O filmu Kráska v nesnázích

15. 8. 2006 - 11:19 | Téma | red

O filmu Kráska v nesnázích zdroj: tisková zpráva

Nový český film režiséra Jana Hřebejka Kráska v nesnázích je příběhem ženy, nečekaně zmítané osudem

Nový český film režiséra Jana Hřebejka Kráska v nesnázích je příběhem ženy, nečekaně zmítané osudem. Jan Hřebejk opět spolupracoval na scénáři s Petrem Jarchovským. O tom, co bylo pro Hřebejka inspirací k napsání scénáře říká: „už dlouho jsem chtěl natočit film, který by měl stejný příběh jako báseň Roberta Gravese Kráska v nesnázích. Příběh holky v těžké životní situaci je sice nakonec půdorysem scénáře, ale hlavním impulsem byly charaktery ostatních postav, které jsme chtěli uvést v život (tedy tchýně, maminka, otčím atd.)“ Do hlavní ženské roli obsadil Aňu Geislerovou.

Marcela je v Kristových letech. Její manželství je v krizi, funguje pouze na vzájemné sexuální závislosti. Rok po ničivých povodních v roce 2002 se rodina ocitá ve vleklých finančních problémech. Jejich dům s autodílnou je v dezolátním stavu a Marcelin manžel Jarda se rozhodne řešit situaci prací pro zloděje aut. To se ovšem nelíbí Marcele, která se odůvodněně bojí o budoucnost sebe i svých dětí a od Jardy odejde.

Nastěhuje se k matce. Staré konflikty mezi Marcelou a matčiným manželem Richardem přerostou v psychický teror, jehož cílem jsou stále častěji děti. Jardu mezitím zatkne policie za podíl na krádeži auta. Marcelina situace se zdá bezvýchodná. Okradeným majitelem auta je v Itálii žijící Čech Evžen. Po prvním setkání a nedorozumění na policii, se Marcela s mnohem starším mužem sblíží. Tady se také psychologické drama stává romantickou komedií. Pygmalionovský vztah kultivovaného, bohatého, vzdělaného a hodného pána s drsnou, nevzdělanou a chudou dívkou, se ovšem vyvíjí jako v červené knihovně jen zdánlivě… Marcelu stahují její vlastní běsi a především celé klubko rodinných závislostí.

Příběh je rafinovaným vyprávěním jednoduchého příběhu: Zničující psychické deptání a bezvýchodnost střídá naděje, laskavost a štěstí, ale vše spěje k neobvyklým a nečekaným koncům. Film staví především na propracovaných hereckých výkonech nejlepších českých herců, na nečekaných zvratech, na humoru, který přichází v překvapivých chvílích a na pocitu, že hrdiny filmu důvěrně znáte ze svého okolí.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.