Moje válka (Edges of the Lord/Boże skrawki)

3. 7. 2008 - 11:32 | Téma | red

Moje válka (Edges of the Lord/Boże skrawki) Placeholder | zdroj: tisková zpráva

[Statistické údaje:] - Scénář a režie: Jurek Bogajewicz. Kamera: Paweł Edelman. Hudba: Jan A. P. Kaczmarek. Výprava: Mayling Cheng. Hrají: Haley Joel Osment (Romek), Willem Dafoe (kněz), Liam Hess (Tolo), Richard Banel (Vladek), Olaf Lubaszenko (Gniecio), Krzysztof Pieczyński (německý důstojník), Małgorzata Foremniaková (Mańka), Olga Fryczová (Maria) a další. USA, Polsko 2001, 96 minut. Distribuce v ČR: Magic Box (VHS). Do života židovského chlapce Romka zasáhne hluboce 2. světová válka. Spolu se svým nábožensky založeným otcem a matkou vyrůstá v nacisty okupovaném Krakowě

030509Moje_valka
Do života židovského chlapce Romka zasáhne hluboce 2. světová válka. Spolu se svým nábožensky založeným otcem a matkou vyrůstá v nacisty okupovaném Krakowě. Píše se válečný rok 1943 a dvanáctiletý Romek je nucen odjet na venkov, kde má žít v bezpečí v rodině jistého Gniecia. Uvítání v novém domově ovšem není nejsrdečnější a zdejší děti, v čele s nejstarším synem Vladkem, mu život ještě více ztrpčují. Nepomůže ani zastání místního katolického kněze, mezi nímž a Romkem vzniká určité pouto. Nakonec se nejšťastnějším jeví důvěrné dětské přátelství mezi Romkem a malým Tolem, jenž se pod vlivem událostí stále více uzavírá ve svém vlastním světě, až se nakonec stylizuje do role samotného Ježíše. Romek se také poprvé sbližuje s dívkou Mankou, přítelkyní Vladka.

030509Moje_valka
Válka, ve které není místo na dětské hry a jenž dětem krade jejich nevinnost – to je hlavní námět polsko-amerického dramatu Moje válka, který napsal a natočil polský režisér Jurek Bogajewicz.. Přestože v jeho filmu vystupují i dospělé postavy, hlavní důraz je tu kladen na děti, z jejichž pohledu je celý příběh vyprávěn. Je škoda, že tvůrci z původního v podstatě slibného námětu nevytěžili tolik, kolik by se dalo. V tom tkví největší problém tohoto koprodukčního snímku. Film povyšuje nad průměr především působivá hudba polského skladatele Jana Kaczmarka, jenž se naposledy blýsknul filmem Nevěrná a strhující kamera Pawła Edelmana, který byl letos nominovaný na Oscara za Polanského Pianistu.

030509Moje_valka
Pokus o vykreslení pocitů dětí vyrůstajících na polském venkově za 2. světové války, se stává jen sledem scén, které na sebe příliš dobře nenavazují, čímž snímek ztrácí kontinuitu. Co je platné, že má film krásnou kameru, když mu chybí hlubší příběh, který by diváka vtáhnul do děje. Také se příliš nezdařilo vystihnout kontrast mezi dětskými hrami plnými naivity a drsnou realitou války – není vykreslen s intenzitou, jakou by si snímek tohoto ražení zasloužil. Na druhou stranu je zde velmi zajímavě zachycena dětská krutost násobená tím, co dotyční vidí kolem sebe za hrůzy. Rozlišit mezi dobrem a zlem je pro malé děti nadlidský úkol a absurdita války tento fakt jen prohlubuje, což názorně ukazuje emotivně vypjatý závěr, který tuto poněkud zdlouhavou podívanou o něco zlepšuje.

030509Moje_valka
Nejdůležitější ovšem bylo obsazení dětských rolí. Svěřit hlavní roli Haleymu Joelu Osmentovi (Šestý smysl, A. I. – Umělá inteligence) se ukázalo sázkou na jistotu. Jak už tento mladý herec několikrát předvedl, dokáže sám utáhnout díky svému nespornému hereckému talentu celý film v čistě charakterní roli. Výtečným spoluhráčem je mu zde Liam Hess v roli Tola, chlapce, jenž se postupně „transformuje“ do Ježíše Krista, což mu díky jeho přesvědčivému výkonu bez větších problémů uvěříte. Ve výrazných dospělých rolích uvidíme Willema Dafoea (Četa) a polského herce Olafa Lubaszenka (známého z Michálkova snímku Je třeba zabít Sekala) – oba tu i na malém prostoru dokáží dodat svým postavám široký rozměr a přitom nechat vyniknout dětské představitele.

Škoda jen, že z poměrně zajímavého příběhu se stává banální záležitost. Film je zbytečně rozvláčně vyprávěn. Moje válka tak působí jako nedodělek – řada scén je tu jen načrtnuta bez jednoznačného vyústění. I přesto stojí Moje válka za pozornost, už jen kvůli hereckým výkonům a tématu.

Stánka distributora s údaji o filmu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.