Louis de Funès

3. 12. 2004 - 15:44 | Téma | red

Louis de Funès Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Již po desetiletí máme možnost nejprve v kinech, poté v televizi sledovat Louise de Funèse, alias strážmistra Ludovica Cruchota, ve francouzské filmové sérii o četnících ze St

Funes_Cetnik

Již po desetiletí máme možnost nejprve v kinech, poté v televizi sledovat Louise de Funèse, alias strážmistra Ludovica Cruchota, ve francouzské filmové sérii o četnících ze St. Tropez. Přinášíme několik zajímavostí a historek o herci, který se 31. července 1914 narodil v rodině kožešníka a 27. ledna 1983 zemřel v Nantes coby majitel zámku De Clermont u Bretaně.

Funes_Cetnik
Muž, který se jmenoval vlastním jménem Louis Germain David de Funès de Galarza měl k úspěchu dlouhou cestu. Vyučil se kožešníkem, potom pracoval jako aranžér, dekoratér a provozoval mnoho dalších povolání. Pak se dostal před mikrofon jako rozhlasový herec a účinkoval také v kabaretu. Ve filmu dostal první, zcela podružnou roli až v roce 1945. Později se uplatnil v televizi. Od počátku bylo zřejmé, že je komický talent.

Funes_Cetnik
De Funès byl dvakrát ženatý. Jeho první maželkou byla Germaine Elodie Carroyerová. Se svou druhou manželkou Jeanne Augustine Barthélemy de Maupassantovou měl dva syny. Patricka, který vystudoval lékařství, a Olivera, hrál v několika otcových filmech, jako Piti piti pa, Na stromě nebo Senzační prázdniny. Po těžkém infarktu v roce 1973 strávil Louis de Funès téměř rok na lůžku. I když ve většině filmech vystupuje jako trochu zlostný a nabručený cholerik, soukromí jej znalo jako tichého a obyčejného člověka. Byl velkým milovníkem růží, velice miloval svou druhou manželku, které byl vděčen za podporu v cestě za kariérou. Spolu s ní si koupil zámek De Clermont u Bretaně, který původně patřil šlechtickému rodu, z něhož jeho žena pocházela.

Vzácný autogram

Kromě jiného se Louis de Funès pečlivě vyhýbal rozdávání autogramů. Po jeho podpisu na kartotékovém lístku prý marně toužila i jedna česká dívka… Až jednoho dne dostala vynikající nápad, jak jej „doběhnout." Poslala heci dopis s doručenkou. U tohoto typu dopisů stvrzuje adresát převzetí podpisem na lístek, který se vrací zpět odesílateli. Louise de Funès měl obrovský smysl pro humor - koneckonců byl komikem. Tato malá chytrost ho tehdy tak pobavila, že dotyčné dívce nakonec poslal i zvláštní lístek s osobním věnováním.

František Filipovský

Osobou, která umocnila oblíbenost Funèsových filmů v naší krajině byl jeho ‚dvorní‘ dabér František Filipovský. I k jeho osobě se váže historka, jejíž hlavním motivem je dopis…

"Když jsem oslavoval pětašedesáté narozeniny, dostal jsem nesmírně milý blahopřejný dopis. Přišel mi do Národního divadla a byl odeslán z Paříže. Dopis z Francie, a pane, od někoho! - Drahý kolego! Přijměte nejsrdečnější blahopřání k Vašim narozeninám. Dosáhnout takového věku, to je nádherné! Jste můj herec, bavím se znamenitým způsobem, jímž mne napodobujete. S projevem hlubokých citů Váš Louis de Funès. - Dodnes nevím, kdo ten dopis opravdu hodil do poštovní schránky, ale byla to pro mne ta nejhezčí gratulace."

Tato osobní vzpomínka Františka Filipovského se váže k psaní, které údajně odeslal jakýsi recesista. Veřejným tajemství však již dnes je, že Louis de Funès si skutečně nechal jednou promítnout ukázky toho, jak je v zahraničí dabován, skutečně prý ocenil mistrovství Františka Filipovského jako nejlepší a skutečně mu pak napsal poděkování.

Porovnat originální, český a ruský dabing můžete nyní:

Původní znění, dabing F. Filipovského, ruský dabing.

(zdroj: www.defunes.org)

Do češtiny Louise de Funèse dabovali rovněž Jaroslav Dufek, Jiří Cízler, Jiří Lábus a Jiří Krampol.

Četnické filmy:
Četník ze St.Tropez - Le gendarme de St-Tropez (1964)
Četník v New Yorku - Le gendarme a New-York (1965)
Četník se žení - Le gendarme se marie (1968)
Četník ve výslužbě - Le gendarme en balade (1970)
Četník a mimozemšťané - Le gendarme et les extra-terrestres (1978)
Četník a četnice - Le gendarme et les gendarmettes (1982)

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.