Malá mořská víla v Americe uspěla a má solidně nakročeno

29. 5. 2023 - 12:06 | Novinky | Adam Homola

Malá mořská víla v Americe uspěla a má solidně nakročeno zdroj: Foto: Disney

U kritiků je to už ale s otázkou a reakce jsou sice převážně pozitivní, nicméně z nemalé části jsou spíše smíšené. A jakkoliv vládne spokojenost, o nadšení se mluvit nedá.

Po více než pětatřiceti letech od premiéry původní animované verze dosáhla hraná adaptace Malé mořské víly o víkendu v pokladnách amerických kin velice slušných výsledků. Předpokládá se, že během prvních čtyř svátečních dnů nasbírá produkce společnosti Disney 118 milionů dolarů, přičemž během standardního třídenního víkendu se očekává výrazný nárůst o 96 milionů dolarů. Takový finanční triumf jej řadí na páté místo v žebříčku rekordů nejvýdělečnějších debutů na Memorial Day.

Horší je to už ve zbytku světa, kde nová Ariel utržila zatím jen 68 milionů dolarů a zatím to na nějaký velký úspěch v Evropě či Asii moc nevypadá.

Přitažlivost rusovlasé mořské víly Ariel, která si diváky získala svým příběhem o lásce k princi, byla dostatečně výrazná na to, aby přilákala jak diváky, kteří byli svědky jejího debutu v roce 1988, tak i novější generace, které se k filmu dostali později jinou cestou.

Finanční úspěch filmu je však vzhledem k vysokým výrobním nákladům kritický a zatím pořád s otazníkem. S rozpočtem 250 milionů dolarů si bude muset Malá mořská víla udržet svůj půvab a nadále přitahovat davy po celém světě, aby dosáhla finančního úspěchu a vrátila se jí investice. V kinech navíc řádí solidní konkurence v podobě hojně navštěvovaného Rychle a zběsile 10 (které ale konkrétně v Americe paběrkuje) a za chvíli dorazí třeba nový animovaný Spider-Man.

Recenze navíc nemá nová víla nejlepší, ale na druhou stranu ani nejhorší. Obecně vzato se dá říct, že se nový remake řadí spíše k těm lepším, ale vrcholů rozhodně nedosahuje.

zdroj: Disney

Halle Bailey v roli Ariel sklízí víceméně konzistentní potlesk. Kritici její ztvárnění chválí jako výborné a vyzdvihují její „silný, emoce vyvolávající vokál a úžasný smysl pro zvědavost“. Pochvalu si navíc vysloužilo rozmanité herecké obsazení, které by podle mnohých mohlo být významným zdrojem inspirace pro mladé diváky. Několik kritiků rovněž sklidilo pochvalu za Malou mořskou vílu a označilo ji za jednu z nejlepších Disneyho hraných remaků a za „popový bonbónek pro duši“.

Někteří kritici rovněž ocenili příběhové úpravy, které umožňují hlubší vývoj vztahu Ariel a prince Erika. O striktní remake záběr po záběru totiž ani náhodou nejde a je otázkou, jestli tady ještě vůbec můžeme používat slovo remake, když je nová verze Malé mořské víly delší hned o několik desítek minut.

Film se však neobešel bez negativní kritiky. Někteří kritici vyjadřují nespokojenost se zvukovou a vizuální stránkou filmu a naznačují, že postrádají osobitý šmrnc původního animovaného filmu, který vytvořili režiséři John Musker a Ron Clements.

Děj je podle některých nevyrovnaný a zbytečně vycpávkový, pravděpodobně aby se odvrátila potenciální kontroverze. Zdá se, že filmem prostupuje neochota riskovat, což na jednu stranu není překvapivé, na druhou to snímku očividně trochu škodí. Někteří kritici také vyjádřili zklamání nad CGI, které prý snižuje autentičnost celého podvodního světa a jeho obyvatel a pokračuje se tak bohužel v trendu trikově nedodělaných blockbusterů.

zdroj: Falcon

Celkově vzato, Disneyho hraná adaptace Malé mořské víly vyvolala u kritiků různorodé reakce. Zatímco některé aspekty, jako například výkon Halle Bailey a rozmanité obsazení filmu, jsou všeobecně chváleny, jiné prvky nesplnily očekávání.

Zdroje: Box Office Mojo , Metacritic , Rotten Tomatoes

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.