Netradiční černobílý film Babička bude mít premiéru 17.listopadu

6. 11. 2010 - 17:30 | Téma | red

Netradiční černobílý film Babička bude mít premiéru 17.listopadu zdroj: tisková zpráva

Nová česká komedie vycházející ze slavné předlohy Boženy Němcové nazvaná Babička aneb jak to bylo doopravdy bude mít premiéru 17. listopadu v pražském kině Lucerna. Netradiční černobílý snímek ctí obrazem i hudebním doprovodem atmosféru filmů pro pamětníky, oproti nim je však obohacen o notnou dávku černého humoru. Nízkorozpočtový film natočili amatéři - diváci nespokojení se současnou českou filmovou produkcí sdružení ve společnosti Blues film.

"Jsou tam stejní lidé, stejní herci a režiséři a prvoplánově tam jde o prachy," řekl ČTK na adresu dnešní české kinematografie producent snímku Martin Procházka, který je rovněž spoluautorem scénáře a k filmu vytvořil výpravu i ztvárnil titulní roli. "Proto jsme si řekli, že není důvod, abychom si jako diváci nenatočili vlastní film po svém," konstatoval.

Přípravy natáčení trvaly necelý rok. Natáčení samotné zabralo o víkendech 28 dní a zúčastnilo se ho půldruhé stovky nadšenců - spoluscenárista, režisér i kameraman Pjeer Van Eck, jeho štáb, herci i kamarádi, kteří se starali o catering.Autoři angažovali výhradně amatérské herce, kterým však nechyběly divadelní zkušenosti s ochotnickým divadlem.

Babička aneb jak to bylo doopravdy

Při natáčení tvůrci využili staré historické kostýmy, které získali "za hubičku" z výprodeje Národního divadla v Praze. Natáčelo se ve skanzenu v Kouřimi u Kolína a na zámku v Chrámcích na Mostecku. "Byla tam výborná atmosféra a všichni jsme se bavili. Všechno šlo samo a lidé nám pomáhali. Když jsme potřebovali koně a kočár, stačilo zvednout telefon a zavolat - zadarmo jsme je získali," zavzpomínal Procházka.

Snímek o stopáži 96 minut nadšence přišel na 70.000 korun, většina z nich padla na cestovné, ubytování a reklamu. Mnohem větší částku však tvůrci ušetřili díky spolupráci specializované firmy, která jim zdarma zařídila nutné úpravy obrazu a zvuku a kvalitní digitální záznam použitelný pro kina s digitálními projektory. Běžný český film přitom stojí 30 až 35 milionů korun.

Distribuci si tvůrci po špatných zkušenostech s distribučními společnostmi zajišťují sami. "Zatím počítáme s 15 kiny, doufáme, že se přidají i další," uvedl Procházka. "Nechceme nikomu dokazovat, že jsme nějací filmaři. Jsme normální diváci a natočili jsme si film. Máme radost, že se to podařilo, a všechno, co přišlo po poslední klapce, jsou pro nás bonusy," dodal.

Babička aneb jak to bylo doopravdy

Premiéře nového snímku budou 17. listopadu v kině Lucerna předcházet projekce všech dosavadních filmových Babiček - prvního němého snímku, který natočila v roce 1924 Thea Červenková, i známějších verzí Františka Čápa z roku 1940 i Antonína Moskalyka z roku 1971. Součástí programu uváděného Tomášem Hanákem bude i koncert Pražského filmového orchestru a výstava artefaktů Boženy Němcové z muzea v České Skalici.
Skupina nadšenců Blues film při svém celovečerním debutu již prý "vychytala" filmařské dětské nemoci a chystá nový snímek nazvaný Sametový let číslo 89 na téma "sametové revoluce" v roce 1989. V ideálním případě by jeho premiéra měla být přesně za rok, 17. listopadu 2011.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.