Mechanik zabiják: Vzkříšení - recenze

15. 9. 2016 - 8:00 | Recenze | František Fuka

Mechanik zabiják: Vzkříšení - recenze zdroj: tisková zpráva

Přiznávám, že jsem neviděl prvního Mechanika zabijáka (ani původní verzi s Charlesem Bronsonem) a nemyslím si, že by mi to při sledování tohoto pokračování nějak vadilo.

Děj v kostce: Jason Statham hraje nájemného vraha, který je něco jako MacGyver, ovšem kdyby MacGyver rád střílel lidi z pěti centimetrů do obličeje.

Děj v trochu větší kostce: Arthur Bishop (Statham) se zamiluje do krasavice Jessicy Albaové, superpadouch Sam Hazeldine mu ji unese a hrozí, že ji zabije, pokud Statham neprovede likvidaci megazločinců, kteří dělají Hazeldinovi konkurenci. A ty likvidace musejí vypadat jako náhody, i když nedává smysl proč.

Ve druhém Mechanikovi ale nedává smysl téměř nic.

Druhý Mechanik je podobná blbost, jako byly v 80. letech akční filmy s Van Dammem a Schwarzeneggerem - ovšem natočená současným stylem, za použití současné filmové estetiky a současné filmové techniky. Což znamená, že se ledaskomu může docela dost líbit.

Podobně jako v oněch 30 let starých peckách celý film stojí především na "hereckých" (atletických, bicepsoidních) výkonech a charismatu hlavního hrdiny. A v tomto ohledu naprosto není na co si stěžovat, protože Statham je naprosto dokonalým představitelem pro tento typ role, má dostatečnou fyzičku a i jeho herecký výkon (tzn. když nestřílí lidi z pěti centimetrů do obličeje) je více než přijatelný. Opravdu bych ho rád viděl v nějaké herecky zajímavější roli. Nebo aspoň jako Jamese Bonda.

Jessica je pořád pohledná, ale má spíše jen cameo. Celý film opravdu táhne Statham a hodně pomáhá, že se skládá (film, ne Statham) z kratších epizod, odehrávajících se v nejrůznějších exotických lokacích po celém světě (například v komunistickém památníku v Bulharsku, kde má svou ponorkovou základnu Tommy Lee Jones s piercingem).

Vzácně dobře jsou obsazeny vedlejší role, kdy padouši působí jaksi oldschoolově zábavně už jen tím, jak mají ultra-řezané rysy a co mají na sobě.

Znovu opakuji, že druhý Mechanik je blbost, ale že jsem se při něm nenudil ani když titulní hrdina připravoval nějakou strašně složitou past, jejíž princip a účel jsem vůbec nechápal.

P.S: Dodatečně jsem si velmi zběžně prolétl prvního Stathamova Mechanika na alternativním digitálním nosiči a zdá se, že jeho atmosféra a styl byly podstatně jiné, než u této zábavné blbosti.

Hodnocení: 60%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.