O čem je film Půl čtvrté

26. 10. 2006 - 9:22 | Téma | red

O čem je film Půl čtvrté zdroj: tisková zpráva

Celovečerní dokument režiséra Tomáše Hodana se odehrává na Zakarpatské Ukrajině, kousek od místa, kde se tyčí mramorový pomník a na něm je zlatým písmem napsáno: Geografický střed Evropy

Celovečerní dokument režiséra Tomáše Hodana se odehrává na Zakarpatské Ukrajině, kousek od místa, kde se tyčí mramorový pomník a na něm je zlatým písmem napsáno: Geografický střed Evropy. Je to místo, kde lidé obnovili chlévy, začali znovu chovat krávy, ovce a kozy, pěstovat brambory, orat pluhem taženým koňmi. Zakarpatská Ukrajina totiž učinila po pádu komunismu zvláštní krok – krok směrem zpátky.

Rachovský rajón je specifický i v rámci Zakarpatské Ukrajiny, je uprostřed málo úrodných hor. Lidí tu žijí jako před sto lety, což neznamená, že se tak žije na celé Ukrajině. Většina lidí tu žije na hranici minima a většina obyvatel západního světa považuje tuto situaci za bídu. Když se však rozhlédnete kolem, nevidíte lidi, kteří se utápí v žalu nad sebou samými, ale řadu svérázných postav, kteří se dokáží radovat ze života a přijímají svět takový jaký je. Nevybrali si svůj úděl, ale odmítají si na něj stěžovat. Smích tu uslyšíte častěji než pláč. Ať už zdejší situace vypadá jakkoli, rozhodně ji nelze nazvat bídou. Nikomu se nestane, že by neměl co jíst, nebo co si obléct nebo kde spát. Naopak. Tyto základní věci se zde nacházejí v hojné míře. Hlavní postava Dimitrij například vlastní tři domy. Věci tu mají jinou hodnotu než u nás.

Dokument není cestopis, ani neřeší žádné velké společenské problémy. Zkoumá vztah štěstí a spokojenosti v závislosti na materiálních podmínkách. Vypráví o bohatém životě lidí, kteří ví, že sám život je dar. Dimitrij Vasiljevič Vorochota, babky Buzačky a Nikolaj Kapčukov jsou hrdinové filmu. Lidé, kteří vědí, že když je svátek je třeba odpočívat. Když není na mléko, je potřeba sehnat krávu. Když shoří dům, musí se postavit nový. Ale když je svátek, je třeba vypálit samohan…

Dmitrij Vasiljevic Vorochta je chlapík ve středních letech, má rád svoji ženu a své dvě děti. Do práce chodí sporadicky, stejně v ní není co dělat a výplatu také nedostává moc často. Říká: "V každém člověku je touha po bohatství, ale já si nemyslím, že je to pro život dobré. Bohatství naopak zotročuje lidi. Mně stačí tolik, abych normálně žil, abych nemel hlad, aby moje děti neměly hlad. Já nepotřebuji skoro nic.“ I když nežije lehký život, z jeho chalupy slyšíte častěji smích než nářek.

Babky Buzačky prožily ve svém živote mnoho. Během sedmdesáti let, co jsou na světe, byly občankami Maďarska, Československa, Sovětského svazu a Ukrajiny. Obývaly čtyři státy, aniž by se o metr přestěhovaly. Možná i proto koukají na život s nadhledem a berou ho takový, jaký je.

Nikolaji Kapčukovi je dvacet, nedávno dochodil školu a začal pracovat na pile. Pres týden je sice práce, ale o víkendu je ve vsi diskotéka a Kolja na ní patří k hlavních hvězdám….

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.