Nejenom filmové publikum okouzlila herečka Jana Brejchová

6. 1. 2010 - 18:02 | Téma | red

Nejenom filmové publikum okouzlila herečka Jana Brejchová zdroj: tisková zpráva

Herečka Jana Brejchová patří mezi největší hvězdy české a československé kinematografie. Před filmovou kamerou se poprvé objevila už ve třinácti letech a díky uhrančivým očím, notné dávce půvabu a nezpochybnitelnému talentu se rychle stala jednou z nejobsazovanějších hereček

Hvězdnou auru si Brejchová, která 20. ledna oslaví sedmdesátiny, udržela prakticky po celou kariéru, ačkoli v posledních letech se objevovala hlavně v zájezdových divadelních Jana Brejchová zdroj: tisková zpráva představeních.

"Divadlo mě pohltilo, je svobodnější, můžu si vybrat, co chci hrát. Můžu oslovit režiséra, herce... Ve filmu dostanete scénář, a buď ho vezmete, nebo ne," řekla. Přesto - nebo možná právě proto - ale na Brejchovou filmaři nezapomněli. Před čtyřmi lety ji Jan Hřebejk obsadil do Krásky v nesnázích a Brejchová ve své dosud poslední velké filmové roli zazářila a právem si v březnu 2007 odnesla Českého lva. Radost z ceny jí však o čtvrt roku později zkalila smrt manžela, herce Jiřího Zahajského.

Od té doby se Brejchová ale před kamerou objevila už jen nakrátko v seriálu Velmi křehké vztahy, kam ji přivedl režisér Vladimír Drha. Ten jí nabídl roli také ve filmu Anglické jahody, herečka mu ale krátce před natáčením odřekla - nebyl to přitom rozmar hvězdy, ale rozumná úvaha. Brejchová totiž začala trpět roztroušenou sklerózou. "Film už točit nebudu. Je to smutné, ale už jsem se s tím smířila," řekla loni. Místo toho se ještě více zaměřila na divadlo, které jí pomáhá procvičovat paměť.

Na jejím kontě ale i tak zůstane neuvěřitelné množství filmových i televizních rolí. Od debutu ve filmu Ladislava Helgeho Olověný chléb (1953) přes role ve Weissově Vlčí jámě (1957), Krejčíkově Vyšším principu (1960) nebo řadě komedií ze Jana Brejchová zdroj: tisková zpráva 60. a 70. let jich bylo více než sto a nebylo výjimkou, že Brejchová natočila v jednom roce i čtyři filmy, některé dokonce natáčela zároveň. Neměla přitom žádné formální herecké vzdělání, vše se učila za pochodu, zato od těch nejlepších.

    Na "place" se od začátku potkávala s velkými osobnostmi, ať už to byli herci jako Jiřina Šejbalová, František Smolík, Vlasta Fabianová či Zdeňka Baldová, nebo přední režiséři. Rozhodující vliv měl na Brejchovou například Evald Schorm, Zdeněk Podskalský v ní zase objevil komediální talent. "Mám zkušenost, že čím větší herec, tím je skromnější a slušnější. Takže většinou ke mně byli moji kolegové laskaví a trpěliví," vzpomínala před několika lety Brejchová na počátky své dráhy.

Zpočátku to přitom nevypadalo, že druhé nejstarší z osmi dětí rodiny Brejchových udělá velkou hereckou kariéru. "Jsem šílená trémistka. Nenapadlo by mě být herečkou," řekla o svém dětství, kdy se veřejně neprojevovala a třeba rozšířené recitační soutěže ji naprosto míjely. Pak si ji, třináctiletou hubenou dívku "samá ruka samá noha", vybral režisér Helge a vše bylo rázem jinak. Brejchová šla sice ještě dělat písařku do Laktosu, nakonec se ale ukázalo, že u filmu bude platnější.

Nikdy se ale úplně nezbavila studu. "Celý život bojuju s plachostí a ostychem. To, že jsem herečka, vypadá možná paradoxně, ale já jsem v těch rolích schovaná," přiznává. Půvabná blondýna s uhrančivýma očima se ale i tak, a přes počáteční nesouhlas rodičů, rychle stala jednou z nejzářivějších hvězd českého stříbrného plátna. Brejchová sama přitom o své kráse dodnes pochybuje. "Já jsem nebyla krásná. Byla jsem fotogenická, a to je velký rozdíl," říká Brejchová často.

Poněkud tak nabourává obraz dokonalého sex-symbolu, který z ní média ve své době udělala. Tomu se ale "Brejška" bránila už dříve, postupně se přehrála do charakterních úloh a nesplnila se jí tak obava, že skončí jako "stárnoucí diblík". Před kamerou se navíc nebála ukázat i nenalíčenou stárnoucí tvář. Veřejnost ale stejně pozorně jako obličej sledovala i hereččin soukromý život, zejména když žila s řadou slavných mužů. Už v sedmnácti si vzala začínajícího Miloše Formana; vydrželi spolu tři roky.

Poté se - spíše z jakéhosi trucu - provdala za německého herce Ulricha Theina, se kterým se rozvedla už po roce. Potřetí se provdala za Vlastimila Brodského a manželství, ve kterém se narodila dcera Tereza (která zdárně kráčí v hereckých stopách rodičů), vydrželo dlouhých 18 let. Poté žila Brejchová přes deset let s Jaromírem Hanzlíkem, aby se začátkem 90. let dala dohromady s dlouholetým rodinným přítelem Jiřím Zahajským.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.