Nový film hledá odpovědi na znepokojující otázky ze snímku Nepříjemná pravda

1. 4. 2010 - 5:30 | Téma | red

Nový film hledá odpovědi na znepokojující otázky ze snímku Nepříjemná pravda zdroj: tisková zpráva

Bývalý americký viceprezident Al Gore položil v oscarovém dokumentu Nepříjemná pravda z roku 2006 znepokojující otázky týkající se změny globálního klimatu. O čtyři roky později se na ně v novém dokumentárním filmu pokusili odpovědět němečtí filmaři, napsala dnes agentura Reuters.

Snímek s názvem Die 4. Revolution - Energy Autonomy (Čtvrtá revoluce - energetická soběstačnost) režiséra Carla Fechnera ukazuje, jak by svět za 30 let mohl získávat všechnu energii z obnovitelných zdrojů a pomohl tak zpomalit změny klimatu, před nimiž Gore ve filmu varoval.

Film do německých kin vstoupil 18. března a jeho otevřeně provokativní pohled na obnovitelné zdroje energie v zemích od USA přes Německo a Čínu až po Bangladéš vyvolal bouřlivé ohlasy.

Někteří kritici chválili snahu vysvětlit cestu prostou fosilních paliv, kterou by se svět mohl ubírat, jiní film odsoudili jako politickou propagandu, kde zájmy mocných blokují širší užívání obnovitelné energie.

"Film zastává jednoznačný názor, že svět by z hlediska svých energetických potřeb mohl na 100 procent záviset na obnovitelné energii," řekl Fechner Reuters. Naprosté objektivity sice prý ve filmu není možné dosáhnout, přesto "ten náš zasluhuje mimořádnou pozornost, protože nabízíme řešení."

Jedním z nich je vysoce výkonná sluneční elektrárna ve Španělsku, která vyrábí elektřinu pro 100.000 lidí, projekty na výrobu solární energie v Bangladéši a v Mali a síť větrných elektráren v Dánsku.

Šestapadesátiletý režisér na filmu strávil čtyři roky. Objevují se v něm nositel Nobelovy ceny míru za systém drobných úvěrů pro chudé Muhammad Júnus nebo Elon Musk, jeden ze spoluzakladatelů kalifornské automobilky Tesla Motors, která vyrábí i elektromobily.

Názor, že na světě nebude nikdy dost zdrojů alternativní energie, které by uspokojily hlad po elektřině, v dokumentu zase zastává hlavní ekonom Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol. Fechner však uvádí, že z technologického hlediska je to možné, je to prý jen otázky politiky a hospodářství.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.