Nejhledanější muž - recenze nového filmu Antona Corbijna

7. 9. 2014 - 23:00 | Dokina.cz | František Fuka

Nejhledanější muž - recenze nového filmu Antona Corbijna zdroj: tisková zpráva

Hamburk, současnost. Do přístavu se ilegálně dostává mladý rusko-čečenský muslim Issa Karpov, kterého bedlivě sleduje několik tajných služeb. Ty se totiž obávají, že Issa má v plánu provozovat zde terorismus.

Issa kontaktuje z neznámých pohnutek bankéře (Willem Dafoe) a sociální pracovnici (Rachel McAdamsová), které tvrdí, že chce začít nový poctivý život, ale chová se stále poněkud podezřele (což možná soucvisí s tím, že byl nedávno mučen v Rusku).

Philip Seymour Hoffman, hlava jedné ze špionážních služeb, dojde k názoru, že Issa je skutečně nevinný člověk, a snaží se využít ho k tomu, aby získali kontakty, vedoucí ke skutečným teroristům. Ostatní špionážní služby (německé i americké) ale mají jiné plány...

zdroj: Forum Film CZ & SK

Film Nejhledanější muž vznikl na motivy stejnojmenné knihy Johna le Carrého, je to špionážní thriller, ale možná trochu jiného typu, než si dešní divák představí pod slovy "špionážní thriller". V celém filmu se totiž vůbec nestřílí (myslím, že dokonce ani nikdo nevytáhne zbraň), nic nevybuchuje, a nejakčnější scéna spočívá v jednom nabouraném autě a v tom, že někdo nečekaně rychle vystoupí z metra, aby setřásl pronásledovatele.

Což nemyslím ani v nejmenším jako kritiku, výbuchy mi nechybí, jen upozorňuji, že můžete v kině dostat něco jiného, než očekáváte.

No a jistě vám nemusím říkat, že jsem knižní předlohu nečetl, takže netuším, jestli věci, které se mi na filmu nelíbily, jsou spíše vinou le Carrého nebo vinou scenáristy.

Nejhledanější muž zdroj: tisková zpráva

Film se totiž snaží být naprosto vážný, psychologický, plný morálních (především) dilemat. A něco tak vážného a sofistikovaného by si zasloužilo o dost sofistikovanější scénář, než film má.

Některá rozhodnutí a změny chování některých postav mi přišla velmi špatně motivovaná a vysvětlená. Někdo prostě dojde k nějakému názoru a začne velmi riskovat, aby něčeho dosáhl, aniž bych měl pocit, že k tomu má významnější důvod, než "scenárista potřeboval, aby se to stalo". Jeden příklad z několika: Sociální pracovnice uvěří během dvou dní zcela neznámému imigrantovi - recidivistovi, že je nevinný (ačkoliv oficiální orgány tvrdí opak), a začne s ním před oficiálními orgány prchat, čímž si logicky musí zcela zničit kariéru a život (i kdyby náhodou měla pravdu). Ano, k takové situaci by MOHLO dojít, ale představoval bych si, že k takovému rozhodnutí inteligentní žena se spoustou zkušeností s imigranty potřebuje podstatně více informací, než měla v tomto filmu.

Nejhledanější muž zdroj: tisková zpráva

A stále mě irituje (už několik desetiletí), jak Američané považují "Karpov" za to úplně nejběžnější ruské jméno - jmenuje se tak v amerických filmech každý druhý Rus (ale to je jen taková perlička).

Následkem toho, jsem byl vtažen do děje podstatně méně, než bych měl být, a ke konci dvouhodinového filmu jsem se už každou chvíli díval na hodinky a párkrát se dokonce zasmál na nesprávném místě.

Což je škoda, protože režii není co vytknout a herecké výkony (především Hoffman, blahé paměti) jsou velmi kvalitní (jen McAdamsová a Issa mě občas trochu iritovali).

Hlavní problém je opravdu v tom, že tento typ filmu (narozdíl třeba od Želv ninja) MUSÍ být vystavěn na sofistikované zápletce, ve které mají postavy dostatečnou a pro diváka pochopitelnou motivaci pro své nepředvídatelné chování. Pokud tomu tak není, film přestává velmi snadno fungovat.

Nejhledanější muž přesto docela funguje, ale jen tak tak...

Hodnocení: 60 %

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.