Lovci pokladů (National Treasure)

7. 2. 2005 - 2:32 | Téma | red

Lovci pokladů (National Treasure) zdroj: tisková zpráva

Nicolas Cage, Diane Kruger, Jon Voight a Sean Bean v jonesovském dobrodružství za bájným pokladem zakladatelů USA od režiséra Jona Turteltauba a megaproducenta Jerryho Bruckheimera. "Překvapivě zábavné." Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. Lovci pokladů (National Treasure) je přes veškerou naivitu zábavným dobrodružným filmem na kterýkoliv podvečer

Lovci pokladů (National Treasure) je přes veškerou naivitu zábavným dobrodružným filmem na kterýkoliv podvečer. Roli tu totiž nehraje ani tak to, že jde o poklad zakladatelů USA, ale spíše rychlé vyprávění plné překvapivých obratů a nepřepalovaných atrakcí a svěží obsazení v čele s uvolněným Nicolasem Cagem.

Ben Gates (Nicolas Cage) pochází z rodu, jehož obsesí je honba za bájným pokladem, který kdesi ukryli sami zakladatelé vlasti. Ti také vypracovali rafinovanou síť nápověd, odkazů a referencí, jak se k pokladu dostat. Jak se zdá, je řetěz stop nekonečný a lidem, jako je Benův otec Patrick (Jon Voight), se zdá, že to ani žádný řetěz není. Že to všechno možná je jen sled událostí, jež se stopami stávají až ve vyhladovělém srdci lovce pokladu.
Lovci pokladů Ben ale do pokladu zamilovaný je až po uši. Nová stopa jej však přivádí k troufalé myšlence – tajemství k pokladu je ukryto na zadní straně Deklarace nezávislosti USA. Ben a jeho parťák Riley (Justin Bartha) se pokoušejí přemluvit archivářku Abigail (Diane Kruger), aby se na Deklaraci mohli podívat, ale jsou odmítnuti. S vědomím nebezpečí, které ústavě hrozí od drsných pokladlovců bývalého spolubadatele Iana (Sean Bean) se nakonec Ben rozhodne Deklaraci ukrást.
Spolu s Rileym a Abigail, která „dohlíží na Deklaraci“ se potom ocitají v čele honičky – před nimi poklad, za nimi Ian a FBI vedená prohnaným Saduskym (Harvey Keitel).

Lovci pokladů Lovci pokladů sice jsou „jen“ další z variací na dobrodružství Indiany Jonese, představují ale překvapivě solidní zábavu.
Zatímco ale většina jonesovských klonů tlačí na akční linku a špikuje plátno kulkami, Ben si ani nevystřelí. Autoři jej nutí řešit krajní situace civilněji – útěkem, nebo chytrou léčkou. I vedlejší figury stojí za pozornost, protože to nejsou naivní ovce, jak se často stává, ale každý má svou roli. A konečně, v Lovcích pokladů je zase jednou nepřítel, který má právo si tak říkat.
Všechny eskapády jsou pevně spjaty dominem stop k pokladu. Tvůrci si mnohdy nedělají velkou hlavu s logickou návazností (směr paprsku světla), ani s historickými fakty, ale to myslím od kina s nálepkou Walt Disney ani nikdo čekat nemůže. Nesrovnalosti navíc maskuje rychlé vyprávění.

Lovci pokladů Uvolněný Nicolas Cage hraje Bena s neskrývaným nadhledem (podobně, jako dal Adaptaci (Adaptation.)) a tím udává tón celému filmu. S jakousi samozřejmou radostí nechává být muskulaturu, známou z jeho vážných akčních filmů, a proti shora vzývanému Indymu Jonesovi aka Harrisonu Fordovi nepostrádá ani srdeční zápal, ani únavu – lovit poklady je přece dřina. Ostatní hráči volí podobně odlehčený projev a v dobře vybraném obsazení nenajdeme výrazně slabší místo. Dvojici starých matadorů Voight-Keitel ještě doplňuje Christopher Plummer v roli Benova dědečka.

Lovci pokladů Režisér Jon Turteltaub má jenom jednu slabinu. Nemá oko mistra. Skutečný rozdíl mezi ním a jonesovským Spielbergem tkví v orchestraci scény, v pohybu kamery. Když Spielberg v závěru Dobyvatelů ztracené Archy sleduje archu, jak cestuje skladištěm, vytváří ohromující sekvenci. Důmyslné odkrývání informací tu kombinuje se schopností velkolepého záběru. A tohle Turteltaub neumí – příležitost k tomu měl.

Lovci pokladů znamenali pro producenta Jerryho Bruckheimera náplast za Krále Artuše (King Arthur). Potvrzují, že Bruckheimer má mnohem větší cit pro lehčí žánr (vrcholem byli předloňští Piráti z Karibiku (Pirates of the Caribbean), než pro vážné projekty jako Pearl Harbor, či Veronica Guerin), kde se topí v kýči a klišé. Bruckheimer má prostě smysl pro masovou zábavu, která dokáže být zábavná.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.