Občanská výchova (Die Fetten Jahre Sind Vorbei)

6. 7. 2005 - 4:18 | Téma | red

Občanská výchova (Die Fetten Jahre Sind Vorbei) zdroj: tisková zpráva

D. Brühl, J. Jentsch a S. Erceg v tragikomedii o mladých aktivistech v Berlíně od H. Weingarnera. Pestré obsazení, precizní výkony a ve druhé části i svižný děj. To jsou hlavní přednosti hořké komedie Hanse Weingartnera Občanská výchova (Die Fetten Jahre Sind Vorbei), která byla loni po dlouhých 11 letech prvním německým soutěžním filmem v Cannes

Pestré obsazení, precizní výkony a ve druhé části i svižný děj. To jsou hlavní přednosti hořké komedie Hanse Weingartnera Občanská výchova (Die Fetten Jahre Sind Vorbei), která byla loni po dlouhých 11 letech prvním německým soutěžním filmem v Cannes.

Mladí rozhněvaní muži a kamarádi, idealistický Jan (Daniel Brühl) a démoničtější Peter (Stipe Erceg) se pokoušejí vyburcovat berlínskou společnost z kapitalistického sevření. Po nocích se vloupávají do vil místních boháčů. Přemístí nábytek, přilepí vzkaz „Tučné roky jsou pryč“ a zase odejdou. Tímhle stylem doufají zasadit sémě strachu a nejistoty do srdcí a myslí elity města. O přesnosti zacílení se ale můžeme jen dohadovat, režisér odkrývá karty jinde:
Občanská výchova Jan a Peter jsou totiž také spolubydlící a Peter chodí s blonďatou Jule (Julia Jentsch). Jule je taky aktivistka, ale o nebezpečném nočním počínání kluků nemá páru. Kromě toho má Jule dost pech. Kdysi řídila auto bez pojistky a nabourala luchózní vůz byznysmana Hardenberga (Burghart Klaußner). Přišel jí účet na 100 tisíc, které z platu servírky sotva splácí. Navíc jí vyhazují z bytu a později i z té práce.
Jule je z celé trojice jediná, kdo má existenciální problémy a tedy také jediná osobně na systém naštvaná.
Peter potom trochu sobecky odjede sám do Španělska. Jule se sblíží s Janem a on ji vezme na noční výpravu. Přitom jen těsně minou Hardenbergovu vilu, která se tak zákonitě stává příštím terčem.
Po dramatických eskapádách hrdiny ve vile překvapí sám Hardenberg a Jan ho zpacifikuje. Celá trojice pak obchodníka zajme a bez bližšího plánu odveze na chajdu v Alpách.

Občanská výchova Z protagonistů Občanské výchovy je v tuzemsku nejznámější Daniel Brühl. Jeho Jan je charakterově velmi podobnou rolí, jakou byla titulka v o rok starším Good Bye Lenin! a Brühl se jí zhostil bezchybně. Pro Julii Jentschovou byla Jule první velkou rolí na stříbrném plátně. Smysl pro vnitřní boj postavy Jentsch dotáhla letos, když oslnila v antifašistickém dramatu Sophie Scholl - Die letzten Tage, za které brala na Berlinale hereckého medvěda. Původem Chorvat Stipe Erceg je dalším z velkých evropských talentů. V Občanské výchově těží zejména z toho, jak režisér figury obsadil – zatímco světlovlasí Brühl i Jentsch mají spíš jemné tváře, Erceg poutá tmavou kšticí, vystouplými lícnimi kostmi a vůbec poněkud živočišnějšími rysy.
Režisérovu dobrou práci s herci charakterizují nejen nejrůznější ocenění a nominace pro Brühla a Jentschovou, ale i pro Burgharta Klaußnera.

Občanská výchova Hardenberg je na druhou stranu trošičku promarněnou scénáristickou šancí. Díky jeho pohnuté minulosti sice Weingartner s Katharinou Heldovou ukotvují Občanskou výchovu vertikálním směrem, bohužel se ale zříkají směru horizontálního. Tím by v tomto případě byl pokus o konfrontaci západních socialisticky smýšlejících hrdinů s někým z Východu; s někým, kdo socialismus zažil.

Občanská výchova potom z mého pohledu zůstává spíš černou komedií o vztahu a dospívání, než aby vážněji atakovala problémy evropského -či minimálně německého- kapitalismu s lidskou tváří.
I tak se ale Weingartner ve svém druhém celovečerním snímku (tím prvním bylo psycho-drama Das Weiße Rauschen s Brühlem v hlavní roli) posouvá dál směrem, který stojí za to sledovat.

Kameramané Daniela Knapp a Matthias Schellenberg volí ruční kameru, která akčním a vypjatým scénám dodává na dramatičnosti. Celkově pak těkavý obraz Občanské výchovy zdrsněný pár záběry z bezpečnostních kamer zdařile vyvolává dojem autenticity.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.