Není čas na slzy (Gwenchana uljima)

3. 7. 2008 - 11:31 | Téma | red

Není čas na slzy (Gwenchana uljima) Placeholder | zdroj: tisková zpráva

[Statistické údaje:] - Režie, scénář a kamera: Min Boung-hun. Hudba: Woo Jong-min. Střih: Park Gok-ji. Hrají: Muhammad Rahimo. Korea 2001, 108 min. Barevný, anglické titulky. Uvedeno na 37. MFF Karlovy Vary 2002. Těžko psát o snímku, který kromě pár vhledů do snad tradičního středoasijského venkova nenabízí prakticky nic, a kde asi jediným vzrušujícím momentem je chvíle, kdy slepice jeden den nesnese vajíčko

mffkv02_recenze
Těžko psát o snímku, který kromě pár vhledů do snad tradičního středoasijského venkova nenabízí prakticky nic, a kde asi jediným vzrušujícím momentem je chvíle, kdy slepice jeden den nesnese vajíčko.

Celý plochý příběh sestává v tom, že Muhamed, prolhaný a líný mladík, prohrál v Moskvě při své vášni pro gamblerství i své vzácné a drahé housle, a nyní se vrací do své rodné vesnice, aby se skryl před věřiteli – snad ruskou mafií – u svých rodičů a ještě školou povinného bratra. Pouzdro od houslí schová a tvrdí, že je slavným virtuosem, nyní se soustředícím na sepsání nové skladby. Matka však není slepá a vidí, že něco nehraje (natož syn na housle), ale syn se s ní na toto téma odmítá bavit. A děda? Ten odchází každý den do hor, kde prý snad kutá zlato.

Další „děj“ spočívá v tom, že Muhamed chodí po vesnici, zdraví se s přáteli i nepřáteli, slibuje zahrát na svatbě dceři místního boháče (což také nesplní), chodí zjišťovat, zda děda konečně nenašel nějaké zlato – a aby časem přišel na to, že děda pokračuje v práci jeho tragicky ve skalách zemřelého otce, kdy lámal pouhý kámen, aby z něj postavil ve vesnici dům pro svého nezdárného syna.

Zde snad byla jedinečná možnost dát filmu nějakou fazónku, smysl, poselství, ale celý dialog nezvedený vnuk – poctivý děd skončí dříve, než začal, za použití několika málo pseudofilozofických frází. A když se následně ve vesnici objeví policie, Muhamed sbalí svých pět švestek a zas někam odchází. Na kopci nad vesnicí se sice na chviličku zastaví – ale znáte to, není čas na slzy.

Jako exkurze do odlehlého horského kraje s jeho běžným denním životem, prací i okázalou svatbou by mohl snímek splňovat nějaká kritéria. Či jako určitá výpověď o stylu života současných středoasijských dělníků. Ale ani tak nezobrazuje mnohotvárnost a mnohovrstevnost tohoto života, jak to zvládá např. jiný festivalový soutěžní snímek Falešná bankovka.

Ano, abych nezapomněl – pokud jste napjati, jak to dopadlo s tím vajíčkem, zmíněným v úvodu recenze, nebojte se, druhý den slepice snesla hned dvě.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.