Německá herečka Schygullová převzala na Febiofestu cenu Kristián

25. 3. 2010 - 22:38 | Téma | red

Německá herečka Schygullová převzala na Febiofestu cenu Kristián zdroj: tisková zpráva

Slavná německá herečka Hanna Schygullová převzala při zahájení Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest čestnou cenu Kristián za celoživotní přínos světové kinematografii.

Stalo se tak v multikině Cinestar Anděl před projekcí filmu Reinera Wernera Fassbindera Manželství Marie Braunové z roku 1978.  Herecké legendě, která se do mezinárodního diváckého i kritického povědomí zapsala právě rolemi ve Fassbinderových autorských projektech, předal ocenění ministr kultury Václav Riedlbauch.


"Je trochu zvláštní být nedávno ještě mladá a najednou dostat cenu za celoživotní dílo. Ale i stará jabloň může mít jablka. Jinými slovy - já ještě nekončím," uvedla Schygullová. Herci jsou podle ní něco jako děti, které si se svými rolemi, které s nimi zrají, hrají po celý život.


"Mým cílem jsou teď charakterní postavy, jimiž chci předat to, co jsem prožila a jak jsem vyzrála," dodala herečka. Je jí trochu líto, že na podzim svého života nemůže být se svým objevitelem Fassbinderem, s nímž natočila polovinu z jeho padesáti filmů. S hosty slavnostního zahájení Febiofestu se rozloučila úryvkem z písně Bertolda Brechta.


Zahajovací večer přehlídky, která do 2. dubna v Praze uvede na 438 představeních 184 filmů z 57 zemí, nabídl další tři zahajovací projekce. Americko-německá režisérka Sherry Hormannová osobně představila snímek Květ pouště. Zachytila v něm osud topmodelky přelomu 80. a 90. let Waris Dirieové, která jako třináctiletá uprchla z rodného Somálska do Londýna a svět upozornila na stále aktuální problém ženské obřízky.


Před projekcí dokumentu Olgy Špátové o architektovi Janu Kaplickém Oko nad Prahou byly předány Ceny Jaromila Jireše. Asociace režisérů a scenáristů jí každoročně odměňuje podporu vzniku a šíření nekomerčních tvůrčích počinů. Letos ji udělila společnosti La Fabrika Richarda Balouse jakožto donátora multikulturního zařízení a projekcí nekomerčních filmových děl a také uskupení OSA 9. Jde o artová pražská kina Aero, Evald, Mat a Světozor spojená tramvajovou linkou číslo 9.


Čtvrtou dnešní zahajovací projekcí byl americko-italský snímek Všichni jsou v pohodě, ve kterém hraje Robert De Niro vedle Drew Barrymoreové, Kate Beckinsaleové a Sama Rockwella. Distribuční společnost Falcon ho do kin uvede od 1. dubna.

Během dubna se festival rozjede mimo Prahu a zaplní kina v Hradci Králové, Pardubicích, Liberci, Brně, Olomouci a Ostravě. Zahajovacím snímkem bude nový projekt Alice Nellis nazvaný Mamas&Papas. Samostatně se Febiofest uskuteční v osmi slovenských městech.

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.