Matrix 4, Duna a další pecky budou debutovat ve stejný den v kinech i na HBO Max

4. 12. 2020 - 9:00 | Novinky | Adam Homola

Matrix 4, Duna a další pecky budou debutovat ve stejný den v kinech i na HBO Max zdroj: Foto: Vanity Fair

Nová doba, revoluce, či poslední hřebíček do rakve kinařů? Možná všechno dohromady.

Warner Bros. totiž oznámili, že všechny jejich nadcházející filmy půjdou příští rok zároveň do kin i na streamovací službu HBO Max. Ta by se měla dostat právě v průběhu roku 2021 i do Česka, tudíž součástí „revoluce“ budeme i my.

Studio si to teď s blížící se Wonder Woman 1984 vyzkouší a pokud se jim to osvědčí í příští rok, nebude už zřejmě cesty zpět. V roce 2021 se totiž na HBO Max objeví ve stejný den jako v kinech Duna, The Suicide Squad, Matrix 4, Godzilla vs Kong, Mortal Kombat, nový Space Jam, nový Conjuring, Tom & Jerry a další filmy. Všechny budou přitom dostupné ve 4K, Ultra HD a s podporou HDR.

zdroj: Vertical Entertainment

Bohužel bude tenhle model poměrně podivně časově omezen. V praxi se tak například Duna objeví ve stejný den v kinech a zároveň bude k mání i na HBO Max, kde se na ni budete moct podívat z pohodlí domova. Jenže na to budete mít jen měsíc. Po třiceti dnech z HBO Max Duna zmizí, jen aby se tam zase po nějaké (v tuto chvíli nevíme jaké) době vrátila. Že by drobný ústupek skomírajícím kinařům?

Šéfka Warner Bros. Ann Sarnoff v tiskové zprávě řekla, že „žijeme v bezprecedentní době, což si vyžaduje kreativní řešení. Nikdo nechce vidět filmy zpátky na stříbrném plátně víc než my. Víme, že nový obsah je krví do žil kinařům, ale zároveň to musíme vyvažovat s realitou, kdy bude většina kin v Americe pravděpodobně výrazně omezena po celý příští rok.“

Warner samozřejmě není jediné studio podnikající kroky tímhle směrem. V Disney si udělali z Hamiltona, Artemis Fowl a Souls streamovací exkluzivity na svém vlastní platformě Disney+ a tamtéž uspěla před několika měsíci i Mulan. Tu navíc ještě Disney nabízel pouze za 30 dolarů navrch nad rámec standardního předplatného a studioví hlavouni se nedávno nechali slyšet, že Mulan považují za úspěch.

zdroj: Walt Disney Studios Motion Pictures

Že je budoucnost distribuce filmů ve streamování je tak s každým dalším měsícem jasnější, ostatně osobně bych se to už nezdráhal nazývat přítomností. Otázkou ovšem je, co bude s kiny. Pro provozovatele malých i velkých kin byl letošek katastrofální, a nevypadá to, že by měl být příští rok nějak zvlášť lepší. Koronavirus a s ním spojená omezená tady zatím pořád jsou a nejspíš tu budou minimálně příští rok. Kina tak budou muset mít i v roce 2021 provoz buď omezen, nebo regulérně zavřen.

Warneři sice tvrdí, že v jejich případě jde jen o jakýsi „experiment“ pouze na příští rok a pak se uvidí. Jenže bez ohledu na to, jak to bude s koronavirem v roce 2022, 2023 a dál je jasná jedna věc. Pokud se tenhle model studiím osvědčí, budou to mít kina definitivně spočítaná.

Zdroje: Warner Bros Pictures , tisková zpráva

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.