Nikolaev začne v květnu natáčet velkofilm Cyril a Metoděj

3. 5. 2012 - 12:03 | Téma | red

Nikolaev začne v květnu natáčet velkofilm Cyril a Metoděj zdroj: Profimedia

Připravovaný historický velkofilm Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů, snímek k 1150. výročí příchodu věrozvěstů na Velkou Moravu, představil na panelu připravovaných českých filmů na festivalu Finále jeho producent Viktor Krištof ze společnosti Three brothers. Připomněl, že rok 2013, kdy bude film v distribuci, vyhlásilo UNESCO rokem Cyrila a Metoděje.

"My se to proto snažíme také nějakým způsobem oslavit a k tomu vzniká nejenom distribuční film, ale v koprodukci s Českou televizí také seriál. Ten bude ve formátu dokudramatu, který známe z produkce BBC. Film rozvíjí více osobní motivy jednotlivých postav," dodal producent. Projekt čerpá z obdobných projektů, který realizační tým dělal pro televizní kanály ZDF, BBC a Discovery.

"Většinou ta dokudramata, pokud to tak někdo nazývá, vypadají tak, že tam máte nějakou krátkou divadelní scénku v nějakém hradu a potom záběr do muzea, kde nějaký vědec hrozně napínavě hovoří o tom, jak to bylo skvělé a báječné a ukazuje nějakou kost nebo něco podobného. To my v seriálu dáváme úplně stranou," dodal. Série má ukázat vše z 9. století. Film naopak pracuje s fabulací, například je tam postava lobbisty dnešní doby, který hýbe nitkami historie, aniž ho zmiňují historické anály. Přesto tam taková postava zřejmě podle tvůrců byla. ¨

"Film je strašně náročný. Začínáme v Konstantinopoli, jdeme na misi k Azarům, pohybujeme se v Benátkách a Římě, ve franské říši a máme tam 80 postav, které projektem procházejí," dodal. 

Stodvacetiminutové historické drama začíná režisér Petr Nikolaev natáčet příští měsíc a skončí v říjnu. Má rozpočet téměř 60 milionů korun a scénář napsal Miroslav Oščatka. Z herců bude na plátně například Roman Zach, Karel Dobrý, Ondřej Novák a Hynek Čermák.

Cyril a Metoděj ze Soluně se zasloužili o vznik prvního slovanského písma, rozvoj slovanské kultury, překlad Starého zákona, vytvoření nového právního řádu a položili základ moderní české státnosti. Zásadně ovlivnili historii všech slovanských národů. Film, který popisuje strastiplnou cestu věrozvěstů i jejich následné vyhnání, poukazuje také na to, že evropské národy neudrží pohromadě moc ani ekonomický zájem, pokud nebudou stát na silném morálním a duchovním základě.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.