Nový Indiana Jones má slušné vyhlídky, ale taky vlažné recenze a drsnou konkurenci

28. 6. 2023 - 10:41 | Novinky | Adam Homola

Nový Indiana Jones má slušné vyhlídky, ale taky vlažné recenze a drsnou konkurenci zdroj: Foto: Lucasfilm

Dlouho očekávaný závěr série, Indiana Jones a nástroj osudu, se chystá brzy vstoupit na plátna kin. A navzdory vlažným recenzím by mohlo jít o kasovní trhák.

Alespoň tedy v prvních dnech, kdy se do kin naženou fanoušci a milovníci nejslavnějšího archeologa. Otázkou je, co bude pak, až se dostatečně rozkřikne, že vlastně o zas tak velkou pecku nejde.

Každopádně aktuálně analýza Deadline předpovídá, že Indiana Jones a nástroj osudu se může těšit na domácí otvírák v rozmezí 60 až 65 milionů dolarů a celosvětové tržby z kin budou minimálně 140 milionů dolarů. To by bylo velice slušné, nicméně dá se očekávat, že tržby pak půjdou velice rychle dolů a konkurence v podobě Barbie, Oppenheimera a následně i Mission: Impossible bude nekompromisní.

Nedávné výsledky filmových trháků v souvislosti s pandemií naznačují, že přijetí kritiky není jediným rozhodujícím faktorem úspěchu. Například i přes ne zrovna pozitivní recenze se poslední Jurský svět a Malá mořská víla vydělaly během čtyř dnů 118,8 milionu dolarů.

Indiana Jones a nástroj osudu má zatím na Metacriticu nepříliš povzbudivé hodnocení 58 ze 100, což je oproti jeho předchůdcům solidní propad, byť je jasné, že jedničku jen tak něco nepřekoná. A 57 bodů ze 100 u dvojky je dáno spíš absencí většího počtu recenzí a vůbec tehdejším vlažnějším přijetím filmu.

Pokud by se filmu podařilo dosáhnout nebo překročit 60 milionů dolarů na domácím trhu, zařadil by se Nástroj osudu po bok filmů, které jsou určeny starším divákům, jako jsou Není čas zemřít (55,2 milionu dolarů). Nicméně aby film uspěl, musí zaujmout i mladší diváky, což je oblast, kde Nástroj osudu může výrazně pokulhávat, na rozdíl třeba od Star Wars. Především se z něj musí ale stát trvalka, na kterou se bude do kina chodit ve velkém ještě několik měsíců, a to se téměř jistě nepodaří, nejen vzhledem k obří konkurenci. Ale kdo ví, i Indy může na stará kolena překvapit.

V porovnání s předchozím filmem Království křišťálové lebky by měl mít Nástroj osudu slabší třídenní premiéru než první jmenovaný se 100,1 milionu dolarů.

zdroj: Lucasfilm

Zdroje: Deadline

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.