Moulin Rouge - soundtrack

25. 1. 2008 - 16:37 | Téma | red

Moulin Rouge - soundtrack Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Dospělácká pohádka o kurtizáně z Moulin Rouge a mladém spisovateli, který bojuje za lásku nevinnou a monogamní, je příběhem z konce 19. století.Všechny dobové prvky jsou přefiltrovány přes smysly člověka současnosti. Moulin Rouge je spíše než filmem jedním dlouhým klipem, kde tuctový děj dává ještě více vyniknout hudbě

moulin_rouge_sound
Moulin Rouge je spíše než filmem jedním dlouhým klipem, kde tuctový děj dává ještě více vyniknout hudbě.

Jako ohňostroj se nad udivenými hlavami diváků rozzáří již v prvních vteřinách a dohasíná až se závěrečnými titulky.

Zdá se téměř neskutečné, že se do čtrnácti písní (plus dva remixy) vešlo tolik umělců a hudebních stylů pokrývajících celé 20. století.

Úvodní píseň soundtracku "Nature Boy" od Davida Bowieho jakoby na cédéčko ani nepatřila. Zároveň si bez ní ale soundtrack ani film nelze představit. Naléhavost spojená s Bowieho výrazným hlasem je skutečně úžasná.

Koketně vulgární song "Lady Marmalade" je nejznámější písní filmu. Christina Aguilera, Lil´Kim a Mya nad Pink se jí prezentovaly na hudebních kanálech ještě dlouho před uvedením snímku do našich kin.

V písni "Children of the Revolution" zazpíval Bono Vox z U2, Fatboy Slim si zařádil v "Because we can". Romantický šanson "Complainte de la Butte" ve francouzštině jako na vlnách klidného moře hlasem snil Rufus Wainwright.

Úplně opačného žánru je na soundtracku píseň následující: "Hindi sad Diamonds". Dynamický "techno-styl" - spojený s indickým kvílením - posluchače nutí vyskočit z křesla a poskakovat v neměnném rytmu.

Šanci ukázat své pěvecké kvality dostala Nicole Kidmanová, představitelka hlavní ženské role - kurtizány. Hlasem i tělem spojovala přímočarou vyzývavost Madonny i andělskou svůdnost Marylin Monroe. V písni "Sparkling Diamonds" koketovala nejen hlasem s návštěvníky kabaretu.

Naopak jako křehká princezna zakletá ve strašidelném zámku vynikla v "One day I´ll fly away", stejně jako v zamilovaných duetech s hlavním mužských hrdinou Ewanem McGregorem. "Elephant love Medley" dává prostor několika trhákům hitparád, jakou je třeba "I will alway love you" nebo "All you need is love" proměněné do vrkání dvou zamilovaných holubiček. Jejich hlasy zní tak přesvědčivě, že jim věříte upřímnost a nevinnost projevované lásky.

Nejúžasnějšího zpracování se ale dostalo písni "Roxanne", původní skladbě skupiny Police. "El tango de Roxane" vystihuje McGregorovu chorobnou žárlivost v situaci, kdy se Nicole musí "věnovat" vévodovi. Temperamentní píseň doplněná tesklivými houslemi a monumentálním orchestrem je až neskutečně působivě přezpívána basem Argentince Jose Feliciana, jehož výkon předčí i samotného Stinga.

Soundtrack Moulin Rouge patří k nejpodivnějším hudebním kolážím poslední doby. Tvůrcům se podařilo vkusně spojit nespojitelné, navíc natolik zajímavě, že za svůj počin zasluhují Oscara za nejlepší průvodní melodii.




"Baz Luhrmann´s MOULIN ROUGE", Interscope Records 2001, 62 minut

Seznam písní:

1. Lady Marmalade - Christina Aguilera, Pink, Mya & Lil‘ Kim
2. Diamond Dogs - Beck & Timbaland
3. Children of the Revolution - Bono, Gavin Friday & Maurice Seezer
4. Nature Boy - David Bowie & Massive Attack
5. Le Tango de Roxanne - Cast with Jose Feliciano
6. Because We Can - Fatboy Slim
7. Sparkling Diamonds - Nicole Kidman
8. One Day I‘ll Fly Away - Nicole Kidman
9. Rhythm of the Night - Valeria
10. Hindi Sad Diamonds - Nicole Kidman & Cast
11. Your Song - Ewan MacGregor
12. Elephant Love Medley - Ewan MacGregor & Nicole Kidman
13. Come What May - Ewan MacGregor & Nicole Kidman
14. Compliante De La Butte - Rufus Wainwright

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.