Mission: Impossible se na Pražském hradě natáčelo za plného provozu

3. 10. 2010 - 10:30 | Téma | red

Mission: Impossible se na Pražském hradě natáčelo za plného provozu zdroj: tisková zpráva

Jeden z největších hitmakerů v Hollywoodu Tom Cruise plnil dnes od rána svou filmovou misi v ruské uniformě uprostřed zahraničních turistů na Pražském hradě. Americký štáb tu natáčel za plného provozu. Jen průchod Matyášovou branou, v jejímž přilehlém objektu se filmovalo, byl uzavřen.

Čtvrté pokračování akční série Mission: Impossible bude mít světovou premiéru koncem roku 2011. Podle informací Unie filmových distributorů je do českých kin uvede pražský Bontonfilm 15. prosince 2011 v osmadvaceti kopiích opatřených českými titulky.

K natáčení si američtí filmaři ve spolupráci s domácí společností Stillking Films, která je koproducentem a zajišťuje služby v České republice, vybrali atraktivní pražské lokace. Od konce září však stihli natáčet i v mladoboleslavské věznici. Pražané je mohli vidět na Vyšehradě a do konce víkendu změní podobu Haštalské a Kozí ulice, kde dnes vznikal ruský bleší trh a výlohy dostávaly nápisy v azbuce. Barrandovští specialisté, kteří na snímku spolupracují, sem dovezli i rusky psané noviny a slunečníky s ruskými nápisy. Chodníky i ulice prošly za pomoci desítek brigádníků očistou, stejně jako zdi domů a vchodové dveře, z nichž další pracovní síly pracně odstraňovaly graffiti.

Mission Impossible, Tom Cruise

To na Pražském hradě to dnes vypadalo klidně, když členové ochranky a spousta pomocníků z produkce zvládala nápor stovek zahraničních turistů. Ti mohli čas od času zahlédnout i hlavní hvězdu připravovaného snímku - to když ho auto přivezlo na "plac" z jeho luxusního obytného vozu. Ten byl součástí rozsáhlého parkoviště na Hradčanském náměstí, složeného z desítek nákladních aut s technikou, karavanů, stanů s občerstvením a sociálních zařízení. Cruise si ale na nepřístupnou hvězdu nehrál; pro fanoušky překvapené jeho přítomností měl vždy v záloze svůj typický úsměv.

Ve filmu režiséra Brada Birda Mission: Impossible IV. si vedle Cruise v roli tajného agenta Ethana Hunta, který by měl podle některých zdrojů v tomto příběhu zahynout, zahrají například Jeremy Renner, Michael Nyqvist, hrdina kultovního seriálu Ztraceni Josh Holloway i ruský herec Vladimir Maškov. Snímek se bude natáčet především v Dubaji a také ve Vancouveru.

Cruise si vhodné lokality pro natáčení v Česku prohlédl už koncem září, kdy zavítal například na vršovické i Hlavní nádraží a do podzemí bývalé čističky odpadních vod v Bubenči.

Mission Impossible 3, Tom Cruise

Podle ředitelky odboru médií a audiovize ministerstva kultury Heleny Fraňkové tu americká strana díky vládnímu plánu pobídek získá nazpět část peněz prokazatelně utracených v České republice, což v tomto případě činí 57 milionů korun. Bude to pětina z částky, kterou vyplatí českým členům štábu za služby s natáčením spojené, členům komparzu a dalším filmovým profesím včetně úhrady pronájmů ulic a budov.

Třetí díl Mission: Impossible přišel v roce 2006 tvůrce na 150 milionů dolarů (2,6 miliardy korun), na tržbách z kin vynesl celosvětově téměř třikrát tolik. První díl Mission: Impossible, který se rovněž natáčel v Česku, se v kinech objevil v roce 1996, "dvojka" následovala o čtyři roky později. Celkem tyto tři části na celém světě vydělaly 1,4 miliardy dolarů (téměř 25 miliard korun).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.