Měsíční sci-fi Moon vstupuje 1. dubna do českých kin

16. 3. 2010 - 18:26 | Téma | red

Měsíční sci-fi Moon vstupuje 1. dubna do českých kin zdroj: tisková zpráva

Skvělý herecký výkon hlavního hrdiny a napínavý příběh upozorňující na nebezpečí klonování lidí zdobí britskou nízkorozpočtovou sci-fi Moon (Měsíc).

Americký herec Sam Rockwell se v ní představuje v roli osamělého strážce těžebního zařízení na Měsíci, který se musí vyrovnat s nečekaným odhalením pravdy o svém životě. Čeští diváci mohou Moon vidět v kinech od 1. dubna.


Moon je první celovečerní snímek režiséra Duncana Jonese, syna populárního hudebníka Davida Bowieho. Hlavní roli svěřil překvapivě Samu Rockwelovi, který se doposud prosazoval spíše v žánru komedií.


Film svým příběhem i vzhledem exteriérů a interiérů základny připomíná legendární sci-fi 2001: Vesmírná odysea a Vetřelec. Pracovník těžařské společnosti Sam Bell v podání Rockwela pracuje na vesmírné základně na odvrácené straně Měsíce, na níž se těží vzácný plyn Helium 3. Ten poskytuje obyvatelstvu Země hlavní zdroj energie. Sam je jediným obyvatelem stanice, na níž mu společnost dělá jen inteligentní počítač Gerty, jemuž propůjčil hlas Kevin Spacey.

Astronautův tříletý kontrakt se blíží ke konci a Sam se těší na návrat k ženě a malé dceři. Jeho zdravotní stav se ale náhle začíná zhoršovat - trpí bolestmi hlavy a halucinacemi. Při obsluze jednoho z těžebních strojů navíc utrpí vážné zranění, jemuž téměř podlehne. Incident přiměje jeho zaměstnavatele, bohatou průmyslovou korporaci, k urychlenému vyslání náhradníka. Jenže tento krok znamená pro Sama jen jediné - jeho život je v ohrožení. Postupně mu totiž začíná docházet, že na základně nebyl sám a přestává si být jistý i vlastní identitou.


Snímek sklízí po celém světě skvělé kritiky. Filmoví recenzenti z webu rottentomatoes.com mu dali vysokých 89 procent. Shodli se, že Moon je "podmanivá" sci-fi, v němž Rockwell podává mimořádným výkon. Film také označili za slibný debut režiséra Duncana Jonese. Podle britského nedělníku Observer je Moon "napínavý, promyšlený a mimořádně klaustrofobický" snímek. Za "opojný výlet do krajiny lidské mysli," ho považuje recenzent týdeníku Illinois Times.


Ve všeobecné pochvalné litanii ojediněle zaznívají i kritické hlasy. "S koncem by tajemno a napětí mělo vrcholit, ale Moon ve skutečnosti ztrácí dech," vyčítá mu komentátor časopisu Variety.
Sci-fi natočil osmatřicetiletý Jones s relativně nízkým rozpočtem 2,5 milionu liber (70 milionů korun). Moon se stal velkým překvapením minulého roku. Jeho ohlas u diváků připomíná úspěch jiné "levné" sci-fi District 9. V prosinci Moon získal cenu BIFA pro nejlepší britský nezávislý film.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.