Nelson Pereira dos Santos navštívil Prahu

3. 7. 2009 - 8:21 | Téma | red

Nelson Pereira dos Santos navštívil Prahu zdroj: tisková zpráva

Slavný brazilský režisér Nelson Pereira dos Santos navštívil při příležitosti filmového festivalu LATINOAMERICANO (1

Nelson Pereira dos Santos Slavný brazilský režisér Nelson Pereira dos Santos navštívil při příležitosti filmového festivalu LATINOAMERICANO (1. týden latinskoamerických filmů v kinu Světozor) Prahu. Jeho film Jak chutný byl můj Francouz byl promítnut při slavnostním zahájení festivalu 19. 5. 2009, s osobní účastí režiséra. Ten se 20. května účastní projekce svých filmů v kinu Ponrepo v Bartolomějské ulici, kde Národní filmový archiv připravil několikadenní přehlídku jeho snímků (uváděny jsou filmy Severní předměstí Ra, Rio 40 stupňů, Vyprahlé životy a Jak chutnal můj Fancouzek).

Příležitost k setání s tímto světově proslaveným režisérem, zakladatelem moderní jihoamerické kinematografie, je výjimečná a vzácná.

Stanislav Buzek, Tiscali

NELSON PEREIRA DOS SANTOS – portrét režiséra

Pokud chce někdo poznat moderní latinskoamerický film, stěží se může vyhnout jeho zakladatelské osobnosti - Nelsonu Pereirovi dos Santosovi. Bývá nazýván otcem brazilského Cinema Novo, ale zároveň ho můžeme považovat za iniciátora snah o nezávislost a osvobození v rámci kinematografií třetího světa, které naplno propukly v šeedsátých letech.

Severní předměstí Ria (1958) Pereira dos Santos (narozen roku 1928) debutoval dokumentem Mládí již v roce 1949. Předtím studoval práva, pracoval jako novinář a při svém pobytu v Paříži se zapsal do kurzů filmové školy IDHEC. Počáteční, ještě krátkometrážní filmy natáčel v Sao Paolu, ale následně přesídlil do Ria de Janeira, kde v první polovině 50. let prošel různými profesemi filmového průmyslu - od asistenta režie přes střihače až po herce a scenáristu. Prostředí Ria de Janiera a zájem o populární film se staly určující pro jeho budoucí tvorbu. Avšak Pereira dos Santos zašel mnohem dál než jeho mentoři z tehdejší mainstreamové kinematografie. Chtěl film přiblížit skutečným lidovým masám a jejich životy zase otisknout do filmových obrazů. Jeho první celovečerní snímek Rio 40 stupňů (1955) se stává přelomem: kamera z bezprostřední blízkosti zaznamenává události z favel, chudinských čtvrtí velkoměsta, a představuje postavy dosud vykázané z hájemství únikové zábavy: nuzáky, dělníky, Brazilce afrického původu. Příběhy blízké obyčejným lidem se zároveň stávají kritickou výpovědí o stavu země. Tento přístup spolu s novátorským modelem produkce (nízký rozpočet hrazený často z vlastních zdrojů) a technikou (minimální štáb pracující s neherci v reálu) je Pereirou dos Santosem dále podporován a přechází volně do užívání nastupujících filmařů Cinema Novo.

Vyprahlé životy (1963) Po Severním předměstí Ria (1958), druhé části z plánované, leč neuskutečněné trilogie, natáčí Pereira dos Santos drama o lásce a pomstě Mandacaru Vermelho (1961) a zejména slavné Vyprahlé životy (1963). Příběh o chudé rodině, těžce zápasící v době sucha o přežití na jedné zapadlé farmě, mu vynesl cenu v Cannes a pozornost mezinárodní kritiky i publika. V pozdějším období ztvárňuje Pereira dos Santos svá charakteristická témata chudoby, sociální nespravedlnosti a kolonialismu rovněž skrze formu alegorie. Tou je vyprávěn mj. snímek s leitmotivem kanibalismu Jak chutnal můj Francouzek (1971), který v době svého uvedení vyvolal značné pozdvižení hlavně u bývalých (?) kolonizátorů z bohatého severu. Kritické ostří se z Pereirovy tvorby nevytratilo ani dnes, jak dokládá jeho poslední film Brasília 18% (2006) pojednávající o korupci a praní špinavých peněz v politických kruzích.

Napsal Jan Křipač z odd. filmových historiků NFA

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.