Německá kina loni zaznamenala nárůst tržeb o čtvrtinu, česká pokles

10. 1. 2010 - 16:26 | Téma | red

Německá kina loni zaznamenala nárůst tržeb o čtvrtinu, česká pokles zdroj: tisková zpráva

Německé kinosály v loňském roce navzdory hospodářské krizi zaznamenaly rekordní tržby i počty návštěvníků. Ve srovnání s rokem 2008 vzrostly tržby o 25 procent na téměř 965 milionů eur (přes 25 miliard korun). Do kin totiž přišlo téměř 144 milionů návštěvníků, což znamená nárůst o 16 procent, oznámil dnes německý svaz filmových distributorů. Předloni se v Německu do kina vydalo 129 milionů lidí.

Výsledný nárůst tržeb je jedním z nejvyšších za nejméně 20 let a celkově patří loňský rok k nejúspěšnějším za uplynulých 60 let, tvrdí šéf německého distribučního svazu Johannes Klingsporn.

Absolutně nejnavštěvovanějším filmem roku byl v Německu americký animovaný snímek Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů, na který přišlo přes 8,7 milionu lidí. Druhou příčku obsadil Harry Potter s podtitulem Princ dvojí krve, který prodal 6,1 milionu vstupenek. Třetí skončil domácí kinohit "Wickie und die starken Männer" (Wickie a silní muži), jenž do kin přilákal téměř pět milionů Němců.

Do nárůstu tržeb výrazně promluvily filmy v 3D digitálním formátu, které se prosadily hlavně v druhé polovině uplynulého roku. Kromě nejúspěšnějšího z těchto snímků, jímž byla Doba ledová 3, se podařilo do konce roku krátce po uvedení do kin pokořit hranici 2,5 milionu návštěvníků i velkofilmu Avatar režiséra Jamese Camerona.

Filmová branže si od trojrozměrných slibuje podobné úspěchy také v tomto roce. Nejen do německých kin totiž vstoupí snímky jako Alenka v říši divů Tima Burtona a třetí díl Příběhu hraček. Promítání trojrozměrných filmů přitom umožňuje 500 z 4800 promítacích pláten v Německu. V kinech letos mají být uvedena rovněž volná pokračování kasovních trháků Iron Man a Sex ve městě.

V České republice loni návštěvnost kin pravděpodobně mírně klesla. Unie filmových distributorů koncem roku uvedla, že do listopadu přišlo do tuzemských kinosálů 11,188 milionu diváků, což bylo meziročně o 243.000 méně. Tržby kin ze vstupného naopak díky vyšším cenám meziročně vzrostly o 31 milionů korun na 1,136 miliardy korun.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.