Noční zvířata - recenze

21. 11. 2016 - 15:52 | Recenze | František Fuka

Noční zvířata - recenze zdroj: tisková zpráva

Amy Adamsová hraje snobskou uměleckou intelektuálku, která má bohatého sexy manžela, ale stýská se jí po dávné pravé lásce s Jakem Gyllenhaalem (který je spisovatelem). A právě od něj dostane k přečtení pracovní výtisk jeho nejnovější knihy. Začte se do ní, a její smyšlený děj jí začíná být povědomý...

Tento psychothriller / drama / film noir / artfilm Toma Forda má poměrně složitou strukturu a zvláštní hutnou atmosféru, která se dost těžko přibližuje nějakou zkratkou (například tvůrci traileru to vzdali a dělají jako kdyby film byl o něčem úplně jiném).

Trik je v tom, že když se trochu seznámíme s Adamsovou a jejím luxusním, nudným světem, objeví se na scéně kniha a Adamsová ji začne číst.

Následně většinu času vidíme filmové ztvárnění obsahu této knihy, vyprávějící o tom, jak průměrnou rodinu přepadnou někde v poušti vidláci, brutálně znásilní a zabijí manželku a dceru, a manžel pak zbytek knihy po pachatelích pátrá a chce se jim strašlivě pomstít za pomoci drsného detektiva.

Tato filmová verze (smyšleného) příběhu je pak prostříhávána scénami ze "skutečnosti" (s bohatou Adamsovou a jejími problémy) a také flashbacky do "minulé skutečnosti", kdy Adamsová chodila s Gyllenhaalem a pak se s ním rozešla, protože jí nepřipadal dost dobrý.

Knižní příběh nemá zdánlivě se "skutečným příběhem" nic společného, ale od začátku víme, že to nebude tak úplně pravda, protože otce v knižním příběhu hraje také Jake Gyllenhaal.

Tudíž se jako nejlogičtější varianta nabízí ta, že Gyllenhaal napsal smyšlený příběh, obsahující jakési autobiografické prvky, ale uplyne hodina filmu, pak ještě víc, a pořád není moc jasné, jaké by ty autobiografické prvky vlastně měly být - protože osud manžela z knihy nemá nic společného s osudem spisovatele. Ale Adamsová je z knihy celá bez sebe a zjevně ví věci, které zůstávají divákovi stále utajeny...

Noční zvířata udržují své diváky hodně dlouho v nejistotě a dokonce i když film skončí, je to (na mainstreamové poměry) značně odvážný konec, který nechá mnohé nevyřčené a nabízí nejednu interpretaci. Ale je to rozhodně působivý konec.

A to platí pro většinu filmu. Tom Ford (Single Man) je skutečný mistr stylu a dosti zajímavě kombinuje reálné drama (Amy Adamsová) s poněkud přehnanou pouštní detektivkou (obsah knihy), v jednom cituje druhé, z druhého odkazuje na první, ždímá z herců maximální emoce (občas záměrně až moc maximální) a skoro pořád je to působivé (pro nervově labilnější diváky možná až moc) a vzbuzuje to očekávání, jak to do sebe nakonec všechno zapadne.

Je to od Forda částečně i jistá masturbační exhibice a fuckování diváků/recenzentů (např. úvodní titulky, ve kterých je mnohem více full frontalů, než byste kdy v životě chtěli vidět), ale bylo mi to všechno sympatické a vzpomínal jsem na relativně nedávné kousky Briana De Palmy.

Nejsem si jist, jestli závěrečnou analýzou všech zvratů a možných vyústění bude divák ukojen, ale rozhodně byla Noční zvířata slušná jízda.

Hodnocení: 80%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.