Na odstřel

26. 5. 2009 - 20:17 | Téma | red

Na odstřel zdroj: tisková zpráva

Thriller Na odstřel je dalším z důkazů, že se do Hollywoodu navracejí nálady sedmdesátých let

Thriller Na odstřel je dalším z důkazů, že se do Hollywoodu navracejí nálady sedmdesátých let. Čas války ve Vietnamu a aféry Watergate byl časem všeobecné nedůvěry, jež se projevila také v americké kinematografii. Režiséři Alan J. Pakula anebo Sidney Pollack točili filmy jako Pohled společnosti Paralax (1974), Všichni prezidentovi muži (1976), Tři dny Kondora (1975) a mnohé další. S Georgem Bushem mladším se do Bílého domu vrátily války a do společnosti podezřívavost vůči vrchnosti. Dlouholetou americkou naivitu rozprášili zahraniční tvůrci: Paul Greengrass v Bournově mýtu (2004) a Bourneově ultimátu (2007), Michael Campbell v Casinu Royale (2006), Ridley Scott v Labyrintu lží (2008) anebo Tom Tykwer v International (2008). Skotský režisér Kevin Macdonald se svou adaptací stejnojmenné britské minisérie z roku 2003 v tom jenom pokračuje.

Ta dvě úmrtí spojovalo nejdřív jenom stejné datum. Smrtelná nehoda vyšetřovatelky Sonji Bakerové (Maria Thayerová) by možná zůstala přehlédnuta, kdyby v přímém televizním přenosu nerozplakala mladého politika Stephena Collinse (Ben Affleck). Cynická média vytuší, že poslanec a jeho podřízená měli poměr. Stačí pár hodin a hvězda idealistického poslance, vyšetřujícího praktiky bezpečnostní korporace PointCorp, padá k zemi. Vražda feťáka a zlodějíčka Deshauna Stagga (LaDell Preston) tolik vášní nevzbudila. Jen novinářskému matadoru Calovi McAffreymu (Russell Crowe) vrtá hlavou profesionalita zabijákova počínání. Až důvod Staggovy smrti oba případy propojí: zemřel kvůli ukradenému kufříku s fotografiemi ze sledování Bakerové. McAffrey vytváří reportérské duo s Dellou Fryeovou (Rachel McAdamsová), které má rozmotat nitky jedné vysoké politické hry.

Na odstřel je filmem hodně rozporuplným. Patří k nejlépe zahraným snímkům z poslední doby. Slabší chvilky nemají hvězdy Russell Crowe a Ben Affleck, ani špičkoví herci malých rolí Barry Shabaka Henley (editor Stavitz) nebo Viola Davisová (patoložka Franklinová). Režisér Kevin Macdonald po oscarovém dokumentu One Day in September (2000) a Posledním skotském králi (2006) znovu ukazuje zručnou práci s prostředním. Podporuje ho nervózní kamera Rodgiga Prieta (Babel, 2006).

Skřípe ale scénář, příliš ambiciózní a mnohovrstevnatý. Podíleli se na něm hned tři přední autoři; každý z nich do snímku Na odstřel otiskl svůj rukopis. Billy Ray dokázal vystihnout reálie novinářských redakcí a kanceláří politiků, jako se mu to už podařilo v dramatu Jak nezískat Pulitzera (2003). Croweův McAffrey s Dellou Fryeovou (v podání Rachel McAdamsové) rozehrávají odvěký rozpor mezi pečlivým profesionalismem (zde reprezentované tištěnými novinami) a mladickou dravostí (on-line žurnalistika). Se strohou šéfredaktorkou Cameron Lynneovou (Helen Mirrenová) přichází nový zákon: zákon zisku za cenu nedokončených kauz. S takovouhle by se Watergate stalo jen nevýznamnou epizodkou Nixonova prezidentování.

Druhý ze scenáristů, Matthew Michael Carnahan, se ptá, kdo je v dnešním světě hrdina, kdo padouch a kdo jenom dělá svoji práci, ale jeho rozvažování je schematické a v žánru zábavného thrilleru postrádá naléhavost – podobně jako v Království nebo Hrdinech a zbabělcích (oba 2007). Carnahanovým (anti)hrdinou je kongresman Collins (Ben Affleck), který snad chtěl rozkrýt nitky politického kšeftování, aférka s asistentkou ho ale znemožnila nejenom před manželkou Anne (Robin Wright Pennová), ale i před celou Amerikou. Pro „namočené“ politické veterány typu George Ferguse (Jeff Daniels) se jedná o vítanou šanci, jak mladšího kolegu odstavit. Aspoň tak to v první chvíli vypadá. Menší, výraznou roli muže s pololegální agenturou, zapletenou do případu, dostal Jason Bateman.

Posledním ze spoluautorů je Tony Gilroy, specialista na veletoče ze špionážních či politických thrillerů. Trilogii o Jasonu Bourneovi ještě ukočíroval, Michaela Claytona (2007), Dvojí hru (2009) a také Na odstřel zašmodrchal v míře nevídané. Kromě novinářů a politiků vstupují do děje policisté, insideři, PR manažeři… Zejména vyšeptalý milostný trojúhelník mezi McAffreym, jeho nejlepším kamarádem Collinsem a jeho ženou, která kdysi milovala oba, ale vybrala si toho ambicióznějšího, jen zbytečně zahlcuje už tak komplikovaný scénář. To cenné z Rayova, ale i Carnahanova postoje poškodila Gilroyova vášeň pro slepé uličky.

Na odstřel vyniká hlavně jako novinářské drama, už slabší je coby thriller politický a konspirační. Patří sice k silným filmovým zážitkům, sliboval být ale o hodně lepší.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.