philippa Petita Man on Wire (režie James Marsh)

Nejlepší původní scénář má podle Akademie schematický životopis Milk. Oscara si odnáší debutant Dustin Lance Black. Zbývající ocenění pro celovečerní snímky putovala ke kostýmnímu návrháři Michaelu O'Connorovi za historickou biografii Vévodkyně a ke střihači zvukových efektů Richardu Kingovi, jenž získal Oscara za Temného rytíře.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.