Metropolis (Metoroporisu)

31. 3. 2005 - 5:10 | Téma | red

Metropolis (Metoroporisu) zdroj: tisková zpráva

FEBIOFEST: Animovaná adaptace stejnojmenné mangy Osamu Tezuky od režiséra Rintara a scénáristy Katsuhira Ôtoma. Dokonalá technologie se tentokrát bohužel nesešla s dokonalým příběhem, i tak ale stojí METROPOLIS za vidění. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. +Fotogalerie. Metropolis (Metoroporisu) režiséra Rintara rozvíjí v technicky perfektně zvládnutých prostředích poněkud opelichaný příběh postavený na kostech slavných temných sci-fi

Metropolis Metropolis (Metoroporisu) režiséra Rintara rozvíjí v technicky perfektně zvládnutých prostředích poněkud opelichaný příběh postavený na kostech slavných temných sci-fi. Je to však zároveň snímek, ze kterého se nevyplácí odcházet – na vrcholnou scénu si pamatuji i po téměř 3 letech, kdy jsem Metropolis viděl poprvé.

Metropolis je adaptací stejnojmenné mangy, kterou legendární tvůrce manga i animé Osamu Tezuka vydal již v roce 1949. Tehdy tvrdil, že původní Metropolis Fritze Langa neviděl – inspirací se mu prý stal pouze plakát k filmu.

Metropolis Město Metropolis je vertikálně rozděleno na několik vrstev. Nejvýše se tyčí komplex zvaný Ziggurat, jenž neomylně připomíná Babylon. Ziggurat skrývá množství techniky. S její pomocí se chystá ďábelský Duke Red vládnout světu. Přístroje má kontrolovat robotka Tima, kterou dle střihu Redovy mrtvé dcery vyrábí Dr. Laughton.
Po Laughtonovi ovšem pase japonský detektiv Shunsaku Ban, kterého v Metropolis doprovází synovec Kenichi, hlavní hrdina snímku.
Po Laughtonovi ovšem pase také Redův adoptovaný syn Rock. Zdá se mu totiž, že otec se věnuje pouze Timě, a tak ze žárlivosti provede na Laughtonovu laboratoř ozbrojený útok. Tima ovšem přežije a spolu s Kenichim prchá městem. Postupně si uvědomuje svou robotí identitu a táhne jí to do Zigguratu. Kenichi se však nevzdává a snaží se sličnou robotku získat zpět.

Metropolis Ani v Rintarově Metropolis nakonec nehraje Langova sci-fi zásadní roli. Hlavní porce inspirace totiž přichází z Blade Runnera Ridleyho Scotta a Akiry Katsuhira Ôtoma. Ten ostatně psal k Metropolis i scénář. Postavy bohužel neprochází žádným neočekávaným, nebo hlubokým vývojem. Také situace, ve kterých se hrdinové nacházejí připomínají spíš stripy na žvýkačkových obalech, než něco, nad čím trávit dvě hodiny: všechno je jasné dlouho dopředu.
Technická bravura Metropolis vychází z dokonalých počítačových vizuálů. Panoramata města vyrážejí dech velkolepou linkou, prostředí se dostávají pod kůži díky detailnímu zpracování a podmanivým světlům.
Metropolis Ve své architektuře přitom město přebírá znaky jak americké, tak sovětské kultury. Tento kontrast působí silně apokalypticky. Vyplývá ovšem ze společensko-politické situace, během které Tezuka tvořil původní mangu Metropolis.
Vypiplané kulisy zabydlují 2D figurky, jejichž rysy ctí Tezukův styl roztomilých boubelatých tváří a velkých očí. Tady se Metropolis výrazně rozchází s dnešními animé, které lidskou figuru vnímají spíše jako el grecovsky protáhlou bulimickou bytost.
Cením řemeslné schopnosti animátorů i Rintarovu odvahu, se kterou Metropolis takto odlišil od většiny konkurenčních projektů, za srdce mě však kombinace těchto dvou odlišných stylů nechytla.

Kromě výtvarné stránky zaujme od prvního tónu i hudba – mix amerického jazzu završuje úchvatná „I Can’t Stop Loving You“ od Raye Charlese ve velkolepém finále Metropolis.
Efekt písně je zdrcující a přitom povznášející. Myslím, že by v této podobě mohla klidně aspirovat na nejlepší klip všech dob. Že by vyhrál Hurt Marka Romaneka je jiná věc, finále Metropolis vám však přesto z hlavy jen tak nezmizí.


NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.