Nová Mission: Impossible je sice první, jenže v praxi jde o komerční zklamání

17. 7. 2023 - 11:34 | Novinky | Adam Homola

Nová Mission: Impossible je sice první, jenže v praxi jde o komerční zklamání zdroj: Zdroj: Paramount Pictures

Mission: Impossible Odplata – První část se tento víkend podařilo získat první místo v amerických pokladnách, ale jistému zklamání se ubránit nejde. Tohle bude mít Tom Cruise těžké.

Nejnovější přírůstek do slavné série Toma Cruise vydělal od pátku do neděle 56,2 milionu dolarů, což je pro film s produkčním rozpočtem pohybujícím se údajně až okolo 300 milioinů dolarů velké zklamání.

Před víkendem společnosti Paramount a Skydance usilovaly o překonání rekordu série s tržbami z prodeje vstupenek ve výši 60 milionů dolarů a více. To se mu však nepodařilo a zařadil se až za film z roku 2018 Mission: Impossible - Fallout (61 milionů dolarů) a Mission: Impossible II (57,8 milionu dolarů), které jsou nejlepšími otvíráky série v její 27leté historii.

Přímé srovnání je však nepříliš vhodné, protože Mission: Impossible Odplata – První část měla premiéru ve středu, nikoliv v pátek. Sedmý díl série již během prvních pěti dnů od uvedení nashromáždil odhadem 80 milionů dolarů, což překonává pětidenní výdělky Fallout (77,5 milionu dolarů) i Mission: Impossible II (78,8 milionu dolarů).

zdroj: Paramount Pictures

Z Mission: Impossible Odplata – První část se prostě chtě nechtě bude muset stát trvalka, na kterou budou chodit všechny generace několik měsíců. Jenže diváci jako by přišli o apetit a do kin v posledních týdnech chodili méně – prakticky cokoliv velkého, co se teď dostalo do kin, předvedlo přinejlepším neuspokojivé výsledky, ale často to byl rovnou ostudný propadák. A to třeba včetně taktéž velmi nákladného Indiana Jones a nástroj osudu.

Klíčem k úspěchu Cruisova nejnovějšího počinu bude trvanlivost a zbytek světa, protože Amerika tuhle sérii už nespasí. Mission: Impossible Odplata – První část ve světě zatím vydělala 155 milionů dolarů, přestože v Číně měla slabý otvírák za 25,4 milionu dolarů (což jednoduše nestačí a o moc víc už Čína nepřisype). Celosvětově tak film dosáhl úctyhodných 235 milionů dolarů, což by bylo velice slušné. Jenže opět – vzhledem k obrovským nákladům a blížící se velké konkurenci je to málo a je otázkou, nakolik se to Cruisovi podaří znásobit. V ideálním světě by měl překročit miliardu, jenže ta se zdá být nereálná.

zdroj: Paramount Pictures

Série Mission: Impossible tradičně přitahují starší publikum, které se do kin nehrne ve velkém hned v první víkend, ale na filmy chodí tak nějak postupně, pomalu a kdy se jim zachce. Díky tomu by se mohla dostavit ona žádoucí trvanlivost.

Jenže za nedlouho dorazí do kin Oppenheimer, který nejnovější Misi zabere všechny IMAXy a za zmínku stojí samozřejmě i divoká Barbie, která možná IMAXy okupovat nebude, ale pozornost, čas a peníze diváků ano. Cruise to tak bude mít nesmírně těžké a dost možná se mu to, navzdory kvalitám filmu, nepodaří. Případné finální tržby kolem 600 nebo 700 milionů dolarů totiž stačit nebudou.

zdroj: Paramount Pictures

Zdroje: BoxOfficeMojo

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.