Letní filmová škola 2006

25. 1. 2008 - 9:55 | Téma | red

Letní filmová škola 2006 zdroj: tisková zpráva

21.7.-30.7. letos probíhá LFŠ Uherské Hradiště, oblíbený nonkonformní filmový festival. Letní filmová škola Uherské Hradiště je již tradičním filmovým svátkem, který uprostřed léta láká do malebného jihomoravského městečka stovky filmových nadšenců

Letní filmová škola Uherské Hradiště je již tradičním filmovým svátkem, který uprostřed léta láká do malebného jihomoravského městečka stovky filmových nadšenců. Na několika plátnech zde mohou shlédnout jak filmy archivní, tak předpremiéry. LFŠ je ovšem proslavená i svou neformální atmosférou, tolik odlišnou oproti valné většině jiných filmových festivalů.

LFŠ 2006 Letošní, již 32. ročník LFŠ, se koná 21.7. – 30.7. Program je kromě jednotlivých sekcí rozdělen i do celých denních bloků. Hlavním bodem festivalu je kapitola „Člověk a příroda“. S filmy jako Nanuk, člověk primitivní Roberta J. Flahertyho, nebo Svět ticha Jacques-Yvese Cousteaua a Louise Mallea nabízí pohled do historie soužití člověka a přírody. A pak jsou tu i nová díla - Nový svět Terrence Malicka, nebo Nepohodlná pravda Davise Guggenheima.

LFŠ chystá masivní přehlídku afrických a kanadských filmů, a to včetně návštěv několika tvůrců. Do Hradiště by měl zavítat například slavný malijský režisér Souleymane Cissé. Na programu je pět jeho celovečerních filmů, mezi nimi i Čas (Waati) nominovaný na Zlatou palmu v Cannes, a také Světlo (Yeelen), který tamtéž získal v roce 1987 Cenu poroty. K vidění budou i tři snímky Gavina Hooda, jehož drama Tsotsi letos získalo Oscara za neanglicky mluvený film. Na téma afrického filmu také v rámci LFŠ proběhne panelová diskuse. Kromě Cissého by se jí měli zúčastnit všichni pozvaní afričtí tvůrci.

Nový svět Kanadský film zastupuje například Příliš dokonalá podoba (Dead Ringers) Davida Cronenberga, Úpadek amerického impéria (Le declin de l´empire americain) a Ježíš z Montrealu (Jesus de Montreal) Denyse Arcanda, a také dva filmy Atoma Egoyana - Odhadce (Adjuster) a především režisérův nejslavnější film Sladké zítřky (The Sweet Hereafter) z roku 1997, který získal Velkou cenu poroty v Cannes a dvě nominace na Oscara. Sekci doplňují i filmy animované a hudební, mezi nimiž najdeme dokumenty Leonard Cohen: I'm Your Man Liana Lunsona a Neil Young: Heart of Gold Jonathana Demmeho.

Tsotsi Sledovanou sekcí jsou také domácí předpremiéry. Na LFŠ bude uveden nový snímek Karla Vachka ZÁVIŠ - KNÍŽE PORNOFOLKU POD VLIVEM GRIFFITHOVY INTOLERANCE se schůdnou stopáží 120 min. Premiéru bude mít Smutek paní Šnajdrové Piro Milkaniho, Hezké chvilky bez záruky Věry Chytilové, nebo dokument Marka Vítka Prokletí. Petr Nikolajev odprezentuje první ukázky z chystané adaptace knihy Jana Pelce A bude hůř. Mezi dalšími novými českými projekty je Remix Zdeňka Sokola, nebo dokument Industriální elegie Daniely Gébové s kamerou Miroslava Janka (Chačipe).

V sekci „Deset filmů, které…“ nabízí LFŠ projekce deseti slavných filmů, které navíc doplní odborná přednáška, rozbor a následně i diskuse s diváky. Na programu jsou například Viscontiho Rodinný portrét, Tarkovského Zrcadlo, anebo Herzogův Fitzcarraldo s ďábelským Klausem Kinským v hlavní roli. Ten se představí i v dalším Herzogově filmu, kterým je akční drama Zelená kobra.

Vítr v ječmeni V kapitole „Ozvěny festivalů“ LFŠ nabízí snímky uvedené na velkých filmových festivalech, tedy v Berlíně, Benátkách, Cannes a Karlových Varech. Promítat se bude loňský berlínský vítěz U-Carmen e-Khayelitsha Dornford-Maye Marka (o letošní Grbavici nemluvě, neb ta je i v distribuci), Murderball Henriho Alexe Rubina, či canneský vítěz Vítr v ječmeni (The Wind That Shakes the Barley) Kena Loache.

Mezi dalšími hosty festivalu najdeme ruského filmového skladatele Eduarda Artěmjeva (komponoval hudbu k filmům A. Tarkovského, N. Michalkova i A. Končalovského), nebo režiséra a scenáristu Rustama Ibragimbekova (napsal scénáře k většině filmů N. Michalkova). Filmy a hosty doplňuje v programu LFŠ jako obvykle i porce doprovodných akcí – od divadelních představení a vernisáží až ke koncertům.

Více o 32. ročníku LFŠ

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.