My Best Friend’s Birthday

3. 6. 2005 - 13:57 | Téma | red

My Best Friend’s Birthday zdroj: tisková zpráva

SUPERSTARZ - 80's: Komediální debut Quentina Tarantina, z něhož část shořela ve střižně. +Fotogalerie.

Co se to vytrácí s větší přesností a zkušeností? A kam? Kde to končí? Co je na raných dílech tak magické, že bez mrknutí oka odpustíte jakýkoliv amatérismus? Bude to nejspíš něco s tou odvahou, s tou energií, s tím neartikulovaným řevem, který ohromí stejně, jako blesk na obloze. Bude to nejspíš její vedlejší produkt - ta zkratkovitost, která nečekaným způsobem drásá břehy, když už koryto nestačí. A protože se pod její silou to koryto čím dál víc prohlubuje, je později mnohem těžší strhnout hrany. Autoři se stávají vybranějšími a čistšími a pro obecenstvo sjízdnější. Nakonec ale stejně vzpomínáme na ten první kus, jedinečný ve své osobitosti.

My Best Friend’s Birthday Skutečně prvním filmem Quentina Tarantina nejsou Gauneři (Reservoir Dogs), ale My Best Friend’s Birthday. Film se sice zachoval v nekompletní verzi (závěrečná 1/3 shořela ve střižně) a v opravdu „archivní“ kvalitě, ale co na tom? Je to štěně s tak dlouhými zuby, že mu při běhu vystřelují od chodníku jiskry!

Ačkoli se film jmenuje Narozeniny mého nejlepšího kamaráda, je hlavním hrdinou sám autor.
Dandyovsky oháknutý Clarence (Quentin Tarantino) nosí sestřih jako Elvis po týdenním tahu. Clarence pracuje jako rádiový DJ. Je to typický Tarantino: výbušný, egocentrický, u pusy se slovem jako ve večerníčku vlk s cigaretou.
Ve studiu má bizarního hosta, ale i ten je tu vlastně do počtu. Clarence ho k mikrofonu pustí až tehdy, když se ve studiu objeví kamarád s pytlíkem kokainu. V nejbližší vysílací pauze Clarence zkušeně odstřihne brčko z kelímku sody, dá si lajnu a při živém vstupu potom se slovy: „TO JE PEKLO!“ zkolabuje.
My Best Friend’s Birthday Tehdy je čas pro „nejlepšího kamaráda“. Smutkem utahaný Mickey (Craig Hamann) má narozeniny. Dorazí domů a překvapeně zjistí, že se mu vrátila holka. Nadšení bohužel trvá jenom chvilku. Ze záchodu se s rukou na poklopci objeví její nový plakátový chlápek. Holka sebere pár svých věcí, chlápka a zmizí.
Večer chystá Clarence pro Mickeyho oslavu. Dort je samozřejmostí a taky záminkou ke hluboké diskusi o Elvisově hereckém umu s cukrářem.
Zatímco většinou zabírá kamera v dlouhých záběrech protagonisty z konvenčních úhlů, tady máme možnost sledovat Clarence z ostrého podhledu. Díky jeho divoké vizáži a ostrým světlům je to docela zážitek.
Kromě dortu sežene Clarence Mickeymu v baru call-girl Misty (Crystal Shaw). Dlouhý krouživý záběr magicky doplňuje I Walk the Line Johnnyho Cashe. Misty s prostitucí zrovna začíná. Inspirací se jí přitom stal osud Liz Blakeové (Nancy Allen) z thrilleru Dressed to Kill Briana DePalmy

My Best Friend’s Birthday My Best Friend’s Birthday je ve své přeživší podobě sled epizod, které na sebe navazují spíše přibližně, ale výsledný dojem se neztrácí. Tarantino předvádí první skici čísel, která jej později proslaví. Vášnivé debaty skrytých filmových maniaků. Záchodová scéna. Originální akční sekvence (šokantní bojové umění s mopem). Všeobjímající spaghetti esprit s nakažlivě štiplavou r-n-r omáčkou.

Scénář k filmu psal Tarantino s Hamannem (režisér thrilleru Boogie Boy z roku 1998). Charakterizuje ho minimum prostředí a drmolivé dialogy. Kameru mělo na starosti trio Roger Avary (spoluscénárista Pulp Fiction, režisér Killing Zoe (1994), v současné době připravuje adaptaci Glamoramy B.E. Ellise), Scott McGill a Rand Vossler (později koproducent Takových normálních zabijáků (Natural Born Killers)).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.