Lesní chodci

29. 1. 2008 - 14:07 | Téma | red

Lesní chodci Placeholder | zdroj: tisková zpráva

FORTFILM 2003: Vojnárova ojedinělá sonda o lidech na okraji společnosti. Rufus a jeho kamarád Čerčil rádi popíjejí v zaplivané nádražní hospodě plné romských spoluobčanů, a když už je nudí život, vyrazí pryč – do lesů, na toulky, na projížďku nákladním vlakem zdarma

Lesni_chodci_recenze

Rufus a jeho kamarád Čerčil rádi popíjejí v zaplivané nádražní hospodě plné romských spoluobčanů, a když už je nudí život, vyrazí pryč – do lesů, na toulky, na projížďku nákladním vlakem zdarma. Pak se však každý jinak seznámí s různými dívkami – Rufus v bazaru s Puklicí a v hospodě při mizerné hudební zkoušce Čerčil s Grétou.

Jak jsou si oba muži v mnohém podobní, jsou dívky úplně jiné – Puklice poté, co s Rufusem otěhotní a porodí kluka, začne toužit po normálním rodinném životě. Gréta má psychické potíže a působí spíš jako éterická bytost. Sám Čerčil nakonec neví, co s ní a ojede na nejdelší toulku svého života – nejspíš do Austrálie. Poté, co Gréta porodí malou Grétku, zmizí také.

Lesni_chodci_recenze

Nemýlíte se – téma lidí na okraji společnosti, částečných i úplných bezdomovců, trošičku či krapet více neschopných pracovat vévodí tomuto snímku, který by mohl přilákat do kin mnohé z takto postižených, kdyby ti chodili do kina a vůbec kdyby měli na lístek. U běžné populace může takto zaměřený titul přinést různé reakce: někteří se možná soustředí na výtvarné pojetí a intelektuální závažnost výpovědi, a pak nebudou zklamáni.

Lesni_chodci_recenze

Jiní však budou poměřovat servírované životní hodnoty s vlastním životem a budou se divit, proč ten běžný, obyčejnský život je pokládán za nějak méněcenný a pro filmaře méně zajímavý, než oněch životních ztroskotanců. Ivan Vojnár, snad i díky svým poeticky a výtvarně laděným dokumentům, vyprávějících právě o těchto lidech, jim jednoznačně fandí i tentokrát. Toulky lesem a různá vyčtená moudra, pronášená spisovnou řečí vedle nespisovných a drsných výrazů, hrají pro něho obrovskou roli, jež snad může změnit chod dějin.

Film skutečně nabízí dvě roviny – pokud jste fanoušky špinavých a nemytých existencí, blábolících v hospodách své pábitelské nesmysly, jež nikam nevedou a pro něž samotní aktéři nic neudělají, navíc podbarvené výbornou meditativní hudbou i skvěle zvládnutou kamerou, jistě nebudete zklamáni. Navíc vás jistě nenechá klidnými atmosféra filmu, do níž se lze položit, popřemýšlet, nechat volně plynout myšlenky jako např. při kázání v kostele.

Když si však myslíte, že těm páchnoucím troskám z nádražních bufetů chybí zodpovědnost za vlastní život i životy jejich blízkých, že jen mluví, ale k pořádné práci se nemají, pak se asi budete nejen nudit, ale divit se, kdo a proč dává peníze na takovéto projekty? A budete se možná divit, jedním z hlavních producentů je výběrový francouzský filmový fond Eurimages.

Herecké výkony Jiřího Schmitzera a poté převážně neherců jsou občas nevyrovnané – někdy mají postavy skvělé možnosti ukázat, co v nich je, jindy je však režisér nechá deklamovat nedůvěryhodné texty. Postava vyšetřovatele v podání Josefa Vinkláře působí navíc a zbytečně – na oko zlý, ale jinak vlastně hodný muž, dříve člen KSČ, nezdá se vám podobná charakteristika profláklá?

A tak těžko vyřknout jednoznačný soud – jako nezávislý snímek na dnes jedno z oblíbených „ztracených“ témat může určitou skupinu lidí oslovit, pro běžného diváka však bude nejspíše nedostupný.

Preview k filmu

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.