Nenávist (The Grudge)

4. 11. 2004 - 21:50 | Téma | red

Nenávist (The Grudge) zdroj: tisková zpráva

Horror: V produkci Sama Raimiho natočil Takashi Shimizu americkou verzi vlastních horrorů stylem, která se sice vymyká hollywoodským remakům, ale i tak jde spíše o Pyrrhovo vítězství. V hlavních rolích Sarah Michelle Gellar, Jason Behr, Clea DuVall a Bill Pullman. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. +Fotogalerie The Grudge Takashiho Shimizua, americký remake jeho vlastní japonské horrorové série Ju-on, je svým způsobem „Best of Ju-on“

The Grudge The Grudge Takashiho Shimizua, americký remake jeho vlastní japonské horrorové série Ju-on, je svým způsobem „Best of Ju-on“. Všechnu subtilní rafinovanost jako kdyby ale ve studiu producent nakonec přehlušil popovou tuckou.

Ocitáme se v současném Tokiu. Učitel jménem Peter (Bill Pullman) se ráno probudí, vyjde na balkón a skočí dolů.
Přesouváme se do nechvalně známého domu Saekiových, ve kterém nyní bydlí stará Američanka Emma (Grace Zabriskie). O Emmu se chodí starat děvče Yoko. Netrvá dlouho a Yoko uslyší podivné zvuky, které ji neodvratně táhnou do temnoty.
The Grudge Pak už se věnujeme hlavní hrdince, americké studentce Karen (Sarah Michelle Gellar), která je v Japonsku na stáži. Jejím nejbližším úkolem je zkontrolovat Emmin stav, neboť Yoko nepřišla do práce. Karen najde Emmu v rozrušeném stavu, brzy však začnou její pozornost přitahovat tajemné chrčivé zvuky odkudsi shora…
Dalšími figurami The Grudge jsou Karenin přítel Doug (Jason Behr) a Emmin syn Matthew (William Mapother), jeho žena Jennifer (Clea DuVall) a sestra Susan (KaDee Strickland).
Každý z nich se setká s démonem, ať už s chlapcem Toshiem, či jeho matkou Kayako.
Díky časovým skokům se tajenka kletby odkrývá pomalu, pro diváky znalé alespoň jednoho dílu série však o žádnou tajenku nejde.

The Grudge Shimizu servíruje publiku všechna svá vyzkoušená esa: obsese pro černou kočku, utržená čelist (v Ju-on však mnohem děsivější), téměř miikeovsky pak vnímám ruku, která ve sprše vyhřezá z hrdinčiny hlavy.
Vynikající je scéna, ve které jede Susan výtahem a skrze průhledné dveře můžeme v každém z míjených pater zahlédnout bílého Toshia.

Na rozdíl od většiny hollywoodských remaků udržel Shimizu historku v Tokiu (a zachoval geniální dispozici „prokletého“ domu), ale hlavní figury jsou cizinci. Tím zvýrazňuje bezbrannost vůči hrůze způsobené kletbou. Ta sama přitom domorodcům zní tradičně. I tak je hollywoodizace v The Grudge patrná téměř na všech úrovních. Příběh je mnohem přímější. Z Karen udělal Shimizu a scénárista Stephen Susco opravdovou hrdinku snímku, nikoli jen „další oběť“ – setkání s hrůzou přežije hned několikrát. Charaktery jeví známky vážnější hloubky, než v Ju-on (Jennifer si stěžuje, jak neumí japonsky), ale režie je nevyužívá. Postavy se také mnohem aktivněji chodí dívat do tmavých koutů, a tak naplňují obvyklé horrorové rámce.

The Grudge Gellar (známá představitelka televizní Buffy) působí v hlavní roli trochu ztraceně. V akčních scénách si je evidentně mnohem jistější, než tam, kde stačí prostě „být“.
Kromě Grace Zabriskie příliš „hrají“ i ostatní západní herci. I takoví borci jako Bill Pullman, nebo Clea DuVall ztrácejí půdu pod nohama a krčí čelo a kroutí očima jako na pouti.
Jak je zvykem, v jedné z menších rolí se objeví i producentův bratr Ted Raimi. Částečně i jemu na vrub padá zpackaná scéna s čelistí.
Takako Fuji dává Kayako stejně přesvědčivě jako vždycky (ano, hrála ji zatím pokaždé). I mladý Yuya Ozeki je v roli Toshia stejně děsivý, jako v Ju-on: The Grudge.

The Grudge The Grudge snímal výjimečný Hideo Yamamoto, kameraman Kitanově Ohňostroji (Hana-bi), či Miikeho Ichi the Killer, nebo One Missed Call.

Zatímco obraz nese známky vybraného stylu japonských tvůrců, ve střihu a hudbě se vrací vyzkoušená hollywoodská schémata. Nebezpečí předznamenává orchestr Christophera Younga s takovým předstihem, že člověk stačí sbalit popcorn, uložit kolu, obejmout slečnu a ještě vyřídit pár esemesek. Nejvíc to praští přes uši v momentě, kdy Alex vidí znetvořenou Yuko. V Ju-on se vše odehrálo v tichu, navíc to bylo mistrovsky zahrané a střižené. Zde se díky napovídací hudbě i opravdu špatnému Raimiho "zděšení" divák sotva zívne.

The Grudge má smysl vidět, pokud jste neviděli původní díly Ju-on. Ti, kteří Ju-on viděli, se žádných převratných originalit nedočkají. Snímek však může sloužit jako dobrý studijní materiál. Rozdíly mezi oběma filmovými školami se tu totiž ukazují v plné nahotě.

DALŠÍ TEXTY:
JU-ON: recenze
JU-ON: fenomén

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.