Neznámý svůdce

18. 4. 2007 - 7:41 | Téma | red

Neznámý svůdce zdroj: tisková zpráva

Novinářka Rowena ( Halle Berryová) ví, jak jít na politiky. Načapat konzervativního senátora – obrazně řečeno – s kalhotami dole je pro ni hračkou

Novinářka Rowena (Halle Berryová) ví, jak jít na politiky. Načapat konzervativního senátora – obrazně řečeno – s kalhotami dole je pro ni hračkou. Homosexuální vztah se stážistou by jistě otřásl důvěrou voličů. Jenže vedení redakce má svou vlastní „politiku“ a mnohaměsíční práce končí v šuplíku. Rowena to – na rozdíl od svého asistenta Milese (Giovanni Ribisi) – nehodlá přejít mlčením a podává výpověď. Vzápětí se před ní otevírá možnost dalšího velkého odhalení. Kamarádka, jež má poměr s majitelem úspěšné reklamní agentury Harrisonem Hillem (Bruce Willis), je nalezena mrtvá. Rowenin novinářský nos vycítí sólokapra a jeho nositelka se vydává po stopě. Coby brigádnice je přijata do Hillovy agentury. Upoutat pozornost erotomanského šéfa není těžké, stačí jednou, dvakrát zamrkat. S Milesovou pomocí nakoukne do Hillova počítače. Jenže pokud už Hill jednou zabíjel, těžko ho něco odradí od vraždy číslo dvě. Hra na kočku a na myš začíná…

James Foley je režijním specialistou na thrillery, dovede pracovat s emocemi a napětím. Jeho snímky jsou vizuálně vytříbené – nápady sice nehýří, ale hercům i prostředí dovede „přidat na kráse“. Aby vznikl výrazný film, potřebuje dostat do rukou výborný scénář; v případě psychologických Konkurentů (1992) anebo krimi Chladnokrevně (2003) se to podařilo. U Neznámého svůdce nikoli. Scenárista Todd Komarnicki přichází se zápletkou, v níž nic není tím, čím se zprvu zdá být. Jeho scénář se řadí k těm, které z diváků činí – s prominutím – blbce. V posledních letech jsme takových příběhů viděli spoustu a mnohé z nich fungovaly skvěle. Jenže oproti Obvyklým podezřelým či Prvotnímu strachu (či Chladnokrevně) nemá Neznámý svůdce naději přimět diváka k radosti nad odhalením logického vyústění. Tenhle snímek mohl skončit jakkoli. Kdyby snad byly natočeny hned tři konce a pokaždé za vraha označena jiná z postav, těžko by se tomu mohl kdokoli divit.

Stačí chvilka zamyšlení a v příběhu se začínají odhalovat mezery, nesmysly a spekulace. Nelze tu vyzradit koncovku, ale věřte: chyby scénář má a není jich málo. Tvůrcům krimithrilleru stávat nemělo, aby plán na dokonalou vraždu nakonec vyšel jen zásluhou dlouhé série náhod. U velké většiny žánrů divák už ani logičnost nevyžaduje, ale kriminální film by o ni přece jen neměl zůstat ochuzen, ať už je zápletka zašmodrchaná jakkoli a pohrává si s diváckými očekáváními sebevíc.

Režisér tentokrát ukazuje svět newyorských kanceláří z té atraktivnější stránky (natáčení proběhlo i v jedné z „přeživších“ budov World Trade Centra). Vyštafírované kanceláře zaplňují dokonale pěstění zaměstnanci – jak jinak, jsme přece v PR agentuře. Občas probleskne náznak postavy z masa a kostí, podniková drbna Gina (Clea Lewisová) coby nonkonformní informátorka Roweny, potažmo samotného diváka, však brzy z příběhu zmizí.

Ukázkovým příkladem pozlátkové estetiky, jež Neznámého svůdce směruje mezi ty nejpovrchnější tituly i v rámci hollywoodsky stylizované reality, je soudní minidrama Harrisona Hilla. Je předvedeno v brutální zkratce, takže se vlastně ani žádné drama nekoná.

Proč tři hollywoodské hvězdy přijali role v tomto kuse, jakou další motivaci, vedle té finanční, měli? Ještě Bruce Willis, proslulý ješitností, chce být možná naposledy za šarmantního svůdníka. A celkem se mu to daří, i když je namísto blazeovanosti spíš nezúčastněný. Snědá kráska Halle Berryová sice nemá vždy čich na kvalitní role, od držitelky Oscara bychom ale čekali víc. Její výkon nepřesahuje tradiční úroveň včetně typického přehrávání, tak nesporného v emocionálně vypjatých situacích. Giovanni Ribisi je v ústředním triu nejtvárnějším hercem. Jeho počítači i Rowenou posedlý Miles je kompaktní a plastickou postavou, jedinou v celém filmu. Ale ovládnout prostřednictvím Milese plátno se Ribisimu nepodaří, a tak ani jeho účast není pádným důvodem, proč zamířit do kina.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.