Matrix Revolutions: Devolutions Matrix Wars

28. 1. 2008 - 16:21 | Recenze | red

Matrix Revolutions: Devolutions Matrix Wars zdroj: tisková zpráva

Když v srpnu 1999 přišel do našich kin americký film Matrix , byla to, jako kdekoliv jinde na světě, bomba

Když v srpnu 1999 přišel do našich kin americký film Matrix, byla to, jako kdekoliv jinde na světě, bomba. Nyní o čtyři roky později se na plátnech objevuje jeho druhé pokračování a dojem je shovívavě řečeno rozpačitý. Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky, platí spolehlivě od Herodota až do dnešních dnů a asi bude platit navždy. Nevstoupíš dvakrát a už vůbec ne třikrát do stejného Matrixu. A pokud se o to pokusíš, učiň tak pokorně a spíš než do digitálních triků investuj peníze do dobrého scenáristy. A nekopíruj Hvězdné války.

Matrix Revolutions Matrix, to bylo zjevení na poli akční a vlastně sci-fi vůbec. Příběh měl silný nápad (kterým není katastrofická budoucnost, umělá inteligence, ale virtuální realita), spád, gradaci a tempo. Karty jsou jasné: lidé versus stroje. Matrix má smysl. Je to past na lidstvo, které je v zajetí strojů po prohrané válce. Úkolem je lidstvo osvobodit a porazit mechanického nepřítele. Klasický příběhový rámec se tvůrcům podařilo obléct do velmi působivého a přitažlivého kabátu a fenomén byl na světě. Výrazná (z comicsové estetiky vycházející) stylizace, chytrá (postmoderní) hra se společenskými pojmy a filmovými odkazy, nové úchvatné triky, to vše u diváků zabodovalo. S podobnými devizami ovšem bodoval u publika již v sedmdesátých letech se svým dílem jistý Geoge Lucas.

Není těžké už od počátku nalézt paralely mezi světem Matrixu a universem Hvězdných válek. Dokud byl však pouze samotný Matrix působil díky své poutavé stylizaci originálním dojmem. Teď, když mu přibyli dva poněkud „dementní“ bratři v podobě Reloaded a Revolutions, je naprosto zřetelné, že Wachovští natočili moderní verzi Hvězdných válek.

Možná to však není opisování, možná není účelem pouze vydělat co nejvíc peněz v nejkratším čase, třeba to celé vzniklo tak, že se Wachovští vcelku poprávu naštvali, když viděli, jak Lucas naložil s mýtem Star Wars v podobě velmi mizerné Epizody I. a rozhodli se, že lidstvu tento klenot fantazie zachrání. A současně jej přispůsobí dnešním filmovým standardům. Došli tak daleko, že se rozhodli obětovat vlastní dítě, Matrix, jehož scanáristicko-dramaturgická pitva měla poskytnout půdu pro převzaté motivy ze Star Wars.

Podívejme se na Revolutions optikou Star Wars: (Zajímavé je hned to, že na konci předchozího dílu se jedna z hlavních postav ocitne v jisté formě bezvědomí a třetí díl začíná její záchranou) Mladý nadaný padavan Neo selže ve své misi a temná síla je stále na vzestupu. Neo o sobě pochybuje, ale důkladným sebepoznáním za pomoci jiného mistra Jediů Yody-Vědmy si uvědomí, že je skutečným rytířem Jedi. Mezitím se k základně rebelů blíží imperiální hvězda smrti, vzbouřenci se připravují na zoufalý boj. Jedi Neo zatím vyráží utkat se s temným galaktickým císařem. Svého X-winga musí řídit poslepu, spoléhá na Sílu a svého věrného R2-Trinity-D2. Boj propuká, uniformní vojáci impéria versus ke všemu odhodlaní rebelové. Na pomoc vzbouřencům letí v Millenium Falcon také Han-Niobee-Solo s Chewbaccou-Morfeem po boku, zasahuje právě včas. Neo se ocitá v samotném srdci hvězdy smrti. Jeho otec, robotický Darth Vader, mu pomůže v souboji s nelítostným císařem-Smithem. Vzbouřenci vítězí. Svítá nad triumfujícím Coruscantem.

A tak dále: podobností mezi oběma ságami je víc než dost, jen si zkuste, milí diváci, nějakou najít (Začněte třeba od těch nejokatějších-kde jste už viděli takové kostýmy, jaké mají důstojníci lidské armády v Siónu?)
Kdyby to Geogi Lucasovi myslelo stále tak pružně jako zamlada, nabídl by po úspěchu Matrixu bratrům Wachovským režii dvojky a trojky Star Wars. Byl by to zisk pro všechny. A největší pro diváky, kterým by zůstal Matrix a současně by byli ušetřeni nepovedených Epizod I. a II..

Poznámku na závěr: Původní trilogii Hvězdných válek jsem vnímal narozdíl od Matrixu s velkým časovým odstupem, a vždy jsem ji bral a hodnotil vcelku a ne jednotlivé díly zvlášť. Kdybych měl porovnat samotné filmy, tak mi jako nejlepší vychází Impérium vrací úder, protože je „nejtemnější“, nejdramatičtější, akčnější a spektakulárnější než Nová naděje a míň patetický než Návrat Jediho. Kdoví, třeba naše děti budou přesně takhle koukat na Matrix. Já však budu dělat, co budu moci, abych jim existenci Reloaded a Revolutions tajil, co nejdéle to půjde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.