Mickey Rourke

13. 1. 2009 - 10:30 | Téma | red

Mickey Rourke zdroj: tisková zpráva

Ve druhé polovině osmdesátých let byl hvězdou Hollywoodu, když zazářil v thrillerech 9 ½ týdne či Angel Heart a pravidelně se objevoval v úlohách podmanivých, tajemných mužů

Mickey Rourke Ve druhé polovině osmdesátých let byl hvězdou Hollywoodu, když zazářil v thrillerech 9 ½ týdne či Angel Heart a pravidelně se objevoval v úlohách podmanivých, tajemných mužů. Dnes, kdy je jeho kariéra opět na vzestupu, se Mickey Rourke představuje v rolích zbitých, stárnoucích mužů, kteří však nezapřou svou chlapáckou minulost. V poslední době jsme ho viděli například v drogovém dramatu Šňup či v akčním dramatu Muž v ohni; Robert Rodriguez ho obsadil do snímků Kdysi dávno v Mexiku a Sin City – město hříchu.

Philip Andre Rourke Jr., zvaný Mickey, se narodil 16. září 1956 v městečku Schenectady, stát New York. V mládí usiloval o dráhu profesionálního baseballisty a boxera. Poté však zkusil štěstí v newyorském Actor's Studiu, kde zahájil svou letitou, tu úspěšnější, jindy zas uvadající, přesto však pozoruhodnou kariéru herce a příležitostného scenáristy. Po drobných úlohách ve dvou gigantických propadácích, Spielbergově válečné komedii 1941 (1979) a Ciminově westernu Nebeská brána (1980), si Rourkea poprvé výrazněji všimlo publikum díky krimithrilleru Žár těla (1981). O rok později pak účinkoval nostalgické tragikomedii Bistro jako přirozený vůdce Boogie, jenž si z pravidel příliš těžkou hlavu nedělá. V padesátých letech se odehrával také snímek Dravé ryby (1983) Francise Forda Coppoly, tentokrát se jednalo o příběh z prostředí pouličních gangů – a mezi všemi mladými chuligány samozřejmě exceloval právě Mickey Rourke.

Mickey Rourke Škatulku rváčů a zlodějíčků opustil Mickey Rourke až krimidramatem Rok draka (1985). Také vietnamský veterán a fanatický detektiv Stanley White, který rázně pacifikuje newyorskou Čínskou čtvrt, ale měl mnohé společné s jeho předchozími postavami. Prvoplánové násilníky opustil až v erotickém thrilleru 9 ½ týdne (1986), o to záludnější osobností však jeho okouzlující John, do jehož sexuálních her je vtahována galeristka Elizabeth (Kim Basingerová). Snímek sice nepatřil mezi objevná filmařská díla, avšak brzy si nalezl spoustu příznivců a dodnes patří k nejslavnějším Rourkeovým filmům. Mnohem hůře dopadla obdobně laděná Smyslná orchidej (1990), která doplatila na nekvalitní scénář i režii. Mezi těmito snímky Rourke stihl natočit také několik pozoruhodných projektů a splnil tím své předsevzetí účinkovat pouze v titulech splňujících vysoké nároky na kvalitu. Objevil se v mysteriózním thrilleru Alana Parkera Angel Heart (1987), v němž byl jeho protihráčem Robert De Niro. V dramatu Modlitba za umírající (1987) se představil coby atentátník IRA, který zapříčiní smrt desítek nevinných dětí. Rourkeovou brilantní hereckou studií zhýralého básníka pak bylo drama Barfly (1988), u publika však snímek propadl a ani na vysněnou oscarovou nominaci nedošlo. Poněkud nečekaně se poté Rourke poté představil v životopisném dramatu Francesco (1989) o svatém Františku z Assisi, jeho obsazení však snímku vůbec neprospělo.

Mickey Rourke jako Marv Již na přelomu osmdesátých a devadesátých lze ve filmografii Mickeyho Rourkea vysledovat příklon k akční snímkům a krimithrillerům. Usiloval o úspěch dramatu Homeboy (1988), které produkoval, napsal k němu scénář a přestavil se v ústřední roli. Příběh zraněného boxera, který se naposledy vrací do ringu se však nedostal ani do americké kinodistribuce. O mnoho lépe si nevedlo ani krimi Fešák Johnny (1989) a neuspěl ani thriller Bílé písky (1992). Navíc byl Rourke stále unavenější životem sledované celebrity; řada skandálů a problémy s drogami tak způsobily Rourkeův ústup ze slávy. V první polovině devadesátých let dokonce Rourke ohlásil konec svých hereckých snah a vstup do boxerského profiringu. V něm však mnohem víc ran přijal, než rozdal, a proto nepřekvapilo, když se začal k herectví vracet. K prvním návratům patřil gangsterský thriller Střela (1996), k těm nejúspěšnějším western Poslední psanec (1994) s Rourkem jako sadistickým šerifem Graffem či stylová akční podívaná Double Team (1997), v níž se objevil jako protivník Jeana-Claudea Van Damma, k těm nejzoufalejším pak snímek 9 ½ týdne 2 (1997).

Mickey Rourke jako Harley Davidson Na cestu vzhůru Mickeyho Rourkea nasměroval F. F. Coppola, který mu svěřil úlohu bezcharakterního advokáta v soudním dramatu Vyvolávač deště (1997). Další Mickeyho úspěchy jsou pak spojeny s nezávislým filmem. K oblíbeným úlohám pošahaných lotrů se vrátil v dramatu Osudová sázka (1998), v thrilleru Věznice (2000) mu naopak režírující herec Steve Buscemi nabídl úlohu zcela nečekanou – násilí odmítajícího transvestitu Jana – a Rourke v ní podal jeden z nejlepších výkonů své kariéry. Sérii menších, avšak o to zajímavějších úloh pak Rourke završil v dramatu Seana Penna Přísaha (2001). Útok na výrazné úlohy ve sledovaných projektech zahájil Rourke nenápadně, jako podmanivý záporák v akčním thrilleru Sejměte Cartera (2000). Krátce nato byl coby dealer Kuchař hvězdou drogového jízdy po L.A. s názvem Šňup (2002) a neztratil se ani v akčních thrillerech režiséra Tonyho Scotta Muž v ohni (2004) a Domino (2005). Dosavadním vyvrcholením jeho druhé kariéry jsou však až dva snímky Roberta Rodrigueze: dokončení jeho desperadovské trilogie Kdysi dávno v Mexiku (2003) a především adaptace noirového comicsu Sin City – město hříchu (2005), v níž na sebe Rourke strhává veškerou pozornost jako násilnický vazoun Marv. A aby těch charismatických lumpů v Rourkeově podání nebylo málo, můžeme ho v této podobě vidět také ve špionážní komedii Stormbreaker (2006) - ztělesňuje tu dekadentního arcilotra Sayla. Za ztvárnění zápasníka Randyho "Berana" Robinsona v Aronofskyho dramatu The Wrestler (2008) obdržel Zlatý glóbus.

Zdá se, že Mickey Rourke uzrál jako víno a že má před sebou ještě slušnou řádku slibných projektů. Kdo by to byl do něj před deseti lety řekl?

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.