Ničeho nelituji

27. 2. 2004 - 17:15 | Téma | red

Ničeho nelituji zdroj: tisková zpráva

Film Theodory Remundové Ničeho nelituji mohli diváci poprvé zhlédnout na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, kde se v soutěži ucházel - neúspěšně - o některou z cen

Film Theodory Remundové Ničeho nelituji mohli diváci poprvé zhlédnout na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, kde se v soutěži ucházel - neúspěšně - o některou z cen. Jeho budoucnost byla nejistá, neměl distributora, který by byl ochoten tak nekomerční projekt, jako jsou dva středometrážní dokumenty (film je rozdělen do dvou částí – „Standard“ a „Ničeho nelituji“) spojené v jedno představení, uvést do kin. A přece: stalo se. Díky společnosti Falcon se hraje v distribuci. Co může divákovi nabídnout? Rozhodně ne odpočinek a pasivní zábavu ani sžíravou depresi. Jeho hodnota je v zrcadlení dvou rodin, jejichž život není až tak výjimečný, v režisérčině podání však působí velmi neotřele. Vede k zamyšlení nad nejzákladnějšími lidskými hodnotami a také nad tím, co všechno může film zachytit a způsobit, zaměří-li se na přetlumočení individuálního osudu.

Patricie, Marcela a Irena Standard vznikal jako absolventská práce na katedře dokumentaristiky FAMU pod pedagogickým vedením Karla Vachka. V centru pozornosti stojí tři ženy, zastupující v rámci jedné rodiny různé generace. Klavíristka Irena (75 let) je matkou učitelky Marcely (50 let) a babičkou prodavačky nábytku Patricie (27 let). Jejich vztahy jsou pokřivené a dokument se to snaží zachytit, přičemž pátrá po příčinách daného stavu. Vyprávění je rámováno cestou do Turnova, odkud se rodina přestěhovala do Prahy. Putování po důvěrně známých místech v nich vyvolává emoce, stejně jako sám fakt, že se na jednom prostoru ocitají spolu. Irena a Marcela vášnivě diskutují, hádají se a obviňují, kdo se více "zasloužil" o jejich životní neúspěchy. Ženy velmi málo přehrávají: kamera sleduje výměny názorů téměř v přímém přenosu. Nezůstává však pro ně skryta. Aktérky na ni přímo reagují, jako by ji považovaly za morálního arbitra, čímž film získává na bezprostřednosti.

DanuVedle těchto "akčních" scén, snímaných často s přeostřováním z osoby na osobu, je režisérka zachycuje v zaměstnání a ve stylizovaných záběrech, k nimž patří i jakési intermezzo: společné posezení na pohovce, během kterého každá odpovídá na režisérčiny otázky (co je to láska aj.). Ženám přitom dělají společnost dva muži: Marcelin dvanáctiletý syn a Patriciin přítel, jenž se v závěru vyprávění stane i jejím manželem. Právě Patricie jako by vnášela do semeniště konfliktů jistou naději, k níž je vedena i svým koníčkem a částečným zdrojem obživy - tancem. V něm se zaměřuje na standardní kreace, což koresponduje s názvem filmu a s její snahou po standardních, rozumějme harmonických, vztazích. Celé vyprávění pak vyúsťuje ve stylizovaný obraz, v němž na jednu a tutéž Verdiho melodii tančí každá svůj tanec. Je pozoruhodné, že zatímco u Patricie jde o valčík, u Ireny a Marcely se jedná o tanec výrazový, bez kanonizovaných pohybů.

Danušina domácnost Ničeho nelituji, druhý film, který vznikl o něco později a dal název celému projektu, zpočátku vyhlíží jako portrét svérázné ženy ze zlínském regionu. Jednasedmdesátiletá Danuše s vizáží copaté Indiánky vypráví jadrným jazykem s příměsí dialektu o svém životě, který hned na počátku poznamenala tuberkulóza. Během nemoci se však seznámila s budoucím muž, s nímž zplodila dva syny. V době jejich puberty manžel na následky autonehody zemřel a ona zůstala sama. Po řadě peripetií si našla nového druha, který se o ni nyní stará, neboť jí nohy vypověděly službu. Nemilujeme se, ale jsme rádi spolu, říká protagonistka, která si libuje v pestrých barvách, jimiž zaplavuje svůj byt, stejně jako v kýčovitých předmětech upletených z chemlonu.

lebka Spojitost s prvním filmem se na chvíli ztrácí, ale když se režisérka zaměří na syny a jejich rodiny, pochopíme, kam míří. Zatímco Tomáš nemá větších ambicí a se svou ženou si poměrně spokojeně užívá bezdětného manželství (třeba v kostýmu kovboje a sličné Scarlett), Marek je vedoucím pracovníkem nadnárodní firmy. Jeho společenský úspěch však vykupuje nefungující rodina, o které spolu s manželkou mluví do kamery. Režisérka se zde projevuje aktivněji než u Standardu. Klade otázky a reaguje na odpovědi, i když nevstupuje přímo do objektivu. Postupně vychází najevo, že zatímco v manželství se mohou vyskytnout problémy, vztah synů k matce je poměrně harmonický. Svůj podíl má na tom jistě rozdílnost pohlaví a skutečnost, že Tomáš i Marek bydlí v Praze a za matkou dojíždějí na Moravu jen na návštěvy.

Danušin tanec na šanson Edith Piaf Remundová se snaží o objektivní záznam skutečnosti a hodnocení ponechává na divákovi, který se během sledování obou dokumentů patrně neubrání srovnání s vlastní rodinnou situací. Ač studentka "vachkovské" školy, není vliv "velkého učitele" na ní až tak patrný (výjimkou může být mystifikační nalezení lebky na smetišti v Ničeho nelituji) a zřejmější je směřování ve stopách našich nejznámějších dokumentaristek Olgy Sommerové a Heleny Třeštíkové. Na rozdíl od nich je však Remundová - snad i vzhledem k věku - více emotivní a v komunikaci s mapovanými lidmi partnerská. Racionální uvažování a přirozený kalkul tvůrce u ní občas zastiňuje úžas nad tím, co se před objektivem odehrává. Zejména o tom vypovídá první dokument, který hodnotím výše než druhý, neboť působí dramaturgicky uceleněji a autentičtěji: takové hádky mezi matkou a dcerou nejde natrénovat, jde o záznam živoucího materiálu.

V jednom z rozhovorů Remundová uvedla, že za konkrétními případy hledá spíše principy, a proto například necítí potřebu pracovat metodou časosběrného natáčení (specializace Třeštíkové), které by jí umožňovalo sledovat postavy v dlouhodobějším vývoji. Její projekt je toho důkazem, i když není na všech místech vzhledem k sledovaným principům dobře vyklenutý a zvláště v druhém dokumentu má blízko k okouzlenému figurkářství. V úhrnu jde však o dílko poctivé, které si své diváky najde a možná jim pomůže v řešení osobních problémů nebo při hledání vznešenosti i v tom nejbanálnějším prostředí, jako je například kuchyně, kde paní Danuše na závěr tančí u nesmrtelného šansonu Edith Piaf Non, je ne regrette rien.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.