Natáčení Hobita v zahraničí? Obyvatelé Nového Zélandu protestují

26. 10. 2010 - 8:15 | Téma | red

Natáčení Hobita v zahraničí? Obyvatelé Nového Zélandu protestují zdroj: tisková zpráva

Tisíce Novozélanďanů dnes protestovaly proti údajným plánům přemístit natáčení filmové adaptace Tolkienova Hobita do zahraničí. Demonstrace se konaly den předtím, než mají zemi navštívit filmoví producenti a rozhodnout, kde se velkofilm bude natáčet. Informovala o tom agentura Reuters.

Novozélandský režisér Peter Jackson využil krásy své rodné vlasti již při natáčení úspěšné trilogie Pán prstenů. Ve stejných kulisách by se měl natáčet i dvojdílný Hobit, který bude s rozpočtem kolem půl miliardy dolarů (téměř devět miliard korun) zřejmě nejdražším snímkem všech dob. Zástupci filmového studia Warner Bros. ale minulý týden oznámili, že pro film možná budou hledat jiné exteriéry.

V hlavním městě Wellingtonu se dnes sešlo na 3000 demonstrantů. Protesty se konaly také v Aucklandu nebo v zemětřesením poničeném Christchurchi. Protestující, z nichž někteří byli převlečeni za hobity, jiné bytosti Tolkienova pohádkového světa, nesli transparenty s nápisy "Nový Zéland je Středozemě" a "Milujeme hobity".

Hobitové v trilogii Pán prstenů zdroj: tisková zpráva

Filmová trilogie Pán prstenů znamenala pro Nový Zéland obrovskou reklamu a oživila místní ekonomiku i turistický ruch. Podle agentury Reuters by přesunutím natáčení přišla země přibližně o 1,5 miliardy dolarů (26 miliard korun). Delegace filmových producentů se proto setká se zástupci novozélandské vlády v čele s ministerským předsedou Johnem Keyem. Ten slíbil, že se filmaře pokusí přemluvit, šanci, že se film bude natáčet "doma", ale ohodnotil střízlivě na "půl na půl".

Román Hobit vydal anglický spisovatel J.R.R. Tolkien v roce 1937. Kniha poprvé přivádí čtenáře do bájné Středozemě a představuje jim svět a postavy trilogie Pán prstenů.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.