Master and Commander: Odvrácená strana světa (Master and Commander: The Far Side Of The World)

6. 12. 2003 - 0:43 | Téma | red

Master and Commander: Odvrácená strana světa (Master and Commander: The Far Side Of The World) zdroj: tisková zpráva

Russell Crowe v roli neohroženého kapitána, který se svou slabou anglickou kocábkou pronásleduje rychlou francouzskou loď. Námořnický velkofilm Petera Weira. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. Peter Weir začínal s příběhy, které něco říkaly- Piknik u Hanging Rock a časem přešel na filmy, které něco vydělávaly- Zelená karta

Peter Weir začínal s příběhy, které něco říkaly- Piknik u Hanging Rock a časem přešel na filmy, které něco vydělávaly- Zelená karta. Master and Commander: Odvrácená strana světa je technicky skvěle provedený a také odehraný velkorozpočtový historický biják. Měl by s přehledem potěšit všechny fanoušky staré Anglie a mořeplavby vůbec. K tomu, aby to byl velký film, mu ale chybí motivace hrdiny a silný scénář vůbec.

VpMaster and Commander se odehrává v roce 1805, na moři, na britské lodi The Surprise, která se má kdesi v blízkosti jihoamerických břehů pokusit zajmout francouzskou fregatu Acheron. Nemusíte být námořníci, abyste brzy pochopili, jak se věci mají. Vše vyplyne z úvodní kanónové přestřelky a ze slov ostřílených anglických vlků- The Surprise je stará, pomalá, slabá. Acheron je hbitý, rychlý, s téměř dvojnásobnou palebnou silou. Jak mnohokrát zazní- je to jiná liga.
The Surprise se div nepotopí a mužstvo myslí na domov.
Kapitán Jack Aubrey (Russell Crowe) se ale rozhodne Acheron zastavit za každou cenu. V průběhu děje začne být francouzskou lodí přímo posedlý, což dobře ukazují záběry, kdy zadumaně očima probodává její model.

Diskuse Stíhací plavba za Acheronem zatím plyne svým poklidným tempem. Vydrhneme palubu, provedeme výměnný obchod s indiány, obeplujeme mys Horn, zastavíme na Galapágách. Připomíná to zeměpisný pořad BBC. Weir se tu zjevně pokouší nastínit skutečný úděl lodi z těch dob, kdy válčení šlo ruku v ruce s objevováním a zároveň tvoří půdu pro jediný dramatický vztah jinak lineárního vyprávění.
Opozici emotivnímu a živočišnému kapitánu Aubreymu totiž tvoří jeho dávný kamarád, přemýšlivý, obrýlený lodní lékař Stephen Maturin (Paul Bettany). Vztah těchto dvou mužů se postupem doby rozepne přes celou šířku plátna.
Posádka The Surprise je pouze jednoduše roztypizována- od starocha s temnými biblickými průpovídkami až k malému hrdinovi. Když se pak někomu něco stane, přistihnul jsem se, že mi to –na rozdíl od posádky- bylo úplně jedno.

Filuta Russell Crowe předvádí jeden z nejsilnějších výkonů sezóny. Opuchlý ve tváři, v umaštěných hadrech a s dlouhými vlasy.
Jeho přípitek: „Na naše ženy a milenky… kéž se nikdy nepotkají“ je tváří v tvář živelný, ale koutkem úst také noblesní. Crowe posunuje biják o třídu výš.
Paul Bettany je mu odpovědným výrazem a úsporným projevem skvělým protihráčem. Nejvýraznějším z vedlejších hráčů je Billy Boyd.

Jakožto velkolepá podívaná (stálo to 135 miliónů dolarů), je Master and Commander vhodný především pro velké a dobře ozvučené sály. Dělostřelecké přestřelky jsou krutě suché, praskání dřeva slyšíte s přesností na třísky. Polety okolo lodí jsou strhující, stejně jako skutečný tajfun, ve kterém Weir natáčel dodatečné záběry.

Paul Bettany Po většinu filmu se režisér vyjadřuje velmi elegantně. Emoce dokáže vyvolávat náznaky. Drobné momenty vybrušuje se zřejmou samozřejmostí. Při takové zdatnosti zamrzí, že je Master and Commander úpěnlivě středoproudou produkcí: klíčové momenty jsou předpřipraveny tak, aby neušly ani šatnářce, důležité věty jsou opakovány z několikera úst v téměř totožném znění, aby porozuměl i náhodný kolemjdoucí. Jakýkoli obrat lze předpovědět hodinu dopředu.
Russell Crowe Napomáhá tomu absence motivace a s tím svázaný silný protihráč. Na začátku je takto exponován Acheron. Po úvodním střetu se do však popředí dostávají jiní protivníci- přírodní živly, posádka packalů a konečně i vlastní posedlost. Nicméně vždy chybí paradox. Plavba The Surprise (sic!) a její figury projdou přibližně tolika zvraty, jako přímky na glóbu.
Oč silnější a bližší mohl být hlavní charakter, kdybychom od začátku znali i pohnutky kapitána francouzského. Oč humánnější celý ten film mohl být! Anebo naopak. Oč napínavější to mohlo být, kdyby Weir francouzkou loď jednoznačně zdémonizoval? Oč dramatičtější to mohlo být, kdyby byl Aubrey rozpolcený charakter.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.