Na vlnách lásky. Rudolfinum ovládly filmové romantické melodie

20. 2. 2020 - 10:08 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Na vlnách lásky. Rudolfinum ovládly filmové romantické melodie zdroj: tisková zpráva

Na den svatého Valentýna se Filmová filharmonie v pražském Rudolfinu opět postarala o hluboký zážitek. Pro své posluchače si orchestr pod vedením Josefa Kurfiřta připravil výběr romantických filmových skladeb napříč žánry. Kdo ale čekal samé sladké a pomalé melodie, mohl být dost překvapen.

Koncert totiž svižně odstartovala hornová fanfára z Robina Hooda. Následovala suita z filmu Casablanca, která překvapila svou barvitostí - hravé tempo střídaly téměř orientální motivy, zaujala i mohutná smyčcová unisona. A pak přišla naprostá romantická klasika - Vzpomínky na Afriku. Tady orchestr ukázal, že umí i překrásná piana. V podobném duchu se nesla i další skladba - Legenda o vášni se sólovým klavírem, měkké smyčce i krásné vedení flétny jen podtrhly sladkobolnou atmosféru.

V první půli pak ještě následovala hudba ze Supermana, Pretty Woman a Vzhůru do oblak. Právě hudba k tomuto hravému filmu doprovodila posluchače do přestávky, která byla tentokrát vyplněna čokoládou. Pro každého návštěvníka byla přichystaná čokoládová pralinka Lindt. Vzhledem k tomu, že před koncertem diváky přivítala sklenka Bohemia Sektu, dá se říci, že si Filmová filharmonie k Valentýnu své diváky hýčkala. Tradičně nechyběla možnost vyfotit se s cosplayery.

Druhá polovina koncertu slibovala samé známé skladby. Trója na začátek, Láska nebeská nebo Titanic patří skutečně mezi nejklasičtější romantiky, jaké si lze představit. Navíc se poprvé představil také ženský sbor pod vedením Lenky Dandové a sólistka Tereza Hořejšová. Velmi oblíbený motiv My Heart Will Go On v rámci suity Titanicu zazněl poprvé právě v jejím podání v unisonu s lesním rohem, který s přehledem odehrál sólohornista Filmové filharmonie Václav Šmiřák.

Josef Kurfiřt zdroj: tisková zpráva

Melodie z Lásky nebeské byly notoricky známé a potěšily, stejně jako dechberoucí Across the Stars ze Star Wars a roztancovaný La La Land. Poslední část koncertu pak tvořily dvě skladby ze Střihorukého Edwarda. Atmosféra se změnila, záhadnou náladu podpořil brilantně opět sbor. Parádní výkon předvedl koncertní mistr David Pokorný ve svých houslových sólech, mnohokrát to byl právě on, kdo diváky strhl. Koncertem provázelo moderátorské duo Tereza Petrášková a Václav Liška.

Po potlesku ve stoje následovaly přídavky. Velmi komorní a intimní Inner Light z televizního Star Treku pro sólovou flétnu (Jakub Klögner) vystřídal milý Romantic Flight z Jak vycvičit draka (s účastí sboru), koncert definitivně ukončila další klasika - houpavá melodie Moon River z filmu Snídaně u Tiffanyho.

Překvapením při odchodu byly pro diváky další drobné dárečky - květina a balónek. K povznášejícímu zážitku z koncertu si tak domů nesli nadnášející se srdíčko. Filmová filharmonie má za sebou úctyhodnou “bilanci” 9 vyprodaných koncertů v Rudolfinu v řadě, což svědčí o kvalitě, kterou tento, na pražské scéně mladý, orchestr podává. FILMharmonie už má naplánované další koncerty. V neděli 26. dubna se bude konat koncert na téma Western a v sobotu 30. května se v Rudolfinu orchestr představí s programem Fantasy. Je tedy se na co těšit.

Vstupenky na oba koncerty jsou v prodeji již nyní na www.filmharmonie.cz.

Zdroje: Inzerce

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.