Nové sci-fi s dinosaury a Adamem Driverem bohužel moc neoslnilo

15. 3. 2023 - 15:20 | Novinky | Adam Homola

Nové sci-fi s dinosaury a Adamem Driverem bohužel moc neoslnilo zdroj: Foto: Sony Pictures Entertainment

Nový film Adama Drivera 65 vstoupil do kin se smíšenými ohlasy kritiků i diváků. Sci-fi thriller režisérů Scotta Becka a Bryana Woodse sleduje astronauta, který ztroskotá na tajemné planetě, kde se setká s dinosaury a dalšími nebezpečími

Premisa tak možná nezní kdovíjak originálně, ale s Driverem v čele z toho mohl být zajímavý a třeba i kvalitní film. Inu, prý není.

Film vznikl v koprodukci společností Columbia Pictures, Bron Creative, Raimi Productions, TSG Entertainment a Beck/Woods. V další roli se představí Ariana Greenblattová jako mladá dívka, která Driverově postavě pomáhá přežít na nehostinném světě.

65 je označován za akční dobrodružství s minimem dialogů a maximem napětí. 65 je nejnovějším filmem scenáristů a režisérů Scotta Becka a Bryana Woodse, kteří dříve spolupracovali na filmech Tiché místo a Strašidlo.

Název filmu odkazuje na počet dní, po které Driverova postava uvízla na planetě, kterou obývají smrtelně nebezpeční tvorové připomínající dinosaury. Zápletka filmu je inspirována láskou Becka a Woodse k Jurskému parku a Vetřelci, stejně jako jejich fascinací vesmírným průzkumem a izolací. Natáčelo se v New Orleans během pandemie COVID-19, s přísnými bezpečnostními protokoly a minimálním štábem.

Film je Driverovou první hlavní rolí v žánrovém sci-fi filmu, poté co se objevil ve vedlejších rolích ve filmech Star Wars: Síla se probouzí, Star Wars: Poslední z Jediů, Star Wars: Vzestup Skywalkera a Půlnoční speciál. Driver je oceňován za svou hereckou všestrannost a intenzitu, za filmy BlacKkKlansman a Marriage Story si vysloužil nominace na Oscara.

zdroj: Falcon

Film také ukazuje talent Greenblatt coby vycházející hollywoodské hvězdy. Greenblattová debutovala v seriálu Stuck in the Middle, který vysílá Disney Channel. Od té doby se objevila ve filmech jako Láska a příšerky, Probudím se, Na výšinách, Šéfe, baby: Rodinný podnik, Ron's Gone Wrong a Eternals.

Ne na všechny však výsledek udělal dojem. Někteří kritici chválili Driverův výkon a technickou stránku filmu, většina ostatních však kritizovala nedostatek originality, logiky a vývoje postav.

Web Roger Ebert udělil filmu dvě hvězdičky ze čtyř a napsal, že „skoro by to bylo lepší - nebo alespoň zábavnější - kdyby se 65 více opřel do té hlouposti, kdyby si pohrával se základní směšností míchání složité technologie s obdobím křídy. V tomto prehistorickém prostředí se jen zřídkakdy podaří využít Millsovy pokročilé pomůcky nějakým inspirativním způsobem.“

Vlažnou recenzi přinesl i Brian Lowry ze CNN, který film označil za „slabou ochutnávku dinosauří síly“ a uvedl, že „Driver se zdá být odhodlán otestovat loajalitu svých fanoušků některými svými posledními filmovými rozhodnutími“. Dodal, že „film působí jako cvičení ve stylu nad obsahem“ a že „díry v ději jsou dost velké na to, aby se jimi procházel T-rex“.

Benjamin Lee z deníku The Guardian byl pozitivnější, filmu udělil tři hvězdičky z pěti a označil ho za „téměř dostatečně zábavný“. Uznal, že „není tak špatný, jak by se z jeho kulis mohlo zdát“, ale zároveň připustil, že „není ani nijak zvlášť dobrý“. Pochválil Driverovo charisma a šarm Greenblatt, ale litoval, že „není moc dalších věcí, kterých by se tu dalo chytit“.

Žádná velká sláva to tedy očividně není, navzdory Driverovi a snahám tvůrců. Každopádně pokud byste se chtěli o kvalitách či nekvalitách 65 přesvědčit sami, můžete na film vyrazit do kina. Od 10. března je totiž k vidění i v českých kinech.

zdroj: Sony Pictures Entertainment

Akční sci-fi thriller měl ale nevýrazný i úvodní víkend s domácími (tzn. americkými) tržbami 12,3 milionu dolarů a celosvětovými 20 miliony dolarů. Tato částka zdaleka nedosahuje produkčního rozpočtu filmu, který činil 91 milionů dolarů. Film se sice může nadechnout až na streamech, nicméně tam už to bude pozdě a nový Driverův film je tak oficiální propadák jak po kritické, tak i po komerční stránce.

Jedním z faktorů mohl být nedostatek účinného marketingu a propagace. Na rozdíl od jiných filmových trháků, které budují hype po několik měsíců nebo dokonce let, zůstával 65 zahalen tajemstvím až do zveřejnění traileru v lednu 2023, tedy pouhé dva měsíce před premiérou. Tento přístup sice mohl vzbudit zvědavost, ale mnoho potenciálních diváků zůstalo neznalých a bez zájmu. Samotný trailer byl navíc neurčitý a nedokázal zprostředkovat děj ani atraktivitu filmu, pouze se v něm mihl Driver střílející futuristickými zbraněmi na dinosaury.

Dalším důvodem pro takový propad filmu mohla být prostá šuškanda, neboť film začal poměrně rychle sbírat negativní recenze i ohlasy. Recenzenti na serveru Rotten Tomatoes udělili filmu mizivé skóre 38 % a kritizovali ho za nudnost, nelogičnost a špatně napsaný scénář. Mnozí si stěžovali na mrhání Driverova talentu a jeho postavu označovali za nevýraznou a nepřitažlivou. Diváci také filmu udělili nízké hodnocení CinemaScore C+, přičemž se odvolávali na nesmyslný a zavádějící děj, který v nich zanechal pocit, že byli podvedeni odhalením ve třetím dějství, které podkopalo premisu a sázky.

A konečně, 65 se v pokladnách kin potýkal s tvrdou konkurencí. Film se musel utkat se dvěma velmi očekávanými pokračováními – Vřískotem VI a Creedem III - s oddanými fanouškovskými základnami a pozitivními recenzemi. Vřískot VI si zajistil první místo s úvodním víkendem za 44,5 milionu dolarů, zatímco Creed III měl silný druhý víkend s 21 miliony dolarů. Na rozdíl od 65 měly tyto filmy jasnou žánrovou identitu a cílové publikum, oslovily hororové, respektive sportovní fanoušky. Film 65 se naopak snažil vytvořit soudržnou identitu, protože směs sci-fi, akčních, realistických a fantasy prvků u diváků nenašla odezvu.

Zdroje: Box Office Mojo , Metacritic , Sony Pictures

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.