Lucy Liu

30. 6. 2008 - 20:46 | Téma | red

Lucy Liu zdroj: tisková zpráva

Temperamentní americká herečka s asijskými kořeny si pozornost publika získala už rolí cynické právničky Ling v komediálním seriálu Ally McBealová

Lucy Liu Temperamentní americká herečka s asijskými kořeny si pozornost publika získala už rolí cynické právničky Ling v komediálním seriálu Ally McBealová. Světovou slávu jí však přinesla až jedna z trojice hlavních hrdinek akční komedie Charlieho andílci. V posledních letech se přímo specializuje nelítostné bojovnice, obvykle s kriminální minulostí. K jejím nejslavnějším úlohám patří k vražedkyně O-Ren Ishii v akčním dvojfilmu Quentina Tarantina Kill Bill a Kill Bill 2 či špiónka Sever v thrilleru Tělo na tělo.

Lucy Alexis Liu se narodila v rodině čínských přistěhovalců 2. prosince 1968 v newyorském Queens. V roce 1986 se začala hlouběji zajímat o své kořeny a přihlásila ke studiu sinologie na New York University. Svému rodnému městu však už po prvním ročníku dala vale a ve vzdělávání pokračovala na University of Michigan. Tady také získala taneční a herecké základy a poté, co se objevila v hlavní roli divadelní adaptace Alenky v říši divů, se do hraní přímo zamilovala. Zamířila do Los Angeles, kde usilovala o první herecké příležitosti. Svůj televizní debut si odbyla v roce 1991 v drobné roličce servírky v teenagerské sérii Beverly Hills 90210 a v následujících letech se představila například v krimisériích Každý den v akci (1996) a Policie-New York (1997), v sitcomu Kutil Tim (1995) či ve sci-fi seriálu Akta X (1996). Ve třech dílech dramatické série z nemocničního prostředí Pohotovost (1995) si pak zahrála matku, jejíž potomek umírá na AIDS.

Lucy Liu ve filmu Charlieho andílci Netrvalo příliš dlouho a drobné úložky v televizních sériích byly nahrazeny výraznými vedlejšími rolemi. V sitcomu Pearl (1996-1997) ztvárnila ambiciózní studentku Amy a v televizním policejním dramatu Riot (1997) se představila v roli přítelkyně hlavní hrdiny. Vrchol televizní kariéry Lucy Liu však přišel až s komediálním seriálem z právnického prostředí Ally McBealová, v němž se pravidelně objevovala v letech 1998 až 2002. Přestože Liu nejprve neuspěla v konkurzu na úlohu mondénní právničky Nelle Porterové, autora seriálu Davida E. Kelleyho zaujala natolik, že pro vášnivou a sebevědomě působící herečku napsal roli cynické advokátky Ling Woo, která se před soudem ani v životě neštítí jakéhokoli úskoku. Divákům se pak v této podobě zalíbila Liu natolik, že se krátké hostování změnilo v pravidelné účinkování a Ling se brzy stala přímým protikladem ústřední hrdinky, zakřiknuté a nesmělé Ally (Calista Flockhartová).

Lucy Liu ve filmu Kill Bill U filmu se Lucy Liu prosazovala přeci jen pomaleji a definitivnímu průlomu jí pomohly hlavně úspěchy na televizní obrazovce. Na plátně se sice poprvé představila již v roce 1992 v hongkongském dramatu Ban wo zong heng, tento a několik dalších snímků ale její kariéru zásadně neovlivnily. Přesto některé z nich za zmínku stojí. Představila se totiž například v hlavní roli ve studentském snímku Darrena Aronofskyho Protozoa (1993), zahrála si expřítelkyni titulního hrdiny ve sportovní romanci s Tomem Cruisem Jerry Maguire (1996), první hlavní úlohu pak získala v nevýrazné satiře Flypaper (1997). Průlom do světa filmu přišel až v roce 1999 v gangsterce s Melem Gibsonem Odplata, kdy si Liu zahrála mafiánku Pearl, libující si v kožených oblečcích stejně vášnivě jako v násilí. Od této chvíle nabrala kariéra Lucy Liu vzestupný směr. Ve sportovní komedii Boxeři (1999) o dvojici s nerozlučných sportovců Cesarovi (Antonio Banderas) a Vincovi (Woody Harrelson) ztělesnila prostitutku Lai, jež potká oba muže na cestě do Las Vegas. Své pohybové umění pak mohla poprvé (a zdaleka ne naposledy) prokázat v roli čínské princezny Pei Pei v dobrodružné komedii Tenkrát na východě (2000), jejíž únos se stane podnětem s setkání asijského kung-fu bojovníka (Jackie Chan) s americkým pistolníkem (Owen Wilson).

Lucy Liu Snad nejvýraznějšího úspěchu dosáhla Lucy Liu díky páru akčních komedií Charlieho andílci (2000) a Charlieho andílci: Na plný plyn (2003). V nich totiž mohla jako zvláštní agentka Alex Mundayové, jež po boku svých kolegyň Natalie (Cameron Diazová) a Dylan (Drew Barrymoreová) zachraňuje svět před superzločinci se světovládnými choutkami, naplno prokázat své charisma rozpustilé bojovnice, která s grácií likviduje jednoho protivníka za druhým. Tato herecká poloha se v případě Lucy Liu ukazuje jako mnohem vděčnější než role tajemné femme fatale (mysteriózní sci-fi Cypher, 2002) či smrtelně vážné válečnice (agentka Sever ve sci-fi thrilleru Tělo na tělo, 2002). Na úspěch Charlieho andílků tak Liu naplno navázala až rolí nelítostné vražedkyně O-Ren Ishii v kriminálním dvojfilmu Kill Bill a Kill Bill 2. Tentokrát totiž mohla těžit z nadsázky tak typické pro filmy Quentina Tarantina. Obdobně stylizovaným snímkem ostatně je i akční thriller Domino (2005), v němž se Liu objevuje v působivé roličce agentky FBI, vyslýchající titulní hrdinku (Keira Knightleyová).

Přestože jsou její hereckou doménou, neobjevuje se Lucy Liu v akčně laděných snímcích výhradně. Důkazem může být například vedlejší úloha v oscarovém muzikálu Chicago (2002); i tady se ale představila jako trojnásobná vražedkyně Kitty Baxterová. A z obdobných úloh se Liu asi jen tak nevymaní. Naznačuje to několik snímků, v nichž se objevuje právě nyní – po hvězdně obsazené gangsterce Nabít a zabít (2006) přijde na řadu krimikomedie The Cleaner a dobrodružný snímek Charlie Chan, který má navázat na úspěšnou detektivní sérii z let třicátých a čtyřicátých. Mezitím namluvila hrdinku animované komedie Kung-fu panda (2008).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.