Na 13. ročníku festivalu v Cottbusu byly oceněny dva české filmy…

29. 1. 2004 - 13:48 | Téma | red

Na 13. ročníku festivalu v Cottbusu byly oceněny dva české filmy… zdroj: tisková zpráva

Nejvýznamnější přehlídka východoevropských filmů, pořádaná počátkem listopadu v braniborském Cottbusu, přinesla loni vítězství Divokým včelám B

Malá nesdělení Nejvýznamnější přehlídka východoevropských filmů, pořádaná počátkem listopadu v braniborském Cottbusu, přinesla loni vítězství Divokým včelám B.Slámy a další dvě ceny získal Rok ďábla P.Zelenky. I letos byly oceněny dva naše filmy. Hlavní cenu v soutěži krátkometrážních filmů získala Malá nesdělení Miry Fornayové. Zachycuje v nich půvabné příhody malé Terezky, která před hádavými rodiči, přísnou učitelkou a pomlouvačnými sousedy utíká do vlastního světa fantazie, hudby a pohybu. O další překvapení se postarala porota FICC (Mezinárodní federace filmových klubů), která svou cenu dala česko-slovenskému koprodukčnímu snímku Michaely Pavlátové Nevěrné hry.

Babka Letos byl mezi desítkou soutěžních filmů (mimo soutěž jich byla takřka stovka!) velkým favoritem ruský film Návrat debutanta Andreje Zvjaginceva, který si předtím odnesl Zlatého lva z Benátek a který se dříve či později dostane i do našich kin. Poněkud záhadný příběh dvou bratrů, které do divoké přírody vyveze do té doby neznámý otec, nakonec přinese hořké poznání a předčasnou dospělost oběma chlapcům. Stylisticky vytříbený minimalistický film, svými uhrančivými obrazy připomínající díla Tarkovského, se nakonec musel spokojit se Zvláštní cenou za režii a Cenou ekumenické poroty. Hlavní cenu poroty i Cenu diváků získala již v Karlových Varech odměněná Babka Lidije Bobrovové. Osudy venkovské stařenky, která vychovala čtyři vnuky a po smrti dcery nemá kde složit hlavu, zapůsobily na publikum scénami plnými emocí. I třetí významné ocenění, Zvláštní cena za mimořádný umělecký přínos, spolu s německou cenou Objevy, putovalo do Ruska. Nervní videokamerou snímaný film Procházka umístil Alexej Učitel do současného Petrohradu. Ten tvoří pulsující, rozmazané pozadí pro improvizované scény sbližování a rozcházení, jejichž aktéry jsou nezávislá dívka a dva mladíci. Poprvé byla udělována Cena za porozumění mezi kulturami nazvaná Dialog: i tuto trofej získal ruský film Dům bláznů, za který si z loňských Benátek odnesl A.Končalovskij Zlatého lva.

Cena za nejlepší debut byla udělena rumunskému filmu Marie, v němž Peter Calin Netzer sleduje osudy ženy se sedmi dětmi, jejíž nezaměstnaný manžel je náruživým hráčem. Mimořádný herecký výkon v něm předvedla Diana Dumbrava, nyní nominovaná na Evropskou cenu.

Celý festival včetně besed a seminářů se letos převážně točil kolem ruského filmu. Podle závěrečného prohlášení ředitele festivalu Rolanda Rusta se máme na co těšit, když příští, 14.ročník bude věnován české kinematografii.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.