O pozadí vzniku filmu Poslední tango v Paříži

7. 12. 2004 - 13:35 | Téma | red

O pozadí vzniku filmu Poslední tango v Paříži zdroj: tisková zpráva

Divákům filmu podstatně rozšíří představu o tom, jak Bertolucci uchopil téma Posledního tanga v Paříži, když se seznámí s genezí celého projektu a podobou literárního scénáře

Divákům filmu podstatně rozšíří představu o tom, jak Bertolucci uchopil téma Posledního tanga v Paříži, když se seznámí s genezí celého projektu a podobou literárního scénáře.

V roce 1998 vydalo nakladatelství Faun v českém překladu erotický románek Roberta Alleyho s titulem Poslední tango v Paříži, inspirovaný stejnojmenným filmem. Alley napsal svou knížku pokleslým, napůl pornografickým jazykem a očividně pouze konjunkturálně využil komerčního úspěchu filmu pro literární zpracování věru pochybné úrovně. Kniha by nestála za zmínku nebýt toho, že londýnské nakladatelství Plexus publikovalo v roce 1976 úplnou a autorizovanou knižní verzi scénáře Posledního tanga v Paříži. Na rozdíl od Alleyho erotické slátaniny je tento autentický scénář neobyčejně kultivovaným literárním dílem. Podává mj. svědectví o Bertolucciho básnickém nadání (ve svých dvaceti letech obdržel v Itálii významnou literární cenu za sbírku básní s názvem Hledaje tajemství, v té době však již začal spolupracovat s Pasolinim a brzy nato se vydal na vlastní filmařskou dráhu).

V souvislosti s filmem se často diskutuje i podíl psychoanalýzy při jeho zrodu. Bertolucci Branda požádal, aby si hlavní postavu Paula - zamýšleného původně jako konglomerát autobiografických hrdinů povídek Ernesta Hemingwaye a Henryho Millera - přizpůsobil podle svých vlastních osobních i profesionálních prožitků. "Nebylo to jako natáčení filmu. Svým způsobem šlo o psychoanalytickou spekulaci," uvádí Bertolucci v jednom interview a v jiném přiznává, že "vlastně to bylo spíš, jako by Brando byl režisérem a já hercem".

Jak sám Bertolucci uvádí, film po prvním hrubém sestřihu trval tři a půl hodiny: celou řadu scén i několik vedlejších charakterů Bertolucci z filmu postupně vypouštěl. Jde kupříkladu o epizodní postavy, jejichž chování svědčí o tom, že hotýlek v ulici Julese Vernea byl útočištěm nejrůznějších ztracených existencí a vojenských dezertérů. Jeden z těchto osamělých lidiček, Marlowe, získal zřejmě své jméno podle Bertolucciho oblíbeného hrdiny z Chandlerových románů. Bylo by zajímavé vidět, jak kameraman Storaro vizuálně pojal některé sugestivní vize z Bertolucciho scénáře, které se do výsledné filmové podoby Posledního tanga nevešly.

Ve filmu se původně vyskytovalo také ještě několik dalších zajímavých sekvencí dialogů mezi Jeanne a Paulem. Veškeré tyto dialogy spolu s popisem chování jednotlivých postav obsahuje knižní vydání scénáře (jeho český překlad mám víc než patnáct let k dispozici, doposud jsem však v Čechách nenašel nakladatelství, které by ho bylo ochotné vydat).

Knižní publikace scénáře Posledního tanga v knize z nakladatelství Plexus otevírá rozsáhlá studie o tomto filmu od renomované americké kritičky Pauliny Kaelové a uzavírá ho esejisticky laděný doslov od spisovatele a příležitostného undergroundového filmaře Normana Mailera. Oba texty určitě stojí za přečtení, i když za nejpozoruhodnější esej o Posledním tangu v Paříži považuji studii Marshy Kinderové a Beverly Houstonové, která vyšla na podzim 1973 v Sight and Soundu pod názvem "Bertolucci a nebezpečný tanec". Autorky tu zasvěceně hodnotí Poslední tango v Paříži v kontextu předchozích Bertolucciho snímků - zejména Před revolucí, Strategie pavouka a Konformista.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.