Mars ve filmu - nejslavnější trháky o rudé planetě

1. 10. 2015 - 11:00 | Téma | Vojtěch Karlík

Mars ve filmu - nejslavnější trháky o rudé planetě zdroj: tisková zpráva

Film Marťan vzbuzuje zatím solidní ohlasy a vypadá to, že se režisér Ridley Scott trefil do noty příznivcům sci-fi žánru. Planeta Mars však Hollywood přitahuje vlastně odjakživa a mezi filmy, které se na této planetě odehrávají lze nalézt směs žánrů, od těch zábavných a pokleslých, až po ty vážně míněné. Tady jsou ty nejlepší.

Robinson Crusoe on Mars (1964)

zdroj: Archiv

Snímek z roku 1964 asi není tím nejlepším filmem z Marsu, ale vlastně sem také patří. Scottův Marťan je velmi často přirovnáván k Robinsonu Crusoe z vesmíru, ale málokdo ví, že už před tolika lety s tímto označením filmaři pracovali a dokonce si rovnou pomohli názvem. Na planetě se po neúspěšném přistání ocitá kosmonaut Draper, kterému společnost dělá jen opice. Už tehdy filmaři přemýšleli nad tím, jak přežít na rudé planetě s omezenými potravinami a velmi malou zásobou kyslíku. Snímek režíroval dnes neznámý Byron Haskin.

Total Recall (1990)

zdroj: Archiv

Když už se mluví o Marsu, nelze zapomenout na Total Recall. Paul Verhoeven oživil příběh podle novely Philipa Kindreda Dicka, ale vlastně více než příběh s vymazáním paměti jednoho padoucha a jeho následným připojením k marťanským odbojářům, je tento snímek zapsán v paměti akčními scénami v čele s Arnoldem Schwarzeneggerem a třemi ňadry jednoho z mutantů. Přesto Total Recall nezatracujeme, v době poctivých vizuálních efektů a triků šlo o opravdový majstrštyk.

Red Planet (Rudá Planeta, 2000)

zdroj: Archiv

Zničené Země a její obyvatelé hledají možnosti, jak žít na jiných planetách a expedice vědců samozřejmě míří i na planetu Mars. Ne všechno však dopadne podle představ, protože se posádce zblázní robot a na planetě pak půjde o holý život. Z našeho přehledu jde o docela nudný kousek, ale na druhou stranu ukazuje celkem seriózně, zda a jak je na Marsu možný život. V hlavní roli Val Kilmer, který od té doby nezavadil o pořádnou roli.

Mission to Mars (Mise na Mars, 2000)

zdroj: Archiv

Ve stejném roce dorazil do kin i snímek o poznání svižnější, ale také více přitažený za vlasy. Za jeho vznikem však stál Brian de Palma, takže nebyla nouze o tempo a dobré herecké výkony.  Gary Sinise, Tim Robbins, Don Cheadle a další hledají na Marsu život, aby zjistili, že planeta byla základnou opravdu hodně vyspělých bytostí, které tam zanechali pyramidu, která je vlastně kosmickou raketou. Nebo tak nějak. Ale faktem je, že i dnes snímek baví a funguje.

Doom (2005)

zdroj: Archiv

Chcete Mars takový, jaký opravdu je? Pak nevynechejte Dooma. Filmová verze populární hry mnohé zklamala, ale na druhou stranu, byla to solidní řežba, v níž si zahrál Dwayne Johnson. 

John Carter (2012)

zdroj: Archiv

John Carter je strašlivým propadákem studia Disney, ale je to také velmi příjemná a výpravná pohádka z Marsu, která je planetou plnou života. Všelijaké kmeny a rasy zde proti sobě bojují a mezi ně se vmísí poezemšťan. Mohl to být začátek nové značky, která by vesele žila vedle třeba takových Star Wars, ale film podle knihy Edgara Rice Burroughse skončil velmi rychle jako laciné béčko. My jej hájíme a říkáme, stojí za to, budete se docela dobře bavit.

Zdroje: YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.